Postą paliekantis P. Poderskis apie gėdingas Nacionalinio stadiono statybas: „Esu paskutinis tikintis, kad jį pastatys“

Paskutinis žmogus Lietuvoje, kuris dar tiki nacionalinio stadiono projektu – taip apie save „Žinių radijo“ laidoje „Puikūs pralaimėjimai“ kalbėjo Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus darbą paliekantis Povilas Poderskis.

P.Poderskis prisiminė, jog su kolegomis, tik pradėję dirbti prie to projekto, kėlė tuos pačius klausimus, kokius dabar kelia kritikai.<br>lrytas.lt montažas
P.Poderskis prisiminė, jog su kolegomis, tik pradėję dirbti prie to projekto, kėlė tuos pačius klausimus, kokius dabar kelia kritikai.<br>lrytas.lt montažas
Skirtingai nei anksčiau bandžiusieji statyti stadioną nuo 1987 metų, savivaldybė norėjo riziką perduoti privačiam sektoriui.<br>Andriaus Vaitkevičiaus nuotr.
Skirtingai nei anksčiau bandžiusieji statyti stadioną nuo 1987 metų, savivaldybė norėjo riziką perduoti privačiam sektoriui.<br>Andriaus Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Žinių radijas“, „Puikūs pralaimėjimai“

2021-02-24 18:22, atnaujinta 2021-02-24 18:33

P.Poderskis prisiminė, jog su kolegomis, tik pradėję dirbti prie šio projekto, kėlė tuos pačius klausimus, kokius dabar kelia kritikai. Visgi buvo nuspręsta, kad tai geras projektas ir jį reikia palaikyti.

„Vėliau vyko du ilgi teisminiai procesai, daug derybų, buvo daug politinių bandymų tą projektą sudoroti, Vyriausybės trukdymas – kas tik nori“, – laidoje kalbėjo P.Poderskis.

Pašnekovas sutinka – pastatyti stadioną toje vietoje – užkeiktas dalykas. „Kalbant apie kitas valstybes, mes žinome tik tai, kad pastatė stadioną ir kiek laiko vyko statybos.

Bet tai – tik statybų laikotarpis. Mūsų viešajame sektoriuje visas procesas – nuo idėjos iki atidarymo juostos kirpimo – labai viešas. Jei pasirenki statyti mokyklą, jau prieš dešimt metų visi tą žino, nes tas turi būti užfiksuota planavimo dokumentuose, išperkamas sklypas ir pan. Tie procesai – netrumpi. Stadionui numatyta suma 33 mln. toli gražu nėra pati didžiausia, atitinka tokių stadionų kainą. Spