Kupiškėnams siaubą kelianti pragaro mašina – turtuolio dovana

Kupiškio miesto ribose šalia daugiabučių pastatyta grūdų valykla per javapjūtę virsta tikru čia gyvenančių kupiškėnų siaubu: žmonės dūsta nuo dulkių, kemšasi ausis nuo triukšmo.

Grūdų kūlimo sezono metu šiame politiko ir ūkininko E.Černiaus ūkyje burzgianti technika žmonėms neduoda ramybės net naktimis.<br> L.Kavoliūno nuotr.
Grūdų kūlimo sezono metu šiame politiko ir ūkininko E.Černiaus ūkyje burzgianti technika žmonėms neduoda ramybės net naktimis.<br> L.Kavoliūno nuotr.
Grūdų kūlimo sezono metu šiame politiko ir ūkininko E.Černiaus ūkyje burzgianti technika žmonėms neduoda ramybės net naktimis.<br>Panskliautas.lt nuotr. 
Grūdų kūlimo sezono metu šiame politiko ir ūkininko E.Černiaus ūkyje burzgianti technika žmonėms neduoda ramybės net naktimis.<br>Panskliautas.lt nuotr. 
Grūdų kūlimo sezono metu šiame politiko ir ūkininko E.Černiaus ūkyje burzgianti technika žmonėms neduoda ramybės net naktimis.<br> L.Kavoliūno nuotr.
Grūdų kūlimo sezono metu šiame politiko ir ūkininko E.Černiaus ūkyje burzgianti technika žmonėms neduoda ramybės net naktimis.<br> L.Kavoliūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Laimis Kavoliūnas

Sep 23, 2019, 9:39 AM, atnaujinta Sep 23, 2019, 9:42 AM

Nepadeda ir skundai nei garso tikrintojams, nei rajono valdžiai. Ar ne todėl, kad įmonės savininkas yra visoje šalyje turtais išgarsėjęs ūkininkas, įtakingas politikas?

„Kolūkis“ miesto teritorijoje

Kupiškio Vytauto gatvės ir kelių gretimų gatvelių gyventojai kiekvienos javapjūtės laukia su baime: į prie pat daugiabučių įsikūrusią grūdų valymo įmonę mašinomis pradėjus vežti grūdus žmonės dūsta nuo dulkių ir net naktimis kenčia nuo didžiulio triukšmo.

Žmonės piktinasi, kad „kolūkis“ veikia miesto teritorijoje, prie pat daugiaaukščių gyvenamųjų namų, o atitvertas tik sovietmečio statybos tvora ir piktžolėmis.

Šeštadienį čia lankantis korespondentui įmonės vartai buvo atverti, jos teritorijoje stovėjo grūdų pilna didžiulė priekaba, girdėjosi nesmarkus ūžesys, bet dulkių nesimatė.

Grūdų valymo ir džiovinimo įmonė su žemės ūkio technikos dirbtuvėmis priklauso rajono tarybos nariui, konservatoriui Egidijui Černiui. Jis yra turtingiausias žmogus ne tik rajone, bet ir vienas turtingiausių visoje šalyje politikų, šiame sąraše jis užima 13-ą vietą. Jo turtai – 3,2 mln. eurų.

Kupiškyje kalbama, esą įmonės savininkas dėl triukšmo ir dulkių ne kartą buvo baustas, tačiau niekas nesikeičia – jam nereikšmingas baudas susimoka ir dirba toliau.

Dulkes palaikė rūku

Prie pat įmonės sutiktas šunį vedžiojantis jaunuolis Tomas sakė, kad dabar grūdų džiovykla dirba tyliau, tačiau per patį grūdų vežimo piką liepos ir rugpjūčio mėnesiais triukšmas girdėdavosi net tolėliau esančioje Kapų gatvėje.

„Kartą pusę devintos vakaro ėjau Vilniaus gatve, pamaniau, kad rūkas, o pasirodo – dulkės. Stovėjo vilkikas su grūdais, juos sėmė kaušu, o vėjas dulkes nešė tolyn.

Įmonės teritorijoje stovi srutų pilnos cisternos, todėl kartais aplinkui baisiai smirdi. Visi ūkininkai srutas kaime laiko, o ne mieste“, – piktinosi Tomas.

Netoli grūdų valymo įmonės Vilniaus gatvėje gyvenanti Neringa skundėsi, kad dėl triukšmo sunku užmigdyti mažas dukras, nes ūžesys girdisi ir po 22 valandos.

Moteris sakė, kad pastarosiomis dienomis aplinkui baisiai dvokė, o smarvė į kambarius veržėsi net pro uždarytus langus.

Negali net langų praverti

Kaimynyste su grūdų džiovykla nepatenkinti ir visai šalia jos esančio Vilniaus gatvės 81-ojo daugiabučio gyventojai.

