Didžiausias šešėlis – statybų sektoriuje, jam mažinti mesta beprotiška suma

Lietuvos statybininkų asociacija (LSA), prieš metus sukūrusi ir išbandžiusi Statybininko kortelių išdavimo sistemą STATREG įrodinėja, jog valstybės planuojami skirti 1,5 mln. eurų panašiai sistemai kurti galėtų būti panaudoti kur kas efektyviau. 

Besipriešinančiųjų Statybininko kortelei nebėra, klausimas, tik kurti naują sistemą ar naudotis jau esama.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Besipriešinančiųjų Statybininko kortelei nebėra, klausimas, tik kurti naują sistemą ar naudotis jau esama.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2019, 10:58 AM, atnaujinta Oct 18, 2019, 12:40 PM

Seimo narys Algirdas Butkevičius mano, kad Statybininko kortelė – labai aktuali, o jos įdiegimo esmė – šešėlio statybų sektoriuje mažinimas. Visos institucijos sutaria – didžiausias šešėlis būtent statybų sektoriuje. O vienas kelių kovai su juo – kortelės įdiegimas, nes, visų pirma, būtų fiksuojama laiko apskaita statybų aikštelėje. Antra vertus, būtų įdiegta moderni sistema, kurios iki šiol neturime. Panašią įsidiegę net mūsų kaimynai latviai ir estai. 

Kortelė, anot A. Butkevičiaus, padėtų išspręsti ir viešųjų konkursų ydas, kuomet penkis darbuotojus turinčios įmonės, dempinguodamos kainas, laimi viešuosius konkursus, o darbų atlikti neišgali. 

Seimo narys Simonas Gentvilas teigė, jog ruošiant mokesčių lietų išties pats laikas kalbėti apie Statybininko kortelę, nes statybų sektoriuje kasmet nesurenkama maždaus pusė milijardo mokesčių. Antra vertus, skaičiuojama, jog šių metų pirmąjį ketvirtį statybininko atlyginimas buvo 12 proc. mažesnis nei šalies vidurkis, kas yra visiškai nerealu. Galiausiai, ar statybininkai nebus vieni tų, kurie gauna menkiausias pensijas ir kuriems jas ketinama kelti?

Dar vienas paradoksas – didelėje dalyje statybos bendrovių 50 proc. darbuotojų sudaro statybos darbų vykdytojai, o ne darbuotojai.

Darbo inspekcijos duomenimis, 66 proc. nelegalaus darbo atvejų fiksuojama statybose. Taigi, sąžiningai dirbančios statybų bendrovės konkuruoja su nemokančiomis mokesčių. O juk statybų sektoriuje dirba 8 proc. visų Lietuvos dirbančiųjų, jis generuoja maždaug 5 mlrd. eurų pajamų. 

LSA prezidentas Dalius Gedvilas komentavo, jog asociacijos sukurta Statybininko kortelė galioja jau metus, kuriant ją pasinaudota gerąja kitų šalių praktika. Dauguma LSA narių savo parašais patvirtino: nori tvarkos, legalių atlyginimų ir sąžiningos konkurencijos.

Nemažai valstybės institucijų taip pat pritaria, jog LSA administruotų šią kortelę. Tam nepritaria tik Vyriausybė, nors kitose šalyse situacija analogiška – Statybininko kortelę administruoja išmanantieji šią rinką.

Nemažai įmonių kortelę jau naudoja, ji veikia. Maža to, kortelė integruota su alkotesteriu, kas turi įtakos kuriant kitokią darbo kultūrą.

Vyriausybė patvirtino – kortelė privalo būti. Bėda tik, anot D. Gedvilo, vis vengiama priimti sprendimą taupyti valstybės išteklius, įteisinant veikiančią kortelę per pusmetį. „Esmė – pradėti reguliuoti statybų sektorių, kad mokesčius mokančios įmonės nesijaustų diskriminuojamos“, – kalbėjo LSA prezidentas.

Beje, Statybininko kortelė 5 metams kainuoja 10 eurų. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.