Romantiškojo Vilniaus rajono gyventojų baubas – naujos statybos

Pastebėję, kad kadaise nugriautų sandėlių vietoje atsirado nauji pamatai, Paupio gatvės gyventojai pradėjo sklypo savininkus įtarinėti nelegaliais veiksmais.

Per savaitgalį Paupio gatvės sklype iškilę pamatai gyventojams sukėlė nerimą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Per savaitgalį Paupio gatvės sklype iškilę pamatai gyventojams sukėlė nerimą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2019, 8:56 PM

Paupio gatvės 17-ojo namo bendrijos atstovai pastarosiomis dienomis raštais atakuoja valdžios įstaigas dėl kaimynystėje vykstančių veiksmų.

Pastebėję Paupio gatvės 15A numeriu pažymėtame sklype kylančius gręžtinius pamatus ir neradę statybos leidimo, jie pradėjo įtarinėti, kad prasidėjusios nelegalios statybos. Tai ne naujiena Užupyje – tokių įtarimų kyla kaskart, kai tik statybininkai įkelia koją.

Kaimynų nerimą sustiprino ir savivaldybės atstovės Neringos Kolkaitės atsakymas, kad Paupio gatvės 15A sklypo šeimininkams joks statybos leidimas nėra suteiktas.

Sandėliuose laikė malkas

„Nematėme jokio skelbimo, kad bus pradėtos statybos, nebuvo jokio viešo svarstymo, todėl prasidėję darbai mums kelia nerimą“, – prisipažino Paupio gatvės 17-ojo namo gyventojai.

Toje vietoje buvusius sandėlius savivaldybės įmonės „Grinda“ darbininkai nugriovė prieš penkerius metus. Prieš tai valdžia buvo iškabinusi skelbimus, esą šie statiniai bus griaunami.

Anot kaimynų, sandėliai buvę be pamatų, o kam dabar jie liejami, taip ir neaišku. Beje, sandėliais naudojosi Paupio gatvės 17-ojo namo gyventojai – juose laikė malkas. Sandėliai praverstų ir dabar, nes ne vieno gretimo namo gyventojo bute yra židinys ar krosnis.

„Sandėlių mums niekas nesiūlė sutvarkyti ar juo labiau įteisinti. Nugriovė, ir tiek“, – prisiminė kaimynai. Sandėliai toje vietoje stūksojo nuo pokario laikų.

Abejonės – neišsklaidytos

Paupio gatvės 15A sklypas buvo suformuotas prieš trejus metus. Jo naudojimo paskirtis – pramonės ir sandėliavimo objektų teritorijų. Paaiškėjo, kad sklypas priklauso bendrovei „Profesta“.

Nors šios įmonės veiklos sritis – nekilnojamasis turtas, gyventojai netruko išsiaiškinti, kad ji teikia liekninimo, sveiko gyvenimo būdo konsultacijas. Tai sukėlė dar daugiau sumaišties.

Juolab kad dokumentuose nurodyta, jog „Profestoje“ dirba viena darbuotoja – direktorė Natalja Gečienė.

Kaimynams pasirodė, kad senųjų sandėlių vietoje iškilę gręžtiniai pamatai yra platesni ir ilgesni nei buvusių statinių plotas.

„Būna, kad vietoj sandėlių iškyla gyvenamasis namas. Daug kur kreipėmės, tačiau mūsų abejonių niekas neišsklaidė“, – skundėsi Paupio gatvės 17-ojo namo bendrijos atstovai.

Šiai bendrijai jau penkerius metus nepavyksta suformuoti sklypo aplink savo namą, todėl gyventojams kilo dar vienas klausimas: kaip pavyko taip greitai įforminti gretimą sklypą?

Nurodė atkurti statinius

N.Gečienė sakė, kad atsakymą, kodėl nurodytoje vietoje kyla sandėliai, diktuoja Registrų centro išrašas, kuriame parašyta, kad toje vietoje turi būti tokios paskirties statiniai.

Atstatyti sandėlius toje pačioje vietoje nurodė Nacionalinė žemės tarnyba. Anot N.Gečienės, kaimynai, manydami, kad sandėliai buvo neregistruoti, klysta.

Šluodama nuo žemės paviršiaus gyventojų nelegaliai suręstus šiltnamius bei įvairias pašiūres savivaldybė išgriovė ir registruotus sandėlius, todėl būtina juos atstatyti.

Priešingu atveju to niekada nebus leidžiama padaryti.

„Savivaldybė pripažino suklydusi ir dabar atkuriame tai, kas buvo“, – aiškino N.Gečienė. Tam naujo statybos leidimo nereikia.

Su gyventojais nesidalys

Paklausta, kaip bus pasidalyta sandėliais, N.Gečienė sakė, kad anksčiau Paupio gatvės 17-ojo namo gyventojai jais naudojosi neteisėtai, todėl apie dalybas negali būti jokios kalbos.

Iš tiesų buvę sandėliai priklausė vienai senyvai vilnietei, iš kurios „Profesta“ ir nupirko visus statinius. Ką atstačius juose saugos, N.Gečienė negalėjo nurodyti: „Padėti galima bet ką, bet greičiausiai ne malkas.“

Įmonei priklauso ne tik sandėliai, bet ir 92 arų sklypas. „Profestos“ vadovės teigimu, jos bendrovė per maža, kad užsiimtų sklypo Užupyje plėtojimo veikla. Ar ateityje jis bus parduodamas, neatsakė.

Dėl daugiabučio Zarasų gatvėje kreipėsi į teismą

Aktyvi Užupio bendruomenė šiame rajone yra sustabdžiusi ne vienas statybas.

Prieš ketverius metus į jos akiratį pakliuvo Zarasų gatvėje statomas pastatas.

Užupiečiai teisme siekė įrodyti, kad statybos Zarasų gatvėje buvo vykdomos smarkiai pažeidžiant nustatytus apribojimus. Esą oficialiai leista statyti dviejų aukštų pastatą su mansarda, bet iškilo šešiaaukštis su mansarda.

Teismas nusprendė, kad daugiabutis buvo statomas neteisėtai, tačiau projekto plėtotojai bendrovei „HQ Development“ leista per pusmetį pakeisti projektą, gauti naują statybos leidimą ir jį perstatyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.