Bute penktame aukšte įsikūrusi moteris teigė čia gyvenanti jau 10 metų ir visą tą laiką dėl triukšmo ir dulkių negalinti nei langų praverti, nei balkone drabužių pasidžiauti, nes šie kaipmat apsės dulkėmis.

„Langų neapsimoka nė valyti, dulkės net į kambario vidų prasibrauna. Kartą pasistatė savo kieme didžiulę grūdų priekabą, kaušu sėmė, vėjas dulkių debesis aplink nešiojo“, – pasakojo buto šeimininkė.

Moteris tvirtino per daugelį metų jau pripratusi prie per visą naktį ūžiančios grūdų džiovyklos, tad nesunkiai užmieganti.

Iš tądien sutiktų kupiškėnų nesiskundė tik viena pora, nes jų butas Vytauto gatvės 61-ame daugiabutyje yra kitoje nuo įmonės pusėje.

Policija neįžvelgė savininko piktybiškumo

Politikas ir žinomas stambus ūkininkas E.Černius neslėpė, kad javapjūtės piko metu, kai grūdų prikuliama daugiau, įmonė dirbo ir naktimis. Tada triukšmo ir dulkių išties buvę daugiau, tačiau tai esą truko vos porą savaičių rugpjūčio gale.

„Grūdus valome pastato viduje, bet sezono metu ne visi telpa patalpoje, todėl išpilame kieme. Tada kaip tik buvo labai vėjuotos dienos, papūtė į daugiabučių pusę, todėl ir sulaukėme nusiskundimų“, – dėstė ūkininkas ir politikas.

Neapsikentę triukšmo gyventojai kelis kartus buvo iškvietę policiją, tačiau, anot E.Černiaus, pareigūnai nenustatė, kad įmonėje būtų triukšmaujama piktybiškai, todėl ir jokių baudų neskyrė.

Ūkininkas tvirtino, kad triukšmo lygio matavimus jo įmonėje atlikę Visuomenės sveikatos centro specialistai nenustatė pažeidimų.

„Vėjui pučiant į namų pusę ir jutiklius pastačius prie tvoros mes balansuojame ties riba, tačiau jutiklius padėjus už medžių, šalia tvoros, neviršijame triukšmo lygio“, – aiškino jis.

Anot pašnekovo, dėl triukšmo skundęsi žmonės tikrintojus turėjo pasikviesti į namus, tačiau visi panoro likti anonimais.

Kaimynai turėtų džiaugtis

Grūdų valymo ir džiovinimo įmonę su žemės ūkio technikos dirbtuvėmis E.Černius maždaug prieš 5 metus įkūrė buvusios lentpjūvės patalpose.

Ūkininko teigimu, kaimuose tokią nemažą teritoriją su pastatais, valdomą vieno savininko, rasti sunku, nes dauguma kompleksų išdalinta pajininkams, ten nebūtų kur įsirengti atskiro kiemo.

„Kaimynai turėtų džiaugtis. Anksčiau čia visą parą dirbo gaterinė, triukšmas beprotiškas, dabar tikrai ramiau. Prieš man nusiperkant pastatus čia buvo „bomžų“ irštva, net buvo sukelti keli gaisrai“, – gerą darbą padaręs gyrėsi E.Černius.

Pašnekovas teigė cisternose vežiojantis vandenį, o ne srutas. Srutų dvokas ateinąs iš kitur: už kilometro esančius laukus laisto kiti ūkininkai, todėl smarvė esą ir pasklinda po visą miestą.

E.Černius sakė gyvulius laikantis kaime, kadangi jo ūkis yra ekologiškas, tai laukus tręšia mėšlu, o ne srutomis.

Siuntinėja vieni kitiems

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento Kupiškio skyriaus vyresnioji specialistė Rima Apšegienė sakė, kad triukšmo lygio matavimai E.Černiaus įmonėje buvo atlikti tik prieš trejus metus, gavus gyventojų skundą.

Anot R.Apšegienės, vakaro metu trijose vietose maksimalus garso slėgio lygis balansavo ties higienos normose nustatyta leidžiama triukšmo lygio riba.

Savininkui buvęs surašytas patikrinimo aktas ir „rekomenduota įgyvendinti triukšmo mažinimo priemones“. Ar tos priemonės buvo įgyvendintos, R.Apšegienė teigė nežinanti.

Šiemet rugpjūtį vėl gauta skundų.

„Tyrimas dar nebaigtas, todėl nieko negaliu pasakyti“, – nukirto R.Apšegienė. Dar pridūrė, kad raštą nusiuntė į rajono savivaldybę, bet atsakymo taip ir nesulaukė.

Savivaldybės administracijos direktorius Marius Mališauskas sakė, kad administracija triukšmo lygio nenustatinėja, todėl gyventojų skundus persiunčia Visuomenės sveikatos centrui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.