Įsipyko mūšis be pergalių – sostinės daugiabutis panašus į namą Sibiro provincijoje

Grafičius ant namo sienos prieš savaitę kita spalva uždažę daugiabučio gyventojai džiaugėsi, kad nebematyti teplionių, tačiau vakar jų vėl atsirado. Vadinasi, dar kartą teks dažyti ir taip jau įvairiaspalvį namą.

Savanorių pr. 11-ojo namo gyventojai sienas perdažė per akciją „Darom“. Nors ir kita spalva, teplionių nebuvo matyti. Vakar jų vėl atsirado (nuotr. apačioje).<br>S.Žiūros ir V.Ščiavinsko nuotr.
Savanorių pr. 11-ojo namo gyventojai sienas perdažė per akciją „Darom“. Nors ir kita spalva, teplionių nebuvo matyti. Vakar jų vėl atsirado (nuotr. apačioje).<br>S.Žiūros ir V.Ščiavinsko nuotr.
S.Žiūros nuotr.
S.Žiūros nuotr.
A.Mangirdienė sutiko, kad pasirinkta spalva ryškesnė nei likusių namo sienų dalių, tačiau priderinti dažus labai sunku.
A.Mangirdienė sutiko, kad pasirinkta spalva ryškesnė nei likusių namo sienų dalių, tačiau priderinti dažus labai sunku.
Savanorių pr. 11-ojo namo fasadas buvo padažytas ir prieš popiežiaus vizitą.
Savanorių pr. 11-ojo namo fasadas buvo padažytas ir prieš popiežiaus vizitą.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 6, 2019, 11:06 AM

Namo apačia gelsva, aukščiau matyti neuždažytos keverzonės, kurių nepasiekė talkos dalyvių rankos. Dar aukščiau – nuo laiko ir dulkių papilkėjusi siena, kuri gelsva buvo gal prieš penkiasdešimt metų.

Taip dabar atrodo Savanorių prospekto 11-ojo namo fasadas. Tiesa, daugelio grafičių ant jo bent trumpam neliko, bet ar taip su jais kovoti – išeitis?

Terliones ant šio namo savivaldybė mėgino paslėpti ir anksčiau – prieš popiežiaus Pranciškaus vizitą 2018-ųjų rugsėjį. Atlikus darbą pastatas tada atrodė dar liūdniau – sienos buvo nudažytos pilkais lopais. Ant jų netrukus vėl atsirado terlionės.

Sunaudojo 27 litrus dažų

Savanorių prospekto 11-ojo namo bendrijos pirmininkė Ana Mangirdienė prisipažino prieš pradedant darbą nuogąstavusi, ar užteks skirtų 27 litrų dažų visiems terliotojų juodiems darbams paslėpti.

Terlionės, piešiniai buvo nupiešti ryškiais purškiamaisiais dažais, tačiau užteko vieno sluoksnio dažų, kad jie dingtų.

Papuošalų dizainerė A.Mangirdienė sutiko, kad pasirinkta spalva ryškesnė nei likusių namo sienų dalių. Prieš praėjusį savaitgalį vykusią talką ji su kaimynais iš paletės rinkosi atspalvį, bet jį priderinti prie neišterliotų, bet nuo amžiaus papilkėjusių sienų buvo sunku.

Su kaimynais atlikusi darbą A.Mangirdienė džiaugėsi, kad dabar bus lengviau uždažyti naujas terliones, nes paaiškėjo, jog geri dažai iš karto jas paslepia. Namo atstovei patiko, kad dabar sienų apačios spalva yra vienoda, o anksčiau ji buvo lyg šachmatų lenta.

„Namas nebepanašus į nesubrendusio paauglio juodraštį“, – feisbuke dalijosi su kitais vilniečiais nuotraukomis A.Mangirdienė. Ji pripažino, kad sienas tenka perdažyti mažiausiai kas pusmetį.

Nebeliko pilkų kvadratų

Į priekaištus, jog įvairiaspalvis daugiabutis panašus į namą Sibiro provincijoje, bendrijos pirmininkė atsakė, kad dažniausiai tokių komentarų sulaukia iš žmonių, kurie neturi kur išsilieti.

