Vargas dėl nacionalinio stadiono: paskelbtas karas, atrodo, neturi pabaigos

Vilniaus apygardos teismas pareiškė nuomonę dėl Nacionalinio stadiono statybų. Tačiau tai – tik pirmasis žingsnis dar ilgai truksiančiame kare tarp Vilniaus savivaldybės ir koncesijos konkursą pralaimėjusios bendrovės Vilniaus nacionalinis stadionas. Savivaldybės atstovai neabejoja, kad pralaimėjusi pusė šį sprendimą skųs aukštesnės instancijos teismui.

Vilniaus apygardos teismas pareiškė nuomonę dėl Nacionalinio stadiono statybų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus apygardos teismas pareiškė nuomonę dėl Nacionalinio stadiono statybų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2019, 4:59 PM, atnaujinta Apr 25, 2019, 5:04 PM

Apygardos teismas atmetė Vilniaus nacionalinio stadiono ieškinį stadiono byloje, kuriuo mėginta stabdyti istorinį proveržį statyti Daugiafunkcį kompleksą ir užbaigti tris dešimtmečius trypčiojimą dėl Nacionalinio stadiono statybų.

Be to, apygardos teismas iš ieškovo Vilniaus nacionalinio stadiono priteisė 8 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų, kuriuos šis turės sumokėti atsakovui Vilniaus miesto savivaldybei.

Baigiantis vasariui Vilniaus nacionalinis stadionas teismui pateikė teismui ieškinį, kuriuo siekia grįžti į konkursą, mat Vilniaus taryba pritarė 79,9 mln. eurų vertės Nacionalinio stadiono statybų sutarčiai su „Axis Industries“. Planuota, kad sutartis bus pasirašyta per mėnesį.

Vilniaus nacionalinį stadioną konkurso komisija antrą kartą iš pirkimo pašalino sausio pabaigoje dėl nepakankamos kvalifikacijos ir galbūt melagingai teiktų duomenų. Anot savivaldybės, įmonė per daugiau nei du mėnesius taip ir nepateikė įrodymų, kad jos ar jos partnerių pajėgumai yra realūs, užtikrinti ir pakankami sėkmingam projekto įgyvendinimui, o tai darydama klaidino vertinimo komisijos narius ir ekspertus.

Kilus karui tarp Vilniaus savivaldybės ir iš konkurso pašalinto Vilniaus nacionalinio stadiono, Vyriausybė pareiškė poziciją, kad šis projektas nebebus finansuojamas Europos Sąjungos struktūrinių fondų pinigais.

„Europiniai pinigai nubraukti – tai principinė Vyriausybės pozicija. Kadangi projektas geras ir Vilniui jo reikia, Vyriausybė ir toliau žada skirti dalį pinigų stadiono statyboms, kitus skirtų savivaldybė. Kadangi juos reikėtų sumokėti per ketverius metus, kaip nors išsisuktume“, – sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Vis dėlto jei teismai įpareigos savivaldybę derėtis su Vilniaus nacionaliniu stadionu, anot P.Poderskio, tai reikš, kad šis projektas žlugo, nes reikės skelbti naują konkursą.

„Jei teismai mus įpareigos derėtis su Vilniaus nacionaliniu stadionu, mes nematome būdų tai daryti. Juolab kad „Axis Industries“ pasiūlymas ir visos sąlygos paviešintos, tad tai jau būtų ne konkursas“, – teigė P.Poderskis, kuris neabejoja, kad kova su Vilniaus nacionaliniu stadionu šiuo apygardos teismo sprendimu nesibaigs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.