Naujo kvartalo Vilniuje gyventojus kvies kurti bendruomenę

Ieškant naujo būsto neretam norisi atrasti iš pažiūros beveik neįmanomą derinį: įsikurti gamtoje, bet netoli centro, turėti nuosavą namą su kiemu, bet čia pat – ir visą miesto infrastruktūrą. O kur dar lūkesčiai kaimynystei ir supančiai aplinkai. Naujas kvartalas sostinėje „Sakmių pakrantė“ kuriamas taip, kad atitiktų šiuos poreikius, o ypatingas dėmesys jame skiriamas tvirtos bendruomenės kūrimui.

 Naujas kvartalas sostinėje „Sakmių pakrantė“.
 Naujas kvartalas sostinėje „Sakmių pakrantė“.
 Naujas kvartalas sostinėje „Sakmių pakrantė“.
 Naujas kvartalas sostinėje „Sakmių pakrantė“.
 Naujas kvartalas sostinėje „Sakmių pakrantė“.
 Naujas kvartalas sostinėje „Sakmių pakrantė“.
 Naujas kvartalas sostinėje „Sakmių pakrantė“.
 Naujas kvartalas sostinėje „Sakmių pakrantė“.
 Naujas kvartalas sostinėje „Sakmių pakrantė“.
 Naujas kvartalas sostinėje „Sakmių pakrantė“.
 Naujas kvartalas sostinėje „Sakmių pakrantė“.
 Naujas kvartalas sostinėje „Sakmių pakrantė“.
 Naujas kvartalas sostinėje „Sakmių pakrantė“.
 Naujas kvartalas sostinėje „Sakmių pakrantė“.
 Naujas kvartalas sostinėje „Sakmių pakrantė“.
 Naujas kvartalas sostinėje „Sakmių pakrantė“.
 Naujas kvartalas sostinėje „Sakmių pakrantė“.
 Naujas kvartalas sostinėje „Sakmių pakrantė“.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Apr 23, 2019, 11:10 AM, atnaujinta Apr 29, 2019, 1:06 PM

Duoklė – pakrantei

Vaizdingoje Vilniaus vietoje, prie tvenkinio, arti miesto centro, greta sostinės arterijos – Vilniaus vakarinio aplinkkelio, plėtojamas individualiųjų namų projektas „Sakmių pakrantė“. Išskirtinės kokybės projekto kūrėjai būsimiesiems gyventojams pasiūlė ne tik patogią lokaciją, bet ir kokybišką, vientisą architektūrinį kvartalo veidą, kuris patikėtas kurti architektui Andrejui Pleškovui.

„Pakrantė“ – daug daugiau nei tik žodis skambiame projekto pavadinime. Projekto plėtotojai į architektą ir tuomečius jo kolegas įmonėje „Vertės inovacija“ kreipėsi su vizija, jog kuriamas kvartalas darniai įsilietų į aplinką, gyventojus burtų kokybiškos ir šiuolaikiškos viešosios erdvės, įkurdintos vertingiausioje teritorijos vietoje – beveik 300 metrų ilgio vandens telkinio pakrantėje. Gamtos apsuptyje įsikūrę naujakuriai galės mėgautis ir visais miesto patogumais – greta veikia prekybos centrai, darželiai, mokyklos, gydymo istaigos, viešojo transporto stotelė, sporto ir sveikatingumo klubai.

Architektas prisipažįsta tikintis, jog ne tik Skandinavijoje, bet ir Lietuvoje įmanoma suburti aktyvią bendruomenę. Jis laikėsi nuostatos projektuoti žmonėms, kuriems gera bendrauti su jais supančiais žmonėmis. Taigi, kvartale svarbi taisyklė – nekurti uždarų zonų, nestatyti aukštesnių nei 1,5 m aukščio tvorų.

Miesto inžineriniai tinklai – palengvinimas naujakuriams

Kiekvienas iš 4,5 hektarų ploto teritorijoje esančių sklypų „aprūpintas“ visomis miesto inžinerinėmis komunikacijomis. Tai, kad šioje Gineitiškėse, Sakmių gatvėje esančioje teritorijoje, įvestos dujos, elektra, vandentiekio ir nuotekų sistemos, netgi šviesolaidinis internetas, anot architekto, nemenkas privalumas, mat nebetenka rūpintis jų projektavimu, sutaupoma lėšų, galiausiai, ilgesniam laikui neįstringa statybų darbai.

Išskirtinis šioje gyvenvietėje vystytojų dėmesys skirtas žaliesiems plotams ir bendrosioms erdvėms. Projekto plėtotojai nusprendė sukurti tokią erdvę, kur susitiktų ir gamtos apsuptyje laisvalaikį leistų kaimynai, saugiai žaistų ar sportuotų vaikai. Gyvenvietė ribojasi su beveik 300 metrų tvenkinio pakrante, o kvartalo reljefas užtikrina, kad kiekvienas iš 22 sklypuose įsikursiančių naujakurių pro savo namo langus matytų ne surikiuotų automobilių paveikslą, bet vandens telkinį.

