Būsto kainų sūpuoklės tarp piko ir dugno: kur esame mes?

Analitikai sudarė reitingą, iš kurio matyti, kuriose šalyse gyvenamojo būsto kainos šių metų trečiąjį ketvirtį kilo greičiausiai. Tarp tokių valstybių pateko Airija, Nyderlandai. Vokietija, Tailandas ir Meksika.

Dvi šalys rekordininkės – Egiptas ir Malta.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Dvi šalys rekordininkės – Egiptas ir Malta.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Kairas Egipte.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Kairas Egipte.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Malta.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
 Malta.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 8, 2018, 11:45 AM

Trečiojo šių metų ketvirčio duomenimis, palyginti su tuo pačiu pernai metų laikotarpiu, sparčiausiai būsto kainos augo Maltoje (+12,86 proc.), Honkonge (+11,11 proc.), Nyderlanduose (+8,45 proc.), Singapūre (+7,93 proc.) ir Airijoje (+7,21 proc.).

Tokia informacija skelbiama „Global Property Guide“ reitinge, kuriame buvo įvertintos 45 pasaulio šalys.

Kalbant apie Maltą reikia paminėti, kad antrąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu periodu prieš metus, čia kainos kilo 14,51 proc.

Antrajame penketuke – Filipinai (+5,75 proc.), Makao (+5,49 proc.), Vokietija (+5,15 proc.), Tailandas (+5,13 proc.) ir Meksika (+4,75 proc.).

Kaimyninėje Latvijoje, o tiksliau – Rygoje, būstas per metus pabrango 1,64 proc. „Global Property Guide“ reitinge, vertinant Lietuvos gyvenamojo nekilnojamojo turto kainų pokyčius, atsižvelgta į penkis miestus. Iš šių duomenų matyti, kad pas mus per metus kainos pakilo 0,71 proc. Estijoje jos smuko 0,77 procento.

Šių metų liepą-rugsėjį Europoje individualių namų ir butų kainos kilo 14-oje iš 24-ių valstybių. Pasaulio mastu toks kainų pokytis fiksuotas 25-iose iš 45-ių į reitingą patekusių vietovių.

Būta vietovių, kur būsto kainos, priešingai – smuko. Čia rekordininkų penketukas atrodo taip: Egiptas (-20,91 proc.), Turkija (-11,27 proc.), Dubajus (-8,73 proc.), Kijevas (-6,27 proc.) ir Šanchajus (-4,49 proc.). Analitikai teigia, kad Turkijos gyvenamojo nekilnojamojo turto rinkai stiprią įtaką turi silpna lira, itin aukšta infliacija ir politinis konfliktas su JAV.

Iš 45-ių reitinge analizuojamų vietovių, gyvenamojo nekilnojamojo turto kainos smuko 20-yje.

Įdomu tai, kad daugelyje pasaulio miestų prabangus būstas pigo. Dabar jis – žemiausiame lygyje nuo 2012-ųjų. Apie tai lapkričio pradžioje pranešė tarptautinės konsultantų kompanijos „Knight Frank“ analitikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.