Seimo nario V. Simuliko užkliudyta valdininkė davė grąžos

Įtartinomis aplinkybėmis brangų sklypą įsigijusi Klaipėdos valdininkės Irenos Šakalienės šeima ėmė atakuoti Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininką Valerijų Simuliką, kai jis ėmė domėtis šiuo sandoriu. Kuo baigsis tokia kaktomuša?

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas V.Simulikas buvo užsipultas ir netgi apkaltintas spaudimu teisėsaugai.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas V.Simulikas buvo užsipultas ir netgi apkaltintas spaudimu teisėsaugai.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas V.Simulikas buvo užsipultas ir netgi apkaltintas spaudimu teisėsaugai.<br> A.Pilaitienės nuotr.
Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas V.Simulikas buvo užsipultas ir netgi apkaltintas spaudimu teisėsaugai.<br> A.Pilaitienės nuotr.
Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas V.Simulikas buvo užsipultas ir netgi apkaltintas spaudimu teisėsaugai.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas V.Simulikas buvo užsipultas ir netgi apkaltintas spaudimu teisėsaugai.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas V.Simulikas buvo užsipultas ir netgi apkaltintas spaudimu teisėsaugai.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas V.Simulikas buvo užsipultas ir netgi apkaltintas spaudimu teisėsaugai.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas V.Simulikas buvo užsipultas ir netgi apkaltintas spaudimu teisėsaugai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas V.Simulikas buvo užsipultas ir netgi apkaltintas spaudimu teisėsaugai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 14, 2019, 6:03 AM, atnaujinta Jun 14, 2019, 10:06 AM

Istorija, kaip Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vadovės I.Šakalienės šeima pigiai įsigijo didelės vertės beveik 13 arų sklypą uostamiesčio centre, Kristijono Donelaičio gatvėje, Seimo narys V.Simulikas susidomėjo dar praėjusiais metais.

Politikui pasirodė, kad planas, kaip užvaldyti sklypą, galėjo būti iš anksto gerai apgalvotas ir per kelerius metus įgyvendintas.

Į dviejų aukštų šešiabutį namą, kuriam dabar priskirtas ir ypač vertingas sklypas, I.Šakalienė, būdama Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja, koją įkėlė 2006 metais, kai būtent šiame pastate nusipirko vieną 17 kvadratinių metrų ploto kambarį.

Tais pačiais metais buvo suformuotas 12,7 aro sklypas, priskirtas trims pastatams – gyvenamajam namui, kuriame valdininkė turėjo kambarį, savivaldybei priklausiusiai šalia esančiai apgriuvusiai skalbyklai ir sandėliui.

Jau po metų I.Šakalienei, kaip kambario savininkei, buvo leista be aukciono už simbolinę kainą nusipirkti trečdalį šio sklypo.

Klaipėdiečiai tuo metu gyvai aptarinėjo šį sandorį. Mat greta esantį mažesnio dydžio sklypą, kurį admirolas Raimundas Baltuška buvo gavęs kaip Vyčio kryžiaus ordininkas, viena įmonė nupirko už milijoną litų (beveik 300 tūkst eurų).

Įsikišo prokuratūra

Po pirmojo žingsnio buvo žengtas antras – 2009 metais Klaipėdos savivaldybės administracija priėmė sprendimą privatizuoti ir skalbyklą.

Tačiau tuomet sujudo klaipėdiečiai – buvo įtariama, kad tokiu būdu I.Šakalienė įsigis ir skalbyklai priklausančią sklypo dalį.

Kilus šaršalui savivaldybės sprendimą kaip neteisėtą užginčijo Generalinė prokuratūra, pareiškusi, kad taip daroma žala valstybei. Prokurorų teigimu, privatizavęs skalbyklą žmogus galės vėliau lengvatinėmis sąlygomis įsigyti ir jai priskirtą brangų sklypą.

Po tokio pareiškimo Klaipėdos valdžia savo sprendimą atšaukė.

Sprendimas – nugriauti

Tuomet buvo nutarta eiti kitu keliu – savivaldybė priėmė sprendimą nugriauti skalbyklą ir malkinę, o jiems priklausančias sklypo dalis prijungti prie gyvenamojo namo. Taip ir buvo padaryta.

2011 metais buvo nugriauta malkinė, o vėliau skalbykla.

Kol vyko diskusijos dėl apleistų statinių griovimo, I.Šakalienė su dukterimis įsigijo visus 6 gyvenamojo namo butus.

Iš pradžių valdininkei buvo leista be konkurso nusipirkti du priklausiusius 44 kvadratinių metrų ploto kambarius. Už juos buvo sumokėta 24 tūkstančiai litų (beveik 7 tūkst. eurų), nors, Registrų centro vertinimu, kambariai kainavo 93 tūkstančius litų (kone 27 tūkst. eurų).

Vėliau I.Šakalienė nusipirko likusius pastato butus. Dalį įsigyto turto moteris padovanojo savo dukterims Irmantei ir Mažvydei.

2014 metais visoms trims namo savininkėms buvo leista už lengvatinę kainą ne aukciono tvarka nusipirkti likusią savivaldybei priklausančią sklypo dalį, priskirtą jau neegzistuojantiems pastatams, – malkinei ir skalbyklai.

