Po gaisro atstatant bažnyčią dėl svarbios priežasties teko keisti projektą

„Žingsnis po žingsnio judame į priekį“, – apie naujų maldos namų statybą Kulautuvoje (Kauno r.) kalbėjo Kulautuvos ir Paštuvos parapijų klebonas Antanas Gražulis. Darbus tikimasi užbaigti kitąmet.

Maldos namų statyba Kulautuvoje prasidėjo daugiau kaip prieš pusmetį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Maldos namų statyba Kulautuvoje prasidėjo daugiau kaip prieš pusmetį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2019, 1:01 PM

Pernai rugsėjį buvo pašventinti Kulautuvos Švč.Mergelės Marijos Vardo bažnyčios pamatai, o dabar jau ryškėja maldos namų kontūrai – pastatytos mūrinės sienos, dengiamas stogas.

Bažnyčia statoma ten pat, kur stovėjo prieškario metais iškilęs medinis statinys. Jį 2012 metais sudegino piktavalis padegėjas. Gesinant gaisrą pavyko išsaugoti tik apanglėjusį kryžių bei Mergelės Marijos skulptūrą.

Ugnis nespėjo pasiekti netoliese stovėjusios medinės varpinės. Būtent prie jos architektai derino ir naujosios bažnyčios vaizdą.

Plotas padidėjo triskart

„Bažnyčia – ne gyvenamasis namas, jos statyba yra gerokai sudėtingesnė“, – pasakojo vietos klebonas A.Gražulis.

Pasak jo, naujieji maldos namai bus visiškai kitokie negu senoji bažnyčia ir beveik tris kartus didesni. Panašumų galima įžvelgti tik lyginant deimanto formos stogus. Statinio plotas sieks 315 kvadratinių metrų.

Statybininkai planavo iki Velykų sumontuoti stogo konstrukcijas. A.Gražulis labai džiaugtųsi, jeigu pavyktų tai padaryti.

Savivaldybė neliko nuošalyje

Didžiausias rūpestis yra statybų finansavimas. Šiuo metu pavyko surinkti apie 250 tūkst. eurų, tačiau reikėtų dar mažiausiai 350 tūkst. eurų.

Kauno rajono savivaldybė yra įsteigusi Bažnytinio paveldo paramos fondą, kuriam iš biudžeto pernai buvo skirta 140 tūkst. eurų. Kulautuvos bažnyčiai iš šios sumos teko 100 tūkst. eurų. Šiemet rajono valdžia vėl ketina prisidėti prie darbų finansavimo.

„Suprantame, kad bažnyčia vaidina svarbų vaidmenį visuomenės dvasiniame gyvenime, todėl ir ateityje neliksime nuošalyje“, – sakė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Baigiasi pirmasis etapas

Bažnyčią statančios bendrovės „Ekoilas“ vykdomasis direktorius Robertas Juknevičius patvirtino, kad stogą ketina sumontuoti per mėnesį. Netrukus bus atgabentos paskutinės jo konstrukcijos, kurios gaminamos Lietuvoje ir Latvijoje.

Vykstant darbams teko šiek tiek keisti projektą – sudėtingos konstrukcijos pastato stogą nuspręsta dar sustiprinti, kad jo neįveiktų vis dažniau siaučiantys vėjai.

„Sumontavus stogą pirmasis darbų etapas bus baigtas“, – paskelbė R.Juknevičius. Jis pridūrė, kad visi betonavimo ir mūro darbai jau baigti.

R.Juknevičius mano, kad bažnyčios statybas tikrai galima užbaigti kitais metais, jeigu tik bus surasta lėšų.

„Pinigų aukoja žmonės, prisideda Kauno rajono savivaldybė, mes taip pat stengiamės padėti“, – kalbėjo bendrovės vykdomasis direktorius R.Juknevičius.

Paštuvos bendruomenė iškart pradėjo rūpintis bažnyčios atstatymu. Žmonės aktyviai prisidėjo ne tik pagalba tvarkant gaisravietę, bet ir finansiniais ištekliais. Bažnyčia duris tikintiesiems atvėrė 2015-aisiais.

Pasiuntė gydytis

Psichikos sutrikimų turintis vyras Paštuvos Šv.Barboros bažnyčią sudegino 2012-ųjų gegužės 9-osios naktį, o Kulautuvoje stovėjusius maldos namus ugnis nusiaubė spalio 4-ąją.

Kriminalistai dėl šių nusikaltimų sulaikė Raudondvario (Kauno r.) gyventoją, kuriam šiuo metu 37-eri. Vyras prisipažino surengęs 13 išpuolių prieš maldos namus įvairiuose šalies rajonuose ir planavęs jų dar daugiau.

Iš pradžių įtariamasis aiškino kerštavęs dvasininkams, vėliau – vykdęs ateivių nurodymus. Vyras pareiškė, neva ateiviai su jo šeima daro bandymus ir šiam tikslui naudojasi Bažnyčia.

Kauno apylinkės teismas 2013-ųjų gruodžio 31 dieną priėmė nutartį, kad įtariamasis negali atsakyti už savo veiksmus. Jam skirtas priverstinis gydymas psichiatrijos ligoninėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.