Ji priminė, kad su terliotojais bandantis kovoti namas buvo nudažytas dar įvairesnėmis spalvomis.

Praėjusių metų rudenį savivaldybė kaip senais laikais puolė rūpintis, kad gatvės, kuriomis keliaus popiežius, neatrodytų kaip varguolių kvartalo. Ir uždažė terliones kvadratais.

Prieš tai parduotuvės šeimininkai, kuriems nepatiko grafičiai prie vitrinų, kampines sienas nudažė geltonai.

Todėl rinkdamiesi spalvą gyventojai nutarė ją priderinti prie tų kampinių sienų.

Skundžiasi ir kaimynai

Savanorių prospekto 11-ojo namo kieme liko grafičiais apipiešta elektros skydinė.

Ji dar prieš trejus metus buvo graži, pilkšvomis sienomis.

Niekam iš namo gyventojų nepavyko pastebėti, kas terlioja daugiabučio sienas ar elektros skydinę. Todėl kaimynai tikisi, kad terliotojus bent jau pavyks užfiksuoti prie namo įrengus vaizdo kameras.

A.Mangirdienė nesutiko, kad jų namas labiausiai kenčia nuo vandalų. Kaimynė iš renovuoto S.Konarskio gatvės 10-ojo namo taip pat skundėsi, kad pastato sienos švarios buvo vos kelias dienas. „Toks rajonas“, – atsiduso papuošalų kūrėja.

Ranką tiesė savivaldybė

2221 kvadratinis metras – tai sienų plotas, kurį per akciją „Darom“ nudažė vilniečiai.

Savivaldybė džiaugėsi, kad Antakalnio, Grigiškių, Balsių, Šiaurės miestelio, Žirmūnų, Naujosios Vilnios, Naujamiesčio gyventojai atsiliepė į kvietimą būti savo namo šeimininkais ir ėmėsi iniciatyvos nuvalyti terliones nuo sienų.

Savanorių prospekto 11-ojo namo gyventojai dažų gavo dėl to, kad dalyvauja programoje „Saugi kaimynystė“. Jiems pagalbos ranka tiesiama jau antrąkart.

Anksčiau vilniečiai buvo gavę darbo priemonių – pirštinių, šiukšlių maišų.

Solomoną nuteis ar ne?

Vilniuje dar ilgai teks dažyti sienas įvairiausių spalvų dažais, taip slepiant terliones.

Mat net ir sulaikyti vandalai išsisuka nuo bausmės, o jų bylos tiriamos metų metais.

Pavyzdžiui, pernai sausio pabaigoje policija džiūgavo, kad sučiupo daugiau nei dešimtmetį miestą siaubusį Solomoną. Ir tik prieš porą savaičių Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Rolandas Jurkevičius surašė kaltinamąjį aktą ir baudžiamąją bylą perdavė Vilniaus miesto apylinkės teismui.

Kartu su Solomonu praėjusių metų pradžioje policijos pareigūnai sulaikė dar 12 garsių terliotojų, besidengiančių slapyvardžiais Gigs, Runch, Quaz, Kree kree, Ifoe, Hardcoras NX.

Tačiau teismą pasiekusioje byloje tarp kaltinamųjų – vos 5 pavardės. Patys pareigūnai juokavo, kad byla gerokai aptrupėjo.

R.Jurkevičius nepasakė, ar tarp kaltinamųjų tebėra garsusis Solomonas.

Byloje – per 70 nusikalstamos veikos epizodų, vienas svarbiausių – pranciškonų vienuolyno tvoros subjaurojimas. Pranciškonų vienuolyno ansamblis įtrauktas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

Policijos pareigūnai atliko kratas terliotojų namuose, per jas rasta grafičių eskizų, piešinių, nuotraukų, užrašų.

Teisėjas tik pasišaipė

Prieš keletą metų Vilniaus apygardos teismo teisėjas Audrius Cininas viešai išsakė savo nuomonę apie Solomoną: „Solomonas – kultūrinis memas, nesugaunama beveidė persona su gobtuvu vietoj galvos, naktimis puošianti pastatų sienas šizofreniškais piešiniais.

