Turite galimybių rinktis naują būstą? Stabtelėkite ir kai ką atidžiau įvertinkite

Nekilnojamojo turto pirkimas – malonus, bet taip pat sudėtingas ir daug kantrybės reikalaujantis procesas, įprastai žmogaus gyvenime vykstantis tik vieną ar du kartus. Prieš priimdami tokius svarbius sprendimus dažniausiai pasveriame visus variantus ir norime tinkamai pasiruošti, kad išsirinktume tai, kas atitinka poreikius, gyvenimo būdą ir finansines galimybes.

Siekiant gyvenamojo būsto paieškas užbaigti sėkmingai ir taip, kad vėliau netektų gailėtis – būtina atkreipti dėmesį į kelis svarbius dalykus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Siekiant gyvenamojo būsto paieškas užbaigti sėkmingai ir taip, kad vėliau netektų gailėtis – būtina atkreipti dėmesį į kelis svarbius dalykus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Byčienė

Jul 10, 2019, 5:10 PM, atnaujinta Jul 10, 2019, 5:11 PM

Nekilnojamojo turto vieta

Vieta – tai ne tik rajonas, kuriame yra būstas, svarbūs yra ir kiti aspektai – susisiekimas, vietovės vystymo tendencijos ir planai, saugumas, užterštumas, aktualūs objektai, būtini kasdieniam gyvenimui. Taip pat reikia įvertinti ir atstumus iki šiuo metu ar po kelerių metų svarbių objektų: parduotuvių, darželio, mokyklos ar gydymo įstaigų. Svarbu pagalvoti ir apie tai, kaip vieta, kurioje planuojamas pirkti nekilnojamasis turtas, atrodys po penkerių ar dešimties metų. Jei planuojama pirkti būstą, kuris dar tik statomas, būtina susipažinti su miesto bendruoju planu ir kita viešai prieinama informacija, iš kurios būtų galima įvertinti, ar numatyta gyvenvietės ar kvartalo plėtra atitinka lūkesčius: ar bus nutiesta daugiau gatvių ir dviračių takų, sutvarkytos poilsio zonos ir vaikų žaidimų aikštelės ar kt. O galbūt yra planų, kad būtent tas rajonas po 10-ies metų taps pramoniniu? Taipogi svarbu atsižvelgti ir į savo pomėgius ar poreikius, pavyzdžiui, mėgstantieji ramybę turėtų atkreipti dėmesį, kiek toli nuo judriųjų miesto gatvių yra norimas įsigyti būstas.

Kalbant apie nekilnojamojo turto vietą, reikėtų neužmiršti ir konkrečios būsto vietos pastate. Tame pačiame daugiabutyje esančių butų išlaikymas dažnai skiriasi priklausomai nuo aukšto, kuriame yra butas ir konkrečios vietos. Neretai girdimas žodžių junginys „kampinis butas“ savyje turi neigiamos reikšmės, todėl, kad dažnai šildymo išlaidos šaltuoju metų laiku yra didesnės. Automobilių stovėjimo aikštelės – dar vienas, atrodo, ne toks ir svarbus dalykas, bet jei prieš perkant būstą žinotumėte, kad kasdien po darbo bent pusvalandį teks sukti ratus aplink rajono daugiabučius ieškant laisvos vietos automobiliui, ar tokiu atveju tikrai rinktumėtės šį būstą?

Nekilnojamojo turto dydis

Pirkėjai šiuo klausimu yra labai skirtingi, o tam vėlgi įtaką daro finansinės galimybės, šeimos dydis ar gyvenimo būdas. Dalis pirkėjų nusipirkę būstą nori jį pritaikyti savo poreikiams: pakeisti vidaus erdvių išplanavimą, atlikti vidaus ar lauko apdailą ir kt. darbus. Būtent dėl šios priežasties svarbu dar prieš perkant būstą įvertinti numatomų darbų atlikimo galimybes. Mūriniuose ir monolitiniuose daugiabučiuose atlikti nedidelį vidaus erdvių keitimą yra paprasčiau, nes ne visos sienos yra atraminės, o norint nugriauti sieną blokiniame name reikia prieš tai gauti visus būtinus leidimus. Nekilnojamojo turto dydžio pasirinkimui įtaką daro ir kiti veiksniai: verta iš anksto apgalvoti, kiek reikės vaikų kambarių (ne tik šiuo metu, bet bent jau 10-čiai metų į priekį), ar norite turėti atskirą darbo, o gal ir svečių kambarį. Apsvarstę, kokio dydžio ir išplanavimo būste gyventumėte komfortiškai, jau iš karto galėsite susiaurinti paieškos kriterijus ir negaišite laiko vis nenuspręsdami, ko norite: namo, buto ar sodybos.

