Vilniečio inžinieriaus pastabumas šeimą apsaugojo nuo tragedijos

Daugiabučio gyventojai plika akimi negali pastebėti, ar jų balkonas yra avarinės būklės.

Specialistus nustebino Vasario 16 g. 2-ojo namo balkonų konstrukcijų būklė.
Specialistus nustebino Vasario 16 g. 2-ojo namo balkonų konstrukcijų būklė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 16, 2019, 1:09 PM

Tik ekspertai nustato, ar balkoną būtina nuimti siekiant apsaugoti gyventojus nuo pavojaus. Taip nutiko Naujamiestyje, kur statybų inžinieriaus pastabumas padėjo išvengti didelių nelaimių.

Pastebėjo tik ekspertas

Vien Vilniaus centre yra apie 100 daugiabučių namų, kurių balkonai turi avarinės būklės požymių. Juos būtina remontuoti, nes sutrešusios konstrukcijos kelia rimtą pavojų ir gyventojams, ir praeiviams.

Statybų inžinieriaus Vytauto Elenbergo teigimu, kalbant apie balkonus, ne viską gyventojai gali pastebėti plika akimi, todėl geriausia išvadas daryti atlikus išsamius tyrimus.

„Tik pradėję remontuoti Vasario 16-osios gatvės 2-ojo namo balkonus pastebėjome, kad kažkas ne taip.

Nuardę betoną nuo metalinių sijų pamatėme, kad jos visiškai sunykusios.

Teko nedelsiant nuimti 3 balkonus, nes jie galėjo sugriūti kaip degtukų dėžutės. Ne viskas plika akimi matoma.

Tik apžiūros ir nufotografavimo neužtenka, reikia atlikti statybinius tyrinėjimus.

Žinoma, gyventojai turi žinoti, kad ši paslauga kainuoja, bet tik tai padės įsitikinti, kad jų balkonas ir po remonto bus saugus. Kartais netgi ir žinodami, kad balkonas yra avarinės būklės, gyventojai į tai numoja ranka. Tai gali kainuoti gyvybę“, – sakė statybų inžinierius V.Elenbergas.

Jo teigimu, iš pradžių Vasario 16-osios gatvės 2-ojo namo gyventojai norėjo tik užtinkuoti ir nudažyti balkoną – atlikti paprastą remontą. Tačiau jie neįsivaizdavo, kad problema slypi kur kas giliau.

V.Elenbergas pabrėžė, kad pokariniai namai nepasižymi kokybe: jie statyti paskubomis ir iš palyginti prastų medžiagų.

Įprastas remontas nepadėtų

Ekspertai jau ne pirmą kartą užbėga galimai nelaimei už akių. Kiek anksčiau laiku sėkmingai buvo sutvarkyti sostinės A.Jakšto g. 3-iojo namo balkonai. Jų remontas buvo būtinas, nes balkonų konstrukcijos buvo sutrešusios ir kėlė realų pavojų aplinkiniams. Tačiau gyventojai, pasiryžę remontui, sužinojo, jog įprasta tokiu atveju remonto technologija negalima, nes namo sienos per plonos, kad galėtų išlaikyti balkono svorį.

Šis daugiabutis, kaip ir daugelis kitų, esančių miesto centre, yra nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos zonoje, todėl remonto metu negalimi jokie architektūriniai pakeitimai.

Pasiūlė naujoviškus balkonus

Daugiabutį administruojanti įmonė „Naujamiesčio būstas“ nutarė įgyvendinti statybų inžinierius V.Elenbergo jau ne vienus metus tobulintą ir puoselėtą savo paties sukurtą pakabinamųjų balkonų konstrukciją ir tvirtinimo būdą. Būtent ši alternatyva ir tapo vienintele išeitimi A.Jakšto g. 3-iojo daugiabučio gyventojams.

V.Elenbergas pabrėžė tokių balkonų privalumus.

Vienas svarbiausių – jiems neturi įtakos sezoniškumas. Mat visos balkono dalys gaminamos ceche, o konstrukcijas galima kabinti net esant minusinei oro temperatūrai.

Pritaikius šią technologiją visi aštuoni balkonai A.Jakšto g. 3-iajame name buvo sukabinti per savaitę. („Sostinė“)

Vasario 16-osios gatvės 2-ojo namo gyventojams grėsė rimtas pavojus, todėl teko itin skubiai nuimti balkonus, nes jie apskritai galėjo nugarmėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?