NT ekspertai neabejoja – būstas brangs, ypač viename mieste

Nekilnojamojo turto rinka – itin aiškiai ekonominius ir socialinius pokyčius atspindinti sritis. Kokios tendencijos joje vyrauja dabar, kokių esminių pokyčių įnešė karantinas ir ko galima tikėtis artimiausiu metu? Apie tai pasakoja nekilnojamojo turto ekspertai.

Nekilnojamojo turto rinka – itin aiškiai ekonominius ir socialinius pokyčius atspindinti sritis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nekilnojamojo turto rinka – itin aiškiai ekonominius ir socialinius pokyčius atspindinti sritis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nekilnojamojo turto rinka – itin aiškiai ekonominius ir socialinius pokyčius atspindinti sritis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nekilnojamojo turto rinka – itin aiškiai ekonominius ir socialinius pokyčius atspindinti sritis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 12, 2020, 1:37 PM

„Įkaitusi“ rinka: žmonės perka, nes nežino, kas bus toliau

Vertindamas NT rinkos pokyčius ir dabartinę situaciją, nekilnojamojo turto agentūrų tinklo „Capital“ vadovas Dmitrijus Semionovas teigia, kad kartais atrodo, jog karantino nė nebuvo – juntamas didelis rinkos atsigavimas.

„Suprantama, sunku vertinti, ar tikrai grįžome į prieškarantininį lygį, nes NT rinkoje vyrauja sezoniškumas, todėl reikėtų atsižvelgti ir į praėjusių metų rezultatus. Visgi rinka tikrai yra aktyvi, klientai nebijo priimti su NT susijusių sprendimų. Žinoma, didžiausias pasekmes jaučia naujos statybos projektų vystytojai, bet ir šios statybos rinkoje tikimasi teigiamų tendencijų“, – mano D. Semionovas.

„Rinka yra labai „karšta“: žmonės gyvena šia diena, nes niekas nežino, kas bus po mėnesio“, – aiškina brokeris Mantas Mikočiūnas. Pasak jo, daugelis prisibijo – ir veikiausiai ne be pagrindo – būsimos infliacijos, todėl siekia įsigyti NT. Kitus skubėti pirkti nekilnojamąjį turtą gena baimė, kad po kelių mėnesių vėl gali būti įvesti griežti karantino ribojimai, užkirsiantys kelią sklandžiam NT įsigijimui.

Kalbėdamas apie pačių klientų lūkesčių ir poreikių pasikeitimą ir jų atsispindėjimą rinkoje, NT ekspertas pažymi, kad šiuo metu patrauklesnė yra antrinė rinka arba išbaigti pirminės rinkos variantai: „Iki šiol buvo populiarūs būstai su daline apdaila, kas daug kur Europoje jau retai bepasitaiko.

Tačiau dabar pirminėje rinkoje atsiranda vis daugiau paruoštų gyventi butų su visa apdaila. Ši tendencija sustiprėjo po karantino – žmonės gyvena labiau šia diena, nežino, kiek pinigų gali prireikti įsirengimui, neaišku, ar ateityje turės galimybių tam skirti papildomų lėšų ir netrokšta leisti santaupų, todėl nori verčiau imti didesnę paskolą ir pirkti jau pritaikytą gyvenimui būstą. Be to, jei ir vėl būtų įvestas karantinas, įsirengimo procesas užsivilkintų.“

Apžiūra – ne svarbiausias NT pardavimo proceso etapas

„Esminis dalykas karantino atveju – kontaktų vengimas. Apžiūros šiuo laikotarpiu gali vykti dviem būdais, priklausomai nuo to, ar objektas yra gyvenamas. Su negyvenamais objektais yra paprasčiau. Atvykus potencialiems klientams, jie pasitinkami išlaikant didelį atstumą, tada patys savarankiškai apžiūri objektą, o galiausiai po apžiūros ir vėl išlaikant saugų atstumą atsakoma į klausimus. Jei klientai visgi baiminasi bet kokio kontakto, tą patį galima padaryti ir nuotoliniu būdu – telefonu, pasitelkiant vaizdo konferencijas“, – pasakoja NT specialistas.

Jis pridūrė, kad tuo atveju, jei aprodomas gyvenamas objektas, labai svarbus tinkamas brokerio santykis su pardavėju ir paaiškinimas, kaip paruošti objektą: išvėdinti patalpas, dezinfekuoti neišvengiamai paliečiamus paviršius, bent pusvalandį prieš apžiūrą išeiti iš objekto, sugrįžti tik potencialiems klientams išvykus.

