Karantinas ir NT krizė – ekspertai jų netapatina ir turi savo atsakymą dėl būsto kainų

Kai kurių specialistų nuomone, paskelbus karantiną situacija nekilnojamojo turto NT rinkoje ima panašėti į buvusią 2008-aisiais.

NT brokeriai apie kalbų pokyčius kalbėti neskuba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
NT brokeriai apie kalbų pokyčius kalbėti neskuba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Gabrytė, „Žinių radijas“

Mar 30, 2020, 5:54 PM, atnaujinta May 21, 2020, 7:29 PM

„Žinių radijo“ laidoje „Ekspertai pataria“ dalyvavusių „Capital Pro“ biuro vadovo, NT brokerio Andrejaus Naumčiko ir „Capital Pro“ biuro valdančiojo partnerio, NT brokerio Andriaus Jonaičio žodžiais, karantino sieti su krize skubėti nereikėtų.

A. Naumčikas atkreipė dėmesį, jog esamą situaciją tapo itin madinga lyginti su tuo, kas vyko 2008–2009-aisiais, tačiau bent kol kas prognozuoti NT kainų pokyčius labai sudėtinga.

Ekspertas siūlė prisiminti, kokia NT rinka buvo prieš 2009 metų krizę ir dabar. Trejus metus iki kainų kritimo 2007-ųjų pabaigoje būstų kainos augo įspūdingai – net ne procentais, bet kartais.

 

Skaičiuojama, jog per ketverius metus kai kuriuose sostinės rajonuose kainos šoktelėjo maždaug penkis kartus. Pavyzdžiui, Žirmūnuose 1 kambario 33 kv. metrų ploto butas senos statybos name 2002–2003 metais galėjo kainuoti apie 50 tūkst. litų. 2007-ųjų pabaigoje toks pat butas kainavo 250 tūkst. litų, arba 500 proc. daugiau.

Per pastaruosius kelerius metus kainos sostinėje per metus kilo 5–6 proc., bendrai jos ūgtelėjo maždaug 30 proc. „Kad būstų kainos galėtų mažėti, turėtų būti labai didelis jų augimas. Norėčiau nuraminti, kad mes šio laikotarpio negalime lyginti su 2007–2009 metais, tiek dėl kainų augimo, tiek dėl Vyriausybės ir bankų pasiruošimo bei pirkėjų atsakingumo“, – kalbėjo NT ekspertas.

Karantinas – situacijos įšaldymas. Mano nuomone, jei dabartinę situaciją lygintume su 2008-ųjų metų ekonomine krize, tai šiuo metu esame daug labiau pasiruošę, vartotojų lūkesčiai teigiami, Vyriausybės veiksmai, skirti padėti verslui, pridės pozityvumo, apsisprendžiant įsigyti būstą sau ar investicijai“, – antrino NT brokeris A. Jonaitis.

Tęsiantis karantinui, anot A. Naumčiko, daugelis potencialių būstų pirkėjų laukia, mėgina suprasti, kaip viskas vyks toliau. NT rinkos aktyvumą ir kainas labiausiai veikia būtent vartotojų pasitikėjimo lygis, t. y. kaip jie jaučiasi dėl ateities. Jei gyventojai užtikrinti, kad situacija artimiausiu metu nesikeis, sprendimą įsigyti būstą priimti kur kas lengviau.

A. Jonaitis pritarė, kad tai, jog būstą planavę įsigyti žmonės stabtelėjo, nėra blogai. Karantino metu būsto pirkimo reikalai atidedami, kol karantinas baigsis ir situacija taps aiškesnė.

Kita vertus, karantino sąlygomis būstą nusipirkti gana sudėtinga, nors notarai ir atnaujino veiklą. Abu NT ekspertai mano, jog įsigyti būstą nuotoliniu būdu nėra pats geriausias variantas. Nors kartą butą nuotoliniu būdu pasakojo pardavęs ir A. Naumčikas.  Užsienyje gyvenantiems pirkėjams brokeris nuotoliniu būdu aprodė butą, komentavo kiekvieną jo kampą, galiausiai sutartį taip pat pasirašė per atstumą. 

A. Jonaičio žodžiais, priimti sprendimą tokiu būdu pirkti būstą įmanoma, bet tam reikia daug drąsos. Toks variantas patrauklesnis kalbant apie nuomos rinką. „NT kaina yra daug didesnė nei pomidorų turguje, taigi, ir priimdami sprendimus, pirkėjai svarsto daug ilgiau“, – lygino ekspertas.

A. Naumčikas pritaria – pirkėjas turi pajusti, ar jam patinka planuojamas įsigyti būstas. NT pirkimas, eksperto žodžiais, paremtas ne vien logika ir racionalumu, net patys racionaliausi žmonės visų pirma vadovaujasi emocijomis.

 NT brokerių paslaugos populiarios, bet netinka visiems. Kai kurie pardavinėti būstą imasi patys, tačiau, kaip kokybiškai tą daro, kokį rezultatą gauna – kitas klausimas. „Mes neturime tikslo parduoti visą NT, į mus kreipiasi tie, kurie mato, kokią vertę galime sukurti, kad galime jiems padėti, su tokiais klientais ir stengiamės dirbti“ – aiškino A. Jonaitis.

Laidoje dalyvavę NT brokeriai nemano, kad karantinas itin padidins susidomėjimą brokerių paslaugomis. Juolab kad ir šiuo metu maždaug 60 proc. butų sostinėje parduodama padedant brokeriams.

Jei rinkoje kiltų sunkumų, tuomet, galbūt, brokerių populiarumas augtų sparčiai. Jei NT rinka labai aktyvi, parduodama daug, kartais užtenka pakabinti telefono numerį, kad populiariame projekte butas būtų nupirktas. Jei atsiranda sunkumų, reikia labiau pasukti galvą, kaip pritraukti klientą, kaip objektą pristatyti patraukliai, tuomet brokerio paslauga tampa tikrai aktuali.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.