Seime kelią skinasi idėja apmokestinti valstybės ir savivaldybių NT

Seimo narė Aušrinė Armonaitė antradienį Seimo posėdyje pristatys siūlymą panaikinti nekilnojamojo turto (NT) mokesčio lengvatą valstybės ir savivaldybių nekilnojamajam turtui.

Siūloma apmokestinti ne tik privačių asmenų, bet ir valstybės ir savivaldybių nekilnojamąjį turtą.<br>V.Balkūno nuotr.
Siūloma apmokestinti ne tik privačių asmenų, bet ir valstybės ir savivaldybių nekilnojamąjį turtą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2019, 9:24 AM, atnaujinta Oct 22, 2019, 9:28 AM

A. Armonaitė siūlo nustatyti, kad nekilnojamojo turto mokestį moka ne tik fiziniai ir juridiniai asmenys, bet ir valstybės bei savivaldybės įmonės, biudžetinės įstaigos.

Parlamentarės nuomone, įvedus nekilnojamojo turto mokestį valstybės valdomam nekilnojamajam turtui, būtų galima atsisakyti idėjos apmokestinti Lietuvos viduriniosios klasės nekilnojamąjį turtą, kuri atsirado siekiant padidinti socialines išmokas.

„Apmokestinus valstybės valdomą NT, jį valdančios įstaigos ir įmonės bus priverstos optimizuoti savo kaštus ir atsisakyti perteklinių, funkcijoms vykdyti nereikalingų objektų. Skaičiuojama, kad pavykus atsisakyti bent 10 proc. valstybės valdomo nekilnojamojo turto, jo išlaikymui būtų galima sutaupyti 20 mln. eurų kasmet, taip pat būtų gautos vienkartinės pajamos į valstybės biudžetą už šio turto pardavimą“, – sako A. Armonaitė.

Ji remiasi praėjusiais metais Valstybės audito ataskaitoje pateikiamais duomenimis, kad 2016 metais Lietuvoje buvo 28,1 tūkst. valstybės nekilnojamojo turto objektų, kuriuos valdė 726 turto valdytojai (ministerijos, savivaldybės, kitos institucijos ir pan.). Šių objektų plotas – 10,4 mln. kv. m, likutinė vertė – 3 mlrd. eurų. Valstybės NT išlaikymo sąnaudos 2016 metais sudarė beveik 180 mln. eurų.

Tuo tarpu Turto banko metinėje ataskaitoje pateikiami duomenys, kad 2017 metais parduoti 289 nekilnojamojo turto objektai, 2018 metais – 417 valstybei nereikalingų nekilnojamojo turto objektų.

Anot A. Armonaitės, tai leido valstybei sutaupyti daugiau nei 0,5 mln. eurų pastatų eksploatacijos sąnaudų ir gauti 8,2 mln. eurų pajamų. Taip pat ataskaitoje pateikiami šiuo metu aktualiausi 2018 metų duomenys, kuriuose nurodoma, kad praėjusių metų pabaigoje turto valdytojai iš viso valdė apie 10,3 mln. kv. m Lietuvoje registruoto valstybės nekilnojamojo turto ploto, kurio išlaikymas kainavo kiek daugiau nei 167 mln. eurų, o likutinė vertė sudarė daugiau nei 2,7 mlrd. eurų.

„Lyginant 2016 ir 2018 metų duomenis, matome, kad nors buvo atsisakyta nemažai nereikalingo ir nenaudojamo valstybės nekilnojamojo turto, jo išlaikymo sąnaudos sumažėjo nežymiai (2016 metais siekė beveik 180 mln. eurų, 2018 metais – 167 mln. eurų)“, – sako įstatymo pakeitimo projektą parengusi Seimo narė A.Armonaitė.

Šiuo metu Nekilnojamojo turto mokesčio įstatyme įtvirtinta, kad valstybės ar savivaldybių nekilnojamasis turtas yra neapmokestinamas nekilnojamojo turto mokesčiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?