Pagal teisės aktus, Klaipėdos savivaldybė privalėjo šią sklypo dalį performuoti atskiriant gyvenamajam namui nepriklausančią dalį arba parduoti aukcione už rinkos kainą.

Bendrovėje – visa šeima

Praėjusiais metais I.Šakalienė įsteigė bendrovę „Donelaičio namai“ ir tapo jos direktore.

Įmonėje buvo įdarbintas ir Klaipėdos savivaldybės tarnautojos sutuoktinis Egidijus Šakalys – dabartinis Neringos savivaldybės administracijos direktorius, buvęs ilgametis valstybinės įmonės Registrų centro Klaipėdos filialo vadovas.

Lengvatine tvarka įsigytas sklypas kaip turtinis įnašas buvo įtrauktas į bendrovės įstatinį kapitalą, kuris dabar viršija 300 tūkstančių eurų. Vien sklypas buvo įvertintas 250 tūkstančių eurų. Savo turto dalį į įmonę įnešė ir jos akcininkėmis, be I.Šakalienės, tapo jos dukterys.

Į paveldą numojo ranka

Buvusios skalbyklos vietoje dabar sparčiai vyksta statybos. Naujas namas statomas remiantis leidimu rekonstruoti į Kultūros paveldo sąrašą įtrauktą gyvenamąjį namą.

Tačiau ši neoklasicistinio stiliaus architektūros vertybė toliau lieka apleista.

Vienu metu šį unikalų XIX amžiuje statytą pastatą buvo pamėgę benamiai, jie buvo sukėlę ir gaisrą.

Įžvelgė korupcijos požymių

Visą šią istoriją, įžvelgęs akivaizdžių korupcijos požymių, praėjusių metų lapkritį Seimo narys V.Simulikas išdėstė savo skunde Generalinei prokuratūrai.

„Visiškai tikėtina, kad I.Šakalienė ir E.Šakalys yra galimai kalti dėl kurstymo piktnaudžiauti, kad galėtų neteisėtai užvaldyti žemės sklypą ir vykdyti jame neteisėtą statybą, galimai neteisėtus veiksmus vykdė ir kiti valstybės tarnautojai, kurie dėl savo kompetencijos turėjo tokių veiksmų atlikimo galimybę“, – prokurorams rašė politikas.

Parlamentaro nuomone, prie plano užvaldyti brangų sklypą galėjo prisidėti ne tik Klaipėdos savivaldybės administracija, bet ir Nacionalinė žemės tarnyba, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, taip pat kitos institucijos.

Nusikaltimo požymių nematė

Prokurorai skundą persiuntė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Klaipėdos valdybai, kuri po mėnesio atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, nes esą nebuvo padaryta veika, kuri turėtų nusikaltimo požymių.

Tačiau V.Simulikas toliau skundais atakavo generalinį prokurorą Evaldą Pašilį.

Pastarasis Seimo nario pareiškimą persiuntė Klaipėdos apygardos prokuratūrai. Ji net 4 mėnesius tyrė nurodytas aplinkybes, bet galiausiai nusprendė viešojo intereso neginti.

Šis sprendimas buvo apskųstas generaliniam prokurorui, o skundą palaikė dar apie 30 Klaipėdos gyventojų.

Komisija skundo nesvarstė

Tuo metu I.Šakalienė ėmė atakuoti V.Simuliką – parašė skundą ir Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, teigdama, kad politikas naudojasi savo, kaip Seimo nario, įtaka darydamas spaudimą teisėsaugai.

Šį skundą V.Pranckietis persiuntė Seimo Antikorupcijos komisijai, bet ji atsisakė nagrinėti klaipėdietės pareiškimą paaiškinusi, kad tai – ne jos tyrimo sritis.

Prilygino prekybai poveikiu

Tai, kad Seime nereaguota į jos skundą, gerokai papiktino I.Šakalienę. Ji tvirtino, jog viską įsigijo teisėtai, o dabartines statybas vykdo gavusi visus leidimus.

„Tikėjausi, kad bus atsakingai įvertinti tokie Seimo nario V.Simuliko veiksmai, pasidomėta, kieno interesams jis atstovauja.

Manau, Seimui turėtų rūpėti, kuo užsiima jo nariai. Lieka tik apgailestauti dėl tokio atsakymo“, – kalbėjo klaipėdietė.

Klaipėdos savivaldybės valdininkė įsitikinusi, kad teisėsaugos institucijos turėtų išsiaiškinti Seimo nario ryšius su abejotinos praeities asmenimis, kuriems esą galimai jis dirba.

„Manau, kad V.Simulikas ne tik pažeidė etiką. Jo elgesys galėtų būtų traktuojamas ir kaip prekyba poveikiu“, – sakė I.Šakalienė.

Reikia rimto tyrimo?

Bet V.Simulikas jam reiškiamus priekaištus kategoriškai atmetė.

„Yra neaiškumų ir dėl naujo pastato statybos, ir dėl leidimo išsipirkti dalį sklypo ne už rinkos kainą.

Gal aš ir neteisus, bet reikia, kad kompetentingos institucijos patikrintų ir gautų nepriklausomų ekspertų išvadas. Esu tikras, kad reikalingas tyrimas, nes žmogus „iš gatvės“ tikrai negalėtų pretenduoti į tokį objektą“, – sakė Seimo narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.