Padėtis Ukrainos NT rinkoje – tokios niekas neprisimena

Kylančios būsto kainos, daug atsieinantys komunaliniai mokesčiai ir nenoras gyventi savame krašte lėmė, kad Ukrainoje stipriai sumažėjo naujos statybos namų. Statistika nurodo, kad per penkerius metus nuosmukis siekė 20 proc., o pastaraisiais – 15,6 procento.

Migracija šalies viduje lemia nuomojamo būsto paklausą, bet ne jo pirkimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Migracija šalies viduje lemia nuomojamo būsto paklausą, bet ne jo pirkimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2018, 10:54 AM

Per šių metų sausį-rugsėjį buvo leista eksploatuoti 5,23 mln. kv. metrų naujo būsto. Į šiuos skaičius neįtraukta Krymo, Sevastopolio, Donecko ir Luhansko sričių statistika.

Gal ir nekeista, kad lyderė pagal leisto eksploatuoti gyvenamojo nekilnojamojo turto (NT) plotą buvo Kijevo sritis (976 tūkst. kv. metrų naujose statybose) ir pats Kijevo miestas (616,2 tūkst. kv. metrų). Lvovo srityje leista eksploatuoti 595,3 tūkst. kv. metrų, Odesos — 426,2 tūkst. kv. metrų gyvenamojo NT.

Palyginimui, per tą patį devynių mėnesių periodą prieš metus Ukrainoje buvo leista eksploatuoti beveik 6,2 mln. kv. metrų naujo būsto.

Per penkerius metus statybų apimtys šalyje susitraukė 19,5 procento. Dar iki Maidano, 2013 m. sausį-rugsėjį buvo pastatyta 6,5 mln. kv. metrų gyvenamojo NT. 2014 m. rodikliai sumažėjo 4,7 proc., rašo gazeta.ru.

Nepaisant visko, naujų statybų kainos tik kyla: liepą kvadratinio metro kaina buvo 22,28 tūkst. grivinų (690 eurų), o rugsėjį – jau 24 tūkst. grivinų (744 eurai).

Pokyčius rinkoje specialistai sieja su ekonomine šalies padėtimi. Atsakymas į klausimą, ar ukrainiečiai turi pinigų būstui pirkti, labai paprastas. Užsidirbti čia sudėtinga, todėl geresnio atlygio ukrainiečiai vyksta į užsienį.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlas Klimkinas skaičiuoja, kad migracijos skaičiai – jau šešiaženkliai. „Mūsų padėtis katastrofiška. Per metus iš šalies išvažiuoja panašiai milijonas ukrainiečių. Deja, bet spėjame, kad artimiausiu metu niekas nesikeis“, – teigė ministras.

Migracija šalies viduje lemia nuomojamo būsto paklausą, bet ne jo pirkimą.

Ne paskutinėje vietoje – ir komunalinių paslaugų kainos.

Anksčiau Ukrainos premjeras Volodymyras Hroismanas kalbėjo apie tai, kad brangesnės dujos lems tik minimalius praradimus. Tačiau nuo lapkričio 1 dienos tarifai dujoms padidėjo 23,5 proc., o nuo sausio ukrainiečiams brangs mokesčiai už šildymą. Vidutiniškai tarifas gyventojams šoktels 12-24 procentais.

Vis dėlto statistiniai duomenys rodo, kad realusis darbo užmokestis Ukrainoje auga: spalį jis, palyginti su 2017 m. spaliu, pakilo 14,2 proc., palyginti su šių metų rugsėju ūgtelėjo 0,2 procento.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.