Neringos savivaldybė kirs kelią savivaldybės būsto subnuomai

Neringos savivaldybės administracija įpareigota imtis veiksmų siekiant užkirsti kelią savivaldybės būsto subnuomai – tokių žingsnių imtasi reaguojant į Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos paskelbtą informaciją.

Neringos savivaldybės administracija įpareigota imtis veiksmų siekiant užkirsti kelią savivaldybės būsto subnuomai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Neringos savivaldybės administracija įpareigota imtis veiksmų siekiant užkirsti kelią savivaldybės būsto subnuomai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2019, 3:32 PM, atnaujinta Jul 17, 2019, 3:33 PM

Šiandien Neringos savivaldybė susiduria su situacija, kuomet pernormuoti savivaldybės būstą leidžia šalies teisės aktai, numatantys, kad jei ilgalaikės nuomos sutartyje nenurodyta kitaip – subnuoma leidžiama. Tai pažymima Civiliniame kodekse. Tokia situacija šiandieninei Neringos savivaldybės administracijai ir tarybai yra palikimas dešimtmečius skaičiuojančių sprendimų.

Savivaldybės būstai, dėl kurių kilo diskusija, išnuomoti prieš du dešimtmečius, vadovaujantis tuometiniais teisės aktais. Peržvelgus nuomos sutartis matyti, kad sprendimus dėl būsto nuomos priimdavo tuometinė Neringos savivaldybės taryba, vadovaujama mero Stasio Mikelio.

Šie tuometinės Neringos savivaldybės tarybos sprendimų tekstai teigia, kad būstai suteikiami kaip valstybės parama, asmenims įrašytiems į būsto laukiančiųjų eiles.

Kai kuriais atvejais, Neringos savivaldybė savo nuosavybėn būstą kartu su nuomininkais perimdavo iš Valstybės.

Neringos savivaldybės administracijos specialistai atkreipia dėmesį į tai, kad kai kurie LRT tyrimų tarnybos duomenys yra klaidinantys, pavyzdžiui, būstai, kurių subnuoma galima, niekuomet neturėjo socialinio būsto statuso – tai visuomet buvo savivaldybės būstas. Socialinio būsto subnuoma visuomet buvo draudžiama.

Visos sutartys, sudarytos laikotarpyje nuo 1999-ųjų iki 2005-ųjų, yra galiojančios ir teisinio pagrindo jas nutraukti iki šiol nebuvo. Šie savivaldybės būstai nuomojami taikant pilną rinkos kainą, skirtingai nei socialinio būsto statusą turintys būstai, kuriems taikoma šalies teisės aktuose nustatyta nuomos lengvata. Nepaisant išvardintų aplinkybių, Neringos savivaldybės administracija aiškinsis, kokios galimybės, nepažeidžiant sutarties sąlygų ir asmens teisių, užkirsti kelią subnuomai.

Nekilnojamojo turto kainos Neringoje – vienos aukščiausių, dėl to miesto bendruomenei ypatingai aktuali gyvenamojo būsto problema. Neringos situacija yra išskirtinė tuo, kad vidutines pajamas gaunanti šeima nėra pajėgi įsigyti būsto šiame kurorte, o socialiniam būstui nuomoti – pajamos per didelės. Be to, Neringoje faktiškai neegzistuoja ilgalaikės komercinės būsto nuomos rinka. Dėl tokios situacijos dauguma Neringos įstaigų susiduria su specialistų stoka, iš kurorto yra priverstos išsikelti šeimos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.