Priešinsis Sporto rūmų rekonstrukcijai – parengė alternatyvų projektą

Sostinėje jau visai netrukus prasidės 1971-aisiais pastatytų Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos ir išplatinimo darbai. Nors visi suplanuoti darbai buvusių Vilniaus žydų Šnipiškių kapinių vietos teritorijoje ir apsaugos zonoje yra suderinti su Lietuvos žydų bendruomene ir Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetu, kai kurie su tokiu sprendimu yra nepatenkinti.

Niujorko architektūrinė bendrovė „Adele Schachner Architecture“ pateikė projekto vizualizacijas, kuriose autentiškos senovines kapinės yra šalia memorialinio komplekso, kuriuo norima paversti Vilniaus koncertų ir sporto rūmus.<br>madeinvilnius.lt vizual.
Niujorko architektūrinė bendrovė „Adele Schachner Architecture“ pateikė projekto vizualizacijas, kuriose autentiškos senovines kapinės yra šalia memorialinio komplekso, kuriuo norima paversti Vilniaus koncertų ir sporto rūmus.<br>madeinvilnius.lt vizual.
Daugiau nuotraukų (1)

Aneta Kurowska, www.madeinvilnius.lt

Oct 24, 2020, 11:52 AM

„Save Vilna“ projektas suburia žmones, kurie priešinasi idėjai Vilniaus koncertų ir sporto rūmus pritaikyti sostinės kongresų centro veiklai. Nors bendruomenės nariai pastebi, kad Vilniaus miesto savivaldybė įsipareigojo ir įamžinti šio pastato prieigose esantį objektą – valstybės saugomą Vilniaus žydų Šnipiškių senųjų kapinių vietą, visgi to, anot jų, nepakanka.

Projekto autoriai pažymi, kad laidojimo vieta sykiu yra ir mirusiojo poilsio vieta, todėl apie konferencijų centrą negali būti jokios kalbos.

Bendruomenė pristato savo pasiūlymą – atstatyti senas kapines šalia estetiško memorialo su gražiais ir naujoviškais šaligatviais. Niujorko architektūrinė bendrovė „Adele Schachner Architecture“ pateikė projekto vizualizacijas, kuriose autentiškos senovines kapinės yra šalia memorialinio komplekso, kuriuo norima paversti Vilniaus koncertų ir sporto rūmus.

Šiame projekte žemė yra sutvarkyta taip, kad susidaro tinklelinių kapinių iliuzija, padengta dviejų žvyro atspalviais.

Baltas ir pilkas žvyras turi priminti anksčiau čia buvusius antkapius. Ant Vilniaus koncerto ir sporto rūmų būtų įrengtos veidrodinės plokštelės, kurios dienos metų atspindėtų dangų ir kapines. Naktį stogą apšviestų saulės energija įkraunami šviestuvai.

Visus, pritariančius šiai idėjai, projekto autoriai prašo pasirašyti peticiją. Šiuo metu peticiją pasirašė jau daugiau nei 59 tūkst. žmonių.

Turto bankas rengiasi iki 2023 m. rekonstruoti bei išplėsti 1971-aisiais pastatytus Vilniaus koncertų ir sporto rūmus. Vilniaus koncertų ir sporto rūmų pastatas pagal Sigito Kuncevičiaus projektavimo firmos projektą bus išplėstas nuo 15,6 tūkst. iki 18 tūkst. kv. m ir pritaikytas Vilniaus kongresų centro veiklai.

Bus perplanuojamos patalpos, pritaikant jas konferencijoms, kongresams ir kitiems kultūriniams renginiams. Čia bus įrengta iki 10 įvairaus dydžio konferencijų salių, didžiausia kongresų salė – 2400 vietų, kultūriniuose renginiuose bus galima užtikrinti iki 4000 vietų. Preliminarus viso projekto įgyvendinimo terminas – 32 mėnesiai nuo sutarties pasirašymo dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.