Būsto dokumentai

Kaip ir prieš bet kurios sutarties pasirašymą, taip ir sudarant nekilnojamojo turto sandorį, yra būtina susipažinti su visais dokumentais. Iki sutarties pasirašymo reikia susipažinti su turto nuosavybės pažymėjimu ir būsto planu. Taip pat svarbu įsitikinti, kad parduodamas nekilnojamasis turtas neturi apribojimų (arešto, įsiskolinimų, naudojimo paskirties ir kt.), nuomininkų ar bendraturčių, turinčių pirmumo teisę įsigyti nekilnojamąjį turtą. Dažnai būsto komunikacijų klausimas lieka paskutinėje vietoje ar apsiriboja tik „skaitliukų“ rodmenų patikrinimu. Dėl to gali tekti gailėtis jau nusipirkus būstą ir sužinojus, kad anksčiau, neturint leidimo buvo išgriautos sienos ar vonios kambaryje esantis grindininis šildymas nelegaliai atvestas nuo „gyvatuko“. Jei būstas šildomas dujomis, perkant jį svarbu gauti dujų katilo pirkimą liudijančius dokumentus. Pasitaiko atvejų, kai didesniems butams pagal buto dokumentus priklauso 2, 3 ar net 4 rūsiai, o buto savininkas sako, kad naudojasi tik vienu rūsiu. Tuomet reikia išsiaiškinti, kur „prapuolė“ tie, kurie numatyti buto dokumentuose. „Visuomet reikia labai smulkmeniškai susipažinti su visais būsto dokumentais, nes yra nesąžiningų pardavėjų, kurie tyčia nutylės ar pameluos, o yla iš maišo išlys jau per vėlai“ – sako nepriklausoma NT brokerė Asta Samulionytė, dirbanti Panevėžio ir Anykščių regionuose.

Išliekamoji vertė

Bėgant laikui kinta ir nekilnojamojo turto vertė, todėl dar prieš įsigyjant būstą reikia atkreipti dėmesį į jo statybos metus, atliktą ar planuojamą renovaciją ir kasmėnesines išlaidas jai. Perkant naujos statybos būstą, būtina pasidomėti statytoju ir atsiliepimais apie jį. Planuojantiems pirkti butą yra pravartu pasidomėti, ar namą administruoja įmonė, ar yra įkurta bendrija bei kiek kainuoja administravimo paslaugos. Galbūt būstą vėliau bus norima išnuomoti ar parduoti? Tokiu atveju pravartu apgalvoti, kokiems žmonėms tas būstas būtų patraukliausias ir pagal tai rinktis būsto dydį ir vietą. Strategiškai gera vieta leis parduoti būstą ir po kelerių metų, o dažnu atveju – net brangiau nei buvo įsigyta.

Nebrangus išlaikymas

Už būsto išlaikymą norima mokėti kuo mažiau, tad apie tai verta pagalvoti jau prieš įsigyjant būstą ir atkreipti dėmesį į dar neaprašytus, bet nemažiau svarbius dalykus: kokia yra vėdinimo sistema, ar yra galimybė pačiam reguliuoti šildymą, kiek natūralios šviesos tenka būstui bei kurioje pusėje yra langai. Jei langai orientuoti į pietus – tikėtina, kad kambaryje bus šilta, o jei į šiaurę – vėsu. Pasitaiko atvejų, kad dėl netinkamo vėdinimo, nekokybiškai sumontuotų langų ar jų nepriežiūros bei kitų išorinių veiksnių būstuose pradeda kauptis pelėsiai, kuriuos pardavėjai sumaniai stengiasi „maskuoti“, todėl būtina atkreipti dėmesį į visus būsto sienų kampus.

Namo renovacija yra tema, kuria būtų galima atskirai daug ir išsamiai kalbėti. Prieš perkant būstą, kuriame planuojama renovacija, svarbu planuoti savo išlaidas ir įsivertinti, kiek renovacijos mokesčiai turės įtakos pirkėjo biudžetui. Neplanuotų išlaidų sąrašą gali papildyti ir pirkėjo neapdairumas apžiūrint nekilnojamąjį turtą.

„Jei būstas šiuo metu yra su baldais, paveikslais ar kilimais, bet pardavėjas visa tai planuoja išsivežti, svarbu įvertinti, kaip patalpos, grindys ir sienos atrodys be jų.“ – pataria brokerė Asta Samulionytė.

Jeigu planuojamas šeimos pagausėjimas arba joje jau yra mažų vaikų – galima nekreipti dėmesio į smulkius sienų ar grindų defektus – vaikai juos ištobulins, tuo pačiu atskleisdami ir savo meninius gabumus, o vaikams paaugus bus galima ramiai pradėti remonto darbus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.