Jis nematerialus, todėl ir negali būti sugautas ar sunaikintas. Tai kultūrinis elgesio standartas, neatsakingo ir paviršutiniško peizojimo bile ko ant bile ko genas, prasismelkęs į visas gyvenimo sritis. Žymiai vertingesnes nei apleistų pastatų sienos ir patiltės, kurias paišo mūsų archetipinis herojus. Pavyzdžiui, teisėkūra.“

Jis sukritikavo Seimo narį konservatorių Vytautą Juozapaitį, kuris buvo užsimojęs didinti baudas grafičių piešėjams.

Anot A.Cinino, straipsnis, kurio pakeitimus siūlė parlamentaras, terliotojams niekada ir nebuvo taikomas.

Pasak teisėjo, standartiniai pažeidėjai, kuriems buvo skiriamas straipsnis, – tai prekybos centrų lankytojai. Motinos, mėgstančios palepinti savo atžalas šokoladiniais sūreliais prekybos salėje, ar alaus gėrėjai, neišeinantys už kasų. Tokių ypač padaugėja rugsėjo 1-ąją, kai prekyba alkoholiu uždrausta.

Sulaukia švelnių nuobaudų

Teismų sprendimai terliotojams būna gailestingi. Štai praėjusių metų lapkričio mėnesį nepilnametis vandalas už rankos buvo sučiuptas piešiantis ant Lietuvos architektų sąjungos pastato Kalvarijų gatvėje ir elektros skydinės.

Terliotojas mėgino bėgti, tad policijos pareigūnams teko naudoti specialiąsias priemones, dujas. Nusikaltimo vietoje dėžėje buvo rasti 9 purškiamųjų dažų balionėliai.

Teisme vandalas pripažino savo kaltę ir gavo švelniausią nuobaudą – įspėjimą. Nepilnamečio tėvams net neteko atlyginti pastatų savininkams padarytų nuostolių.

Tuo metu Naugarduko gatvėje ant parduotuvės žaliuzių dažais užrašą Gin Ov palikęs garsus terliotojas Gintaras Genčas, į šalies sostinę atklydęs iš Klaipėdos, turėjo pusę metų 30 valandų padirbėti neatlygintinai, nors jis buvo teisiamas jau septintą kartą.

Terlionėms valyti skiria šimtus tūkstančių eurų

Savivaldybė praėjusiais metais grafičiams valyti skyrė beveik 130 tūkst. eurų. Panašios sumos terlionėms valyti prireikė ir užpernai.

Pernai terlionės buvo nuvalytos nuo 22 tūkst. kvadratinių metrų sienų. Ilgiu tai prilygsta trims Vilniaus gatvėms.

Daugiausia grafičių buvo nuvalyta Senamiestyje ir miesto centre – pastatų fasadai Kražių, A.Goštauto, Dainavos, Pamėnkalnio, Islandijos, Paupio gatvėse, taip pat Vilnios krantinėje po Malūnų ir Užupio gatvių tiltais.

P.Cvirkos skvere nuvalius terliones nuo akmeninių sienelių jų ten dabar ir vėl pilna.

Terliotojus retai pavyksta sučiupti, nors savivaldybės Administracinės veiklos skyriaus darbuotojai dirba šiuolaikiškai – fiksuoja grafičius mobiliojoje programėlėje „Grafiti Collector“.

Programėlė suteikia galimybes ne tik fiksuoti terliones, bet ir analizuoti surinktą informaciją, ją pateikti grafičius valančioms įmonėms, policijai.

Tai esą gali padėti išsireikalauti žalą, kai pareigūnai nustato statinius terliojusius asmenis.

Administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Leperskas pripažino, kad neretai nuvalytos ir uždažytos sienos vėl išterliojamos, tačiau kol gyventojai yra pasyvūs stebėtojai ir nepraneša apie tai policijai, net ir nustačius terliotoją yra sunku pareikalauti iš jo atlyginti žalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.