Savininko norai teismui nė motais – įstiklinto balkono neliks

Renovuojamo Dariaus ir Girėno g. 30 daugiabučio darbai sustojo – liko neatnaujinti du balkonai, mat vieno jų šeimininkas Kęstutis Poška griežtai atsisakė demontuoti įstiklinimą, esą neįstiklintą balkoną pridergs balandžiai. Gražiuoju nepavykus susitarti, už renovacijos projekto vykdymą atsakinga Tauragės šilumos tinklų bendrovė pagalbos kreipėsi į teismą.

Vienas renovuojamo namo gyventojas neleidžia išardyti balkono įstiklinimo, tai padaryti jį įpareigojo teismas.<br>Daivos Žebelienės nuotr.
Vienas renovuojamo namo gyventojas neleidžia išardyti balkono įstiklinimo, tai padaryti jį įpareigojo teismas.<br>Daivos Žebelienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Žebelienė, www.kurjeris.lt

Mar 12, 2019, 9:51 AM

Už Dariaus ir Girėno g. 30 daugiabučio renovacijos projekto vykdymą atsakingi Tauragės šilumos tinklai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą, nes šio daugiabučio gyventojas Kęstutis Poška nesutiko demontuoti savo buto balkono įstiklinimo, dėl ko renovacijos darbus vykdanti bendrovė „Aukstata“ esą negali užbaigti namo renovacijos. Dėl nedemontuoto K.Poškos buto balkono liko neužbaigtas atnaujinti gretimo buto balkonas.

Ieškovai – Tauragės šilumos tinklų atstovai teismui aiškino, kad šiltinamos namo fasadinės sienos yra bendro naudojimo objektas, dalis fasadinės sienos eina per atsakovo – K.Poškos – bute esantį balkoną, kurį jis yra įstiklinęs, tai yra sudėjęs langus. Nedemontavus balkono langų ir atitvaro, esą nėra galimybės tinkamai ir laiku apšiltinti fasadinių sienų.

Iki šių metų balandžio 12-osios neužbaigus namo atnaujinimo darbų, šio daugiabučio gyventojai esą gali patirti turtinių nuostolių, kadangi jiems gali būti nesuteikta teisės aktais garantuojama valstybės parama – 175 922 eurai. Teismui ieškovai nurodė, kad K.Poškai raštu dar pernai balandį buvo išaiškinta įstiklino balkono demontavimo būtinybė, tačiau jis ir toliau darbininkų į butą neįsileido, durų neatidarė ir atvykusios komisijos nariams.

K.Poška su Tauragės šilumos tinklų ieškiniu nesutiko. Vyras tikino, kad atviro balkono nenori, kadangi jį pridergtų balandžiai.

„Mano planas, kad balkonas būtų įstiklintas. O jie nori padaryti tvartą iš mano balkono“, – šios civilinės bylos nagrinėjimo metu teismui sakė K.Poška.

Anot jo, namo modernizavimo darbų vykdytojai gali atlikti fasado šiltinimo darbus ir jam nedemontavus balkono įstiklinimo. Kaip pavyzdį jis pateikė kitus mieste renovuotus daugiabučius, kur gyventojams nesutikus jų balkonai palikti įstiklinti.

Teismas konstatavo, kad remiantis surinkta medžiaga K.Poška balkoną buvo įstiklinęs savavališkai, neturėdamas tam įgaliotos institucijos leidimo, be to, balkono įstiklinimo įteisinimu jis pradėjo rūpintis tik po to, kai jau buvo pradėti namo atnaujinimo darbai. Teikdamas prašymą išduoti statybą leidžiantį dokumentą savivaldybės vyriausiajai architektei, K.Poška nepateikė daugiabučio bendraturčių rašytinio sutikimo.

Tauragės apylinkės teismas patenkino Tauragės šilumos tinklų ieškinį. K.Poška privalės įsileisti Tauragės šilumos tinklų ir „Aukstatos“ įgaliotus asmenis į butą ir leisti demontuoti balkono langus, apšiltinti fasadines sienas bei atlikti kitus bendro naudojimo objektų atnaujinimo darbus. Jei K.Poška nesutiks jų įleisti, teismas jiems suteikė teisę patekti į butą ir balkoną be šeimininko leidimo. Bylą pirmosios instancijos teisme pralaimėjęs K.Poška turės sumokėti 113 eurų bylinėjimosi išlaidų Tauragės šilumos tinklams ir 11,69 euro bylinėjimosi išlaidų valstybei.

Šis Tauragės apylinkės teismo sprendimas dar neįsiteisėjęs, per 30 dienų gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

Teismo posėdyje, kai buvo nagrinėjama ši civilinė byla, K.Poška buvo pareiškęs, kad jei teismo sprendimas jam būsiąs nepalankus, jis jį skųs aukštesnės instancijos teismui. Jam tai esanti gyvenimo kova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.