Ministerija atsuko nugarą visuomenei

To dar nebuvo – naujas Daugiabučių valdymo įstatymas rengiamas slapta, su visuomene nesitariama. Įstatymui priešinasi daugiabučių savininkų bendrijos, administratoriai, gyventojai, kai kurios savivaldybės.

Anot visuomenininkų, įstatymas, kurio vienas rengėjų yra R.Šveikauskas iš Aplinkos ministerijos, visiškai neatitinka daugiabučių gyventojų poreikių.<br>lrytas.lt montažas
Anot visuomenininkų, įstatymas, kurio vienas rengėjų yra R.Šveikauskas iš Aplinkos ministerijos, visiškai neatitinka daugiabučių gyventojų poreikių.<br>lrytas.lt montažas
Anot visuomenininkų, rengiamas įstatymas visiškai neatitinka daugiabučių gyventojų poreikių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Anot visuomenininkų, rengiamas įstatymas visiškai neatitinka daugiabučių gyventojų poreikių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Anot visuomenininkų, įstatymas, kurio vienas rengėjų yra R.Šveikauskas iš Aplinkos ministerijos, visiškai neatitinka daugiabučių gyventojų poreikių.<br>„Fotobanko“ nuotr.
Anot visuomenininkų, įstatymas, kurio vienas rengėjų yra R.Šveikauskas iš Aplinkos ministerijos, visiškai neatitinka daugiabučių gyventojų poreikių.<br>„Fotobanko“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 20, 2020, 4:11 PM

Prieš įstatymo projektą piestu stoja visi, kuriems tai rūpi.

Tačiau jį rengiantys Aplinkos ministerijos valdininkai, atrodo, labai norėtų, kad visuomenininkai tiesiog nutiltų ir savo nuomonę pasilaikytų sau.

Pašiurpo dėl politikų užmojų

Šiaulių daugiabučių namų asociacijos prezidentė Virginija Remeikienė neslėpė esanti pašiurpusi dėl šių politikų užmojų ir elgesio: „Kaip galima įstatymą parengti per kelis mėnesius, kai dabartinis buvo rengiamas (priimtas 2012 m. – Red.) kelerius metus?“

Prieš porą savaičių moteris gavo elektroninį laišką iš vieno įstatymo rengėjų – Aplinkos ministerijos vyresniojo patarėjo Ramūno Šveikausko.

Turinys ir tonas bendrijos pirmininkę pribloškė.

„Labas vakaras, p. Remeikiene, aš, kaip pogrupio vadovas, norėčiau gauti oficialų Jūsų nusišalinimą nuo darbo grupės veiklos, dėl priežasčių, kurias pagarsinote posėdžio metu.

Taip pat būtų gerai gauti ir oficialų Būsto rūmų informavimo dokumentą, nes Jus į darbo grupę, kaip nebūtų keista būtent visiems žinomo įstatymo projektui aptarti, delegavo būtent Būsto rūmai.

Gavęs šiuos dokumentus, prižadu Jūsų daugiau netrukdyti pogrupio narių susirašinėjimais“, – laiške rašė R.Šveikauskas (kalba netaisyta. – Red.).

V.Remeikienė teigė valdininko laišką gavusi po to, kai grupės posėdžio metu perdavė kitam oficialiam įstatymo rengėjui – aplinkos ministrui Kęstučiui Mažeikai skirtus daugiau kaip 2 tūkst. Šiaulių miesto bendrijų gyventojų parašų. Raštą pasirašiusiems šiauliečiams kilo daug abejonių dėl teikiamo projekto.

„Gyventojų nuomonė nieko iš ministerijos nesudomino. Jokios reakcijos, išskyrus pasityčiojimą“, – apgailestavo asociacijos prezidentė.

Regi žalą būstų savininkams

R.Šveikauskas lrytas.lt sakė apie jokius 2000 parašų nežinąs.

„Darbo grupės pogrupio daugiabučių namų bendrijų klausimais posėdžio metu V.Remeikienė visus darbo grupės narius informavo, kad ji neįgaliota Šiaulių miesto bendrijų asociacijos dalyvauti darbo grupėje svarstant Seime įregistruotą Daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų valdymo įstatymo projektą. Turime darbo grupės posėdžio įrašus, kurie gali tai patvirtinti.

Kadangi žmogus niekam neatstovauja, o darbo grupė sudaryta minėtam įstatymo projektui svarstyti, V.Remeikienės buvo paprašyta pateikti oficialų prašymą dėl nusišalinimo, juolab kad tiek ši moteris, tiek kai kurie kiti pogrupio nariai atsisakė svarstyti ne tik įstatymo projektą, bet ir šiuo metu galiojančio bendrijų įstatymo tobulinimo galimybes.