Kaip paaiškino architektas A. Pleškovas, jis su kolegomis suprojektavo daugiafunkcę, bendruomenę kuriančią erdvę, kurioje savo vietą rado vaikų žaidimų aikštelės, tyliosios, sporto ir aktyvaus poilsio zonos, bendruomenės židinys. Jaukiam pasisėdėjimui planuojamos įrengti medinės pavėsinės, hamakai ar kabantys krėslai.

Vertingiausią projekto teritoriją paskyrė bendruomenės laisvalaikiui

Kuriant patrauklią, darnią gyvenvietę, itin daug dėmesio skirta aplinkos kokybei ir žmogaus sveikatai, akcentuojant atsakingą požiūrį į supančią gamtą ir darnią viso kvartalo plėtrą.

Atsižvelgiant į unikalų kraštovaizdį bei tvenkinio pakrantę pirmenybė teikiama draugiškoms gamtai medžiagoms bei formoms. Visa 22 skirtingo ploto sklypų teritorija aptverta, taip užtikrinant gyventojų privatumą, saugumą ir gyvenimo kokybę.

Sklypus įsigysiantiems naujakuriams architektai parengė atsakingos plėtros rekomendacijas – tik taip įmanoma laikytis architekto ir projekto plėtotojų vizijos sukurti kokybišką gyvenimą ir darnią kaimynystę. Projekto plėtotojai pasiryžo investuoti ir į aplinkinę teritorijos infrastruktūrą: įrengti vidinius kelius, įvažiavimus, šaligatvius, takelius, gatvių apšvietimą, antžemines automobilių stovėjimo vietas svečiams ir greičio ribojimo sistemą.

A. Pleškovo teigimu, tai kol kas unikalus požiūris šalyje, nes dauguma atvejų įgyvendinant naujus būsto projektus Lietuvoje nėra skiriama dėmesio gatvių infrastruktūrai, juolab saugiam eismui, nėra investuojama į bendrą vieningą koncepciją. Be to, geriausia kvartalo vieta įprastai būtų tiesiog parduodama už didžiausią kainą, o šiuo atveju vertingiausia teritorija prie tvenkinio paskiriama visų naujakurių poreikiams, joje įrengiamos poilsio zonos bendruomenei. Pasak architekto, tai suteikia „Sakmių pakrantei“ ypatingos vertės.

Įvertino kraštovaizdį

Dermė su aplinka – kertinis projekto leitmotyvas, itin svarbus ir projekto architektams, ir vystytojams. „Vilniui būdingas kalnuotumas, todėl projektuojant kvartalą norėjosi sulaužyti monotoniją. Kvartalai įprastai projektuojami lygiuose sklypuose, tuo tarpu „Sakmių pakrantėje norėjosi perduoti kalnuotumo iliuziją, sukurti dinamiškesnę kompoziciją, kad gyventojai pasijustų gamtos apsuptyje, o ne standartinėje urbanizuotoje struktūroje“, – komentavo architektas.

Architektas gyrė užsakovus, kurie nepabijojo rinktis sudėtingų sprendimų, apsisprendė sukurti unikalų, turintį vizitinę kortelę, kvartalą. Pašnekovo patirtis rodo – tokių projektų plėtotojų labai trūksta.

Dalis tų, kurie jau nusipirko klypus „Sakmių pakrantėje“, anot architekto, kreipėsi į juos projektuoti architektūrinį ir stilistinį kvartalo vientisumą aspindinčių svajonių namų. Ar jų negąsdina taisyklės? A. Pleškovas patikina – pirkėjai turi nemažai laisvės interpretuoti.

„Sakmių pakrantės“ vientisumas su galimybe individualiai susikurti būstą sukuria didelę pridėtinę vertę ne tik kiekvienam čia apsigyvensiančiam, bet ir bendrai visam kvartalui, be to, taip prisidedama prie darnios miesto plėtros“, – dėsto architektas.

Architektūrinėje kvartalo vizijoje – natūralios gamtos kolorito spalvos, padėsiančios namams įsilieti į peizažą, ir natūralios medžiagas – plytos, akmuo, medis, kuo mažiau metalo ar betono.

Projekto „Sakmių pakrantė“ pagrindinius siekius „patogiai, saugiai, jaukiai“ geriausiai atspindi trumpinys FFF (angl. Form Follows Function). Architektas pabrėžia, jog puikiai supranta namų svarbą, todėl sukūrė erdvę, kurios gyventojai galės pamiršti dienos rūpesčius, jaustis saugiai ir ramiai, o visi svarbiausi visuomeniniai pastatai bus pasiekiami ranka.

Vientisai suprojektuotas kvartalas leidžia kurti patogų asmeninį ir įtraukiantį bendruomeninį gyvenimą viename branduolyje. Būsimuosius kvartalo gyventojus architektas kviečia atsisakyti stereotipų, kurti bendruomenę ir mėgautis visais projekto „Sakmių pakrantė“ išskirtinumais.

Naudojamos natūralios, gamtai artimos medžiagos ir formos – įkvėpimas, kuris duoda impulsą vieningo kvartalo veido kūrimuisi. Kuriama vientisa architektūrinė vizija labai kontrastuoja su judriu miestu ir vizualiai triukšminga aplinka. Kvartalo vientisumas – tai harmonija, kurios, esant sparčiam gyvenimo tempui, daugeliui neretai trūksta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.