Ryte bum ir nukrito Naujosios Akmenės gyventojo balkonas. Kas atsakingas?

Nuo Naujosios Akmenės miesto Respublikos gatvės 18 namo paskutinio įėjimo penktojo aukšto balkono nutrupėjo ir nukrito betoninė pertvara. Gerai, kad dar liko metaliniai strypai, laikę atramas, kitaip iš buto žmonės žengtų tiesiai į atvirą erdvę.

Gerai, kad liko metaliniai balkono strypai, laikę atramas, kitaip iš buto žmonės žengtų tiesiai į atvirą erdvę.
Gerai, kad liko metaliniai balkono strypai, laikę atramas, kitaip iš buto žmonės žengtų tiesiai į atvirą erdvę.
Daugiau nuotraukų (1)

Roma Jonikienė, www.avienybe.lt

Aug 21, 2019, 4:01 PM

Yra buvę atvejų, kai nutrupa, suskyla, dalimis nukrenta balkonų pertvaros. Tame pačiame Respublikos g. 18 name 2015 metais atsitiko panaši bėda – nukrito pertvara nuo ketvirtojo aukšto balkono. Naujojoje Akmenėje naujesnė statiniais tik Ramučių gatvė, bet kas gali garantuoti, kad balkonai tvirtai laikosi? Respublikos gatvės namai seniai statyti, tad nestebina jų prasta būklė – įtrūkę pamatai, suskilę sienos ir nutrupėję balkonai. Tik renovuotų namų gyventojai gali jaustis saugūs, nes atliekant darbus konstrukcijos patikrinamos.

Štai, Respublikos gatvės 18 namo balkonas neatlaikė.

Ką daryti, ar gyventojai atsakingi už klibantį turtą, juk butai mūsų nuosavybė. Susiradus statinių priežiūros įstatymą, atsakymas lyg ir aiškus: „Balkonų, kaip pastato fasado elemento, savininkai turi jausti didesnę atsakomybę už jų priežiūrą ir savalaikį remontą. Pagal Statybos įstatymą (47 straipsnis), statinio naudotojas, šiuo atvejų balkono savininkas, privalo naudoti jį pagal paskirtį, laikytis normatyviniuose ir saugos dokumentuose nustatytų statinio naudojimo ir priežiūros reikalavimų, suremontuoti statinį, jei tolesnis jo naudojimas kelia pavojų žmonių gyvybei, sveikatai ar aplinkai.

Balkonų, kaip pastato dalies, techninė kontrolė priskiriama pastato techniniam prižiūrėtojui. Už paminėtų reikalavimų nesilaikymą gali būti taikomos administracinės nuobaudos.

Taigi, Statybos įstatymas aiškiai apibrėžia balkonų savininkų ir namo techninio prižiūrėtojo atsakomybės ribas.

Tačiau aiškintis yra ką.

Kaip buto savininkui suprasti, kad balkonui atėjo paskutinioji? Kol pertvaros nepradėjo trupėti gabalais, gali ir nepastebėti bėdos pradžios. Jeigu namas neturi bendrijos, kur kreiptis, pastebėjus pavojų keliančius ženklus? O kreiptis reikia, nes gyventojai atsakingi už balkonų, kaip nuosavybės, techninę būklę. Ir jei toks luitas nukristų ant automobilio, nekalbame jau apie žmones, galima turėti didelių nemalonumų.

Respublikos gatvės 18 namo balkono pertvara nukrito sėkmingai, nieko nesudaužė ir nesužeidė. Apžiūrėjus balkoną ir supratus, kad ne viskas gerai su konstrukcijomis, savininkas turėtų susirasti meistrą ir pašalinti bėdą. Galima prašyti ir gauti daugiau kaip pusės namo gyventojų sutikimą, kad „Akmenės būstas“ tvarkytų balkoną, o sumokėta būtų iš kaupiamųjų lėšų.

Rugpjūčio 13 – ąją bendrovės  „Akmenės būstas“ direktorius B. Balkauskas inicijavo namo gyventojų susirinkimą. Balkono pertvara buvo esminė priežastis. Paprasčiausias būdas jaustis saugiai visiems – ryžtis renovacijai.

Didesnė namo gyventojų dalis anksčiau buvo nepritarę renovacijai, tačiau dabar nuomonės keičiasi. Iniciatyvos ėmėsi jaunesnio amžiaus butų savininkai. Prašymą renovacijai būtina pateikti per rugsėjo mėnesį. B. Balkauskas sakė, kad specialistai apžiūrės namo balkonus, ar nėra daugiau pavojingai sukiužusių. „Didelė bėda, kad daugelyje senos statybos namų gali taip nutikti, nes betono konstrukcijos sunkios, o laiko jas tik keli sutvirtinimai,“- sakė „Akmenės būstas“ direktorius.

Butas, kurio balkono pertvara nukrito, apleistas, šeimininkai pasirodo retai.

šaltinis: www.avienybė.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.