Po vilniečių konflikto dėl tvoros – stebuklas

Sausio 13-osios progimnazija, kuri dėl tvoros beveik pusę metų konfliktuoja su „Ryto“ bendruomene, pakvietė jos narius galų gale susitaikyti ir kartu kurti papuošalus Kalėdų eglei Lazdynuose.

J.Gliauberzonaitė pusmetį kovojo, kad tvoroje būtų įrengti varteliai kaimynams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Gliauberzonaitė pusmetį kovojo, kad tvoroje būtų įrengti varteliai kaimynams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-12-05 17:29

„Tai yra žingsnis. Tiesa, kol kas nedidelis“, – taip Sausio 13-osios progimnazijos administracijos mėginimą susitaikyti su „Ryto“ bendruomene apibūdino jos narė Judita Gliauberzonaitė.

Aplink progimnaziją Architektų gatvėje gyvenantys vilniečiai dar birželį pradėjo piktintis stebėdami, kaip tveriama tvora. Mokykla, apsitverdama savo teritoriją, užtvėrė kaimynams įprastus kelius.

Nors gyventojai reikalauja tvoroje įrengti vartus, jų iki šiol nėra. Tačiau jie teigiamai vertina bent mokyklos norą kalbėtis.

Pakvietė atvykti popietę

„Ryto“ bendruomenę ir kitus kaimynus Sausio 13-osios progimnazija vakar popietę pasikvietė, kad surengtų kūrybines dirbtuves ir kartu sukurtų puošmenas Kalėdų eglei, kuri gruodžio 15-ąją bus įžiebta prie „Ryto“ skulptūros Architektų gatvėje.

Toje vietoje jau seniai per Kalėdas nebuvo eglės. Tradiciškai ji būdavo puošiama tik prie Lazdynų seniūnijos.

Kvietime į kūrybines dirbtuves organizatoriai siūlė kartu karpyti, vynioti, klijuoti ir smagiai leisti laiką.

Laukia tarybos balsavimo

Nors konfliktuojanti Sausio 13-osios progimnazija ir „Ryto“ bendruomenė pasirašė susitarimą dėl vartų tvoroje įrengimo, kad gyventojai galėtų be kliūčių patekti į mokyklos stadioną, kur buvo įpratę ateiti pasivaikščioti ir sportuoti, kol kas įėjimo nėra.

Mokyklos administracija aiškino, esą reikėtų keisti projektą, derinti dokumentus. Tačiau kaimynai pastebėjo, kad kiti vartai netoli prekybos centro „Maxima“ buvo operatyviai įrengti.

Be to, „Ryto“ bendruomenės pirmininkas Vytautas Stragauskas išgirdo, kad dėl vartų tvoroje dar turėtų balsuoti mokyklos taryba. Kaimynai baiminosi, kad progimnazijos administracijai palanki taryba balsuos prieš vartų įrengimą.

Gyventojus nuolat baudžia

Anot J.Gliauberzonaitės, mažu žingsniu galima pasidžiaugti, tačiau bendruomenės ir progimnazijos bendravimą vis kas nors apkartina.

Mokykla, apsitverdama didžiulę teritoriją, aiškino, kad taip ginasi ir nuo automobilių, kuriuos gyventojai buvo įpratę statyti ugdymo įstaigos kieme.

Dabar gyventojai automobilius stato šalia iškilusios tvoros ir nuolat už tai sulaukia baudų. Progimnazijos pedagogai aiškino, kad ne jų iniciatyva atvyksta tikrintojai, tačiau vieno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus ekipažo nariai prasitarė, jog dėl automobilių buvo skambinta iš mokyklos.

Ši žinia greitai pasklido tarp „Ryto“ bendruomenės narių.

Sukelia daug nepatogumų

Sausio 13-osios progimnazijos direktorė Birutė Rudzinskienė nepatenkintiems tvora gyventojams aiškino, kad jos projektas buvo parengtas dar 2017 metų rudenį. O teritorijos aptvėrimo tikslas – užtikrinti moksleivių saugumą.

Mokykla žadėjo, kad aptverta teritorija netaps kliūtimi aplinkiniams gyventojams naudotis sporto aikštynu.

Tačiau iškilusią tvorą kaimynai pavadino getu ir Berlyno siena. Mat Sausio 13-osios progimnazija apsitvėrė net 2,5 hektaro teritoriją.

Tad gyventojams pailgėjo kelias į parduotuvę ar vaikų darželį, nebeliko tako vaizdingos atodangos link, apriboti pasivaikščiojimai stadione.

Kad nereikėtų derinti su aplinkinių sklypų savininkais, mokykla tvorą buvo atitraukusi per metrą į savo teritoriją. Tačiau, kaimynų nuomone, jei mokyklos administracija būtų geranoriška, ji pasirūpintų, kad būtų įrengta daugiau vartų. Dabar jie yra tik prie pagrindinio įėjimo.

Pyksta tik vairuotojai?

B.Rudzinskienė anksčiau aiškino, kad tvoros pirmiausia reikia kovojant su automobilių šeimininkais, kurie buvo įpratę transporto priemones statyti mokyklos teritorijoje.

Būtent šie asmenys, mokyklos vadovės nuomone, ir kelia didžiausią triukšmą dėl tvoros. Pasak B.Rudzinskienės, mašinos išlaužė Sausio 13-ajai atminti pasodintus ąžuoliukus. Jų ratai išmalė pagrindinę aikštę, sutraiškė trinkeles.

B.Rudzinskienės žodžiais, kai mokyklos vadovai dėl teritorijoje pastatytų automobilių pradėjo kviesti policiją, ėmė dužti mokyklos langai.

Direktorė tikino, kad gyventojai stadione buvo įpratę ne tiktai sportuoti, bet ir šunis vedžioti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.