NT ekspertas pastebi, kad tokios apžiūros kai kuriems klientams netgi pasirodė geresnės už įprastines – jie jausdavosi laisviau ir jaukiau: „Apžiūra – tikrai ne pats svarbiausias NT pardavimo proceso etapas. O apžiūrint savarankiškai, niekieno netrukdomiems kai kuriems žmonėms geriau sekasi „pasimatuoti“ apžiūrimą objektą.“

Brokeris – pirmiausia psichologas, o ne pardavėjas

Kaip pažymi M. Mikočiūnas, rekordiniai pardavimai yra ne kas kita kaip NT specialistų profesionalumo, kruopštaus darbo ir prisitaikymo prie pasikeitusios situacijos pasekmė. „Manau, kad šiandien brokerių darbas neretai tampa panašus į psichologų: svarbiausia yra išklausyti žmogų, nes dabar visi nori kalbėti, o ne klausytis“, – šypteli NT specialistas.

Jis pabrėžia, kad šiandien žmonės yra paskendę informacijos gausoje, jiems sunku atsirinkti, todėl svarbiausias brokerio darbas – išklausyti žmogų, jį išgirsti, išsiaiškinti konkrečius poreikius ir pagal tai pasiūlyti tinkamą variantą. Tik tada brokeris gali tikėtis sėkmės.

„Brokerio funkcija pakito, šiandien negalima stengtis įkalbėti ir kažką įbrukti, kaip buvo įprasta devyniasdešimtaisiais. Dabar įkyrus siūlymas sukelia tik atmetimo reakciją“, – neabejoja M. Mikočiūnas.

NT rinkos prognozės: neabejotini kainų pokyčiai ir daugiausia iš situacijos laimėsiantis miestas

„Capital“ vadovas D. Semionovas pastebi, kad karantino laikotarpis turėjo įtakos ne tik esamiems, bet ir būsimiems klientų pasirinkimams: „Noras karantino metu jaustis komfortabiliau pastūmėjo žmones rinktis arčiau gamtos esantį pirminį būstą su gabalėliu žemės.

O štai vietoje kelionių į užsienį dabar dažnai įsigyjamas antras būstas pajūryje arba kitose kurortinėse Lietuvos vietose. Aiškiai išsiskiria pirkėjų noras turėti savo sklypą arčiau gamtos, kur galima nevaržomai būti lauke ir nesėdėti tarp keturių sienų, o atostogų užsienyje alternatyva tampa atostogos antruosiuose namuose jaukiame gamtos prieglobstyje.“

Pasak D. Semionovo, dėl šios priežasties galima daryti prielaidą, kad namų, kotedžų ir sklypų pardavimai ir toliau didės. Be to, nėra ir jokių ženklų, signalizuojančių apie kainų kritimą, o nekilnojamojo turto pirkimas žmonėms vis dar atrodo saugiausia visų laikų investicija.

Kalbėdamas apie pokyčius komercinių patalpų rinkoje, D. Semionovas daro prielaidą, kad nemažai įmonių ieškos galimybių optimizuoti nuomojamus plotus – visgi daug kur darbuotojai dirba iš namų, todėl nemažai darbo vietų lieka neužimtos.

NT ekspertas M. Mikočiūnas atkreipia dėmesį, kad NT rinka šiuo metu nėra vientisa, todėl ir vienareikšmiškų prognozių būti negali: „Brangti turėtų viskas – ne išimtis ir NT. Be to, į nekilnojamą turtą artimiausiu metu bus siekiama saugiai „iškeisti“ vertę pamažu prarandančius pinigus. Todėl brangs visas NT, kainų kilimas bus nemažas, tačiau ypač brangs ir gyvenimui, ir poilsiui pritaikyti objektai – gyvenamieji namai, kotedžai. Taip pat dėl suvaržyto turizmo artimiausiu metu brangs NT kurortuose.“

M. Mikočiūnas taip pat prognozuoja, kad labiausiai iš nežinomybės laikotarpio išlošti ir didžiausių teigiamų pasekmių turėtų sulaukti Druskininkai: jie yra arčiau Vilniaus ir Kauno nei pajūrio kurortai ir pasižymi išvystyta infrastruktūra, čia gausu viešbučių, SPA centrų, restoranų, kavinių.

Be to, Druskininkai mėgstami žiemos sezonu, o turint omenyje, kad artimiausią žiemos sezoną atostogų svetur galimybės veikiausiai bus itin ribotos, Druskininkų patrauklumas dar labiau išauga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.