Apžvalgos bokštas Vilniuje nekils – pasakė priežastį

Porą metų brandintas Šnipiškių apžvalgos bokšto projektas padėtas į stalčių – šio statinio nebus. Esą nepritaikytas neįgaliesiems, nors tikroji priežastis – apžvalgos bokštui parinkta netikusi vieta.

Štai taip turėjo atrodyti Šnipiškių bokštas, iš kurio turėjo atsiverti svaiginanti lūšnų panorama.<br>Vizualizacija
Štai taip turėjo atrodyti Šnipiškių bokštas, iš kurio turėjo atsiverti svaiginanti lūšnų panorama.<br>Vizualizacija
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2019, 4:10 PM

2017 m. buvo pristatytas projektas, numatantis atnaujinti dalį Šnipiškių rajono. Savivaldybė tuomet pasiryžo Šnipiškes dar labiau priartinti prie miesto ir čia įkurti šiuolaikišką viešąją erdvę su apžvalgos bokštu.

Jis turėjo suteikti miesto žmonėms galimybę apžvelgti išlikusį saugomą istorinį užstatymą ir padėti suvokti paradoksalų šiuolaikiško miesto kontekstą. Vis dėto priimtas sprendimas nestatyti apžvalgos bokšto.

„Nei patekimas į apžvalgos bokštą, nei į aikštėje suprojektuotą terasą, kuri užima didelę skvero dalį, nebuvo prieinamas judėjimo negalią turintiems žmonėms. Turime tikslą, kad Vilnius taptų draugiškesnis miestas visiems, dėl to naujos viešosios erdvės turėtų būti kuo labiau įtraukiančios, o ne skiriančios ir atribojančios.

Projektuotojai turės pasiūlyti kitą alternatyvą dabar planuotai statinio konstrukcijai, kad viešoji erdvė iš tikrųjų taptų šiuolaikiška“, – komentavo Vilniaus miesto savivaldybė.

Tačiau kiti šaltiniai teigia, kad bokšto projektui nebuvo pritarta ne tik dėl neįgaliųjų. Tiesiog bokštas kainuoja brangiai, o iš jo apžvelgti, tiesą sakant, nėra ką – vieta niekam tikusi.

Šnipiškės yra slėnyje. Užtenka porą šimtų metrų palypėti į kalvą Giedraičių gatve – ir visos Šnipiškės – kaip ant delno. Nereikia net brangaus bokšto.

Savivaldybės įmonės „Vilniaus planas“ projektuotojai planuoja iki vasaros parengti naują alternatyvų pasiūlymą, kuris būtų prieinamas ir judėjimo negalią turintiems žmonėms.

Pasak Šnipiškių bendrovės atstovo Miroslavo Bielinio, skveras apskritai turėtų būti įrengtas, lieka suderinti statybos leidimo formalumus. Pats skveras bus apskritimo formos su atskiromis zonomis bei skirtinga danga.

Pietinėje dalyje numatoma įrengti daugiafunkcę zoną, kuri galės būti naudojama kaip sporto zona ar kitai veiklai pritaikoma erdvė. Centrinėje skvero erdvėje numatomos vaikų žaidimo aikštelė, mugių, susirinkimų ir kitos lengvai transformuojamos zonos.

Teigiama, kad Šnipiškių atnaujinimo projektui galutinai įgyvendinti reikės net keliolikos metų, nes sostinėje, kaip jau tapo įprasta, niekas greitai nevyksta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.