Tokios informacijos V.Remeikienė nepateikė, todėl kitame pogrupio posėdyje dalyvavo ir buvo renkama į bendrą darbo grupės posėdį, kuriame būtų svarstomi tiek bendrijų, tiek administratorių, tiek savivaldybių siūlymai.

Pogrupio narių V.Remeikienė į darbo grupės posėdžius nebuvo išrinkta“, – atrašė R.Šveikauskas.

Bet jei toks projektas bus patvirtintas, tai pridarys milžiniškos žalos būstų savininkams. Tuo įsitikinęs Lietuvos būsto rūmų prezidentas Juozas Antanaitis.

„Jau kelis mėnesius būstų valdytojus ir turėtojus apėmęs nepasitikėjimo jausmas, nes mes tik spalį sužinojome, kad dvejus metus buvo paslapčia rengiamas naujas įstatymas.

Apie tai nebuvo informuoti būstų valdytojai, asocijuotos narės“, – sakė jis.

Įstatymą teiks šį pavasarį

Aplinkos ministras K.Mažeika tikisi, kad Vyriausybė naują daugiabučių veiklą reglamentuojantį įstatymą Seimui pateiks jau šį pavasarį.

Ministerijos atstovų parengtą projektą pernai spalio mėnesį Seime įregistravo valstiečiai Lauras Stacevičius ir K.Mažeika.

Tačiau paprastai projektai teikiami kiek kitokia tvarka: pirmiausia – Vyriausybei, tada derinami su valstybinėmis, visuomeninėmis organizacijomis. Ir tik tuomet, jau gerokai patobulinti, su išravėtomis klaidomis, teikiami Seimui.

„Parengtas įstatymo projektas yra tinkamas. Sulaukus labai daug dėmesio jam pasirinktas maksimaliai skaidrus būdas, kad nebekiltų jokių spekuliacijų įstatymo projektui teikti, – ministerijos vardu bus teikiamas Vyriausybei, prieš tai suderinus su visomis institucijomis.

Ir tik pritarus Vyriausybei projektas bus registruojamas svarstyti Seime“, – portalui lrytas.lt teigė K.Mažeika.

Anot ministro, kokybiškam įstatymo projektui parengti užtenka nuo 3 iki 6 mėnesių.

„Daugiabučių valdymo įstatymo projektas yra parengtas pernai. Nuolat vyksta darbo grupės posėdžiai, kuriuose teikiami pasiūlymai projektui tobulinti“, – tikino K.Mažeika.

Tiesa, darbo grupės, kuriose dalyvauja bendrijų pirmininkai, žmogaus teisių gynėjai, administratoriai ir kiti aktyvūs piliečiai, tėra fikcija. Mat jose dalyvaujantys trys ministerijos atstovai, naudodamiesi veto teise, blokuoja visus oponentų pasiūlymus.

Matydami, kad valdininkai visiškai neatsižvelgia į jų pastabas, visuomenininkai atsisakė dalyvauti darbo grupėse, nes nėra prasmės ten būti, kai vos trys valdininkai neatsižvelgia į šimtų dalyvių nuomonę.

Įžvelgė korupcijos daigus

Pagal dabartinę tvarką, daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektams valdyti savininkai gali steigti bendriją, sudaryti jungtinės veiklos sutartį arba pasirinkti administratorių. Jei nepasirenkamas nė vienas iš šių variantų, savivaldybės vykdomoji institucija skiria administratorių.

Pagal valdančiųjų siūlomą projektą, būtų paliekama arba valdyba, arba pirmininkas. Visuotinis gyventojų susirinkimas, kuris dabar šaukiamas vieną kartą per metus, turėtų būtų organizuojamas keturis kartus ir gyventojai kiekvieną kartą turėtų patvirtinti parengtas ataskaitas, kaip naudojamos ir planuojamos panaudoti jų lėšos.

Jei nepavyktų sušaukti susirinkimų ir gyventojams nebūtų pateikta ataskaita arba jie jos nepatvirtina, tai būtų traktuojama kaip šiurkštus pažeidimas. Trijų tokių pažeidimų užtektų iš bendrijos ar administratoriaus atimti licenciją.

Remonto darbus reikėtų pirkti per Centrinę perkančiąją organizaciją, siūloma, kad bendrija galėtų būti tik iš vieno namo, suteikiama galimybė savininkams sprendimus priimti elektroninėmis ryšio priemonėmis.

„Įstatymas yra visiškai netenkinantis gyventojų poreikių, griaunantis visą būsto priežiūros sistemą. Už tris galimus pažeidimus yra galimybė atimti licenciją, naikinti bendrijas.

Administratoriai, bendrijų pirmininkai gražiai išsirikiuos savivaldybėse kyšiui duoti, o tai skatina korupciją“, – tokią nuomonę pareiškė Lietuvos daugiabučių gyventojų teisių gynimo centro vadovas Giedrius Komka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.