Poros kišenėje – 80 tūkst. eurų: kokį būstą sostinėje jie gali nusipirkti?

Dviejų kambarių – maždaug 60 kv. m ploto – butas viename sostinės gyvenamųjų rajonų, kuriam dviejų asmenų šeima galėtų skirti 65–80 tūkst. eurų. Kiek toks planas racionalus ir kokį būstą už tiek įmanoma įsigyti? Jei norus itin riboja finansinės galimybės, ar galima oriai įsikurti?

Maždaug 60 kv. m butas sostinėje, kuriam pora galėtų skirti 65–80 tūkst. eurų. Koks tai butas?<br>lrytas.lt montažas
Maždaug 60 kv. m butas sostinėje, kuriam pora galėtų skirti 65–80 tūkst. eurų. Koks tai butas?<br>lrytas.lt montažas
Maždaug 60 kv. m butas sostinėje, kuriam pora galėtų skirti 65–80 tūkst. eurų. Koks tai butas?<br>lrytas.lt montažas
Maždaug 60 kv. m butas sostinėje, kuriam pora galėtų skirti 65–80 tūkst. eurų. Koks tai butas?<br>lrytas.lt montažas
Net ir turint ribotą biudžetą sostinėje galimybių įsigyti būstą yra. <br>R.Jurgaičio nuotr.
Net ir turint ribotą biudžetą sostinėje galimybių įsigyti būstą yra. <br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kristina Buidovaitė

2020-03-01 20:33, atnaujinta 2020-03-02 16:48

Miesto centro privalumai – ne kiekvienam

Nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovės „Bonava“ vadovas Remigijus Pleteras išsyk pabrėžė, kad dėl kainos ir pageidaujamo ploto santykio akivaizdu, jog už tokią sumą šeima išgalėtų įsigyti būstą ne centrinėje Vilniaus dalyje.

Norint gyventi arčiau centro esančiuose rajonuose, už šią sumą būtų galima svarstyti nebent apie vieno kambario butą.

„Vis dėlto šeimai tai tikrai nėra geras variantas, bet didžioji dauguma vilniečių maždaug tokią sumą būstui ir gali sau leisti“, – komentavo pašnekovas.

Jis pataria apsvarstyti, kiek realios naudos sukuria gyvenimas arčiau centro. Jei ten nei dirbama, nei leidžiama daug laisvalaikio, nei nuolat prireikia ten sutelktų paslaugų, vargu, ar verta investuoti į tokį būstą.

„Reikėtų nepamiršti, jog kvadratiniai metrai irgi išpučia kainą, bet ar tikrai vien tik buto plotas lemia funkcionalumą?

Tikrai ne. Kartais 3 kambarių buto plotas – toks pat kaip prieš sunkmetį statytas 2 kambarių butas, tačiau dėl racionalaus suplanavimo neperspaudžiama erdvė, kiekvienas kvadratinis centimetras turi savo paskirtį, kaina identiška dviejų kambarių butui, tačiau šeima džiaugiasi trimis kambariais“, – kalbėjo pašnekovas.

Kita vertus, ir atokiau nuo centro esantys rajonai šeimoms tikrai turi ką pasiūlyti – nuo geresnės kainos iki infrastruktūros.

Vilniaus Šiaurėje ir Vakaruose esantys rajonai, pavyzdžiui, Pašilaičiai, turi gerai išvystytą mokyklų ir darželių infrastruktūrą, plačius šaligatvius, daug atvirų erdvių ir žalumos, galiausiai, didelius prekybos centrus – viską, ko miesto centre trūksta.

Ar gyventi senos, ar naujos statybos name, anot pašnekovo, kiekvieno apsisprendimas, tačiau seni blokiniai namai turi įvairių problemų, ypač kalbant apie suplanavimą ir ekonomiškumą. Tad svarstant tokį variantą, anot R. Pletero, visada verta numatyti ir kiek išaugs išlaidos už galimus remontus bei šildymo sąskaitas.

Būsto dairytis siūlo ne viename rajone

NT bendrovės „Ober-Haus“ Būsto departamento vadovas Antanas Kišūnas komentavo, jog šeimos, turinčios ribotą biudžetą, paprastai ieško kuo pigesnio ir jau įrengto buto, kuriame būtų galima gyventi iškart.

Remontuotini butai irgi patenka į šių šeimų paieškų ratą, tačiau jie reikalauja daugiau investicijų po įsigijimo. Atsižvelgiant į remontuotinų butų kainą ir reikiamas investicijas remontui, galutinė kaina gali gerokai viršyti planuojamą biudžetą.

Pirkėjai, kurių biudžetas būsto įsigijimui yra 80 tūkst. eurų ir mažiau, anot A. Kišūno, galėtų dairytis 3–4 kambarių, vidutiniškai įrengtų butų senos statybos namuose daugelyje Vilniaus miegamųjų rajonų, tokių kaip Karoliniškės, Lazdynai, Fabijoniškės, Šeškinė, Justiniškės, Pašilaičiai. Tokie butai šiuose mikrorajonuose vidutiniškai kainuoja 65–75 tūkst. eurų.

Kalbant apie butus naujos statybos namuose, turint maksimalų 80 tūkst. eurų biudžetą, pasirinkimas, anot NT eksperto, nėra didelis.

Galimas pasirinkimas būtų 3 kambarių, maždaug 50 kv. m ploto butai, pigiausiuose, ekonominės klasės projektuose – tokių Vilniuje vos keletas.

NT ekspertas pabrėžia – už tokią sumą būtų galima įsigyti butą tik su daline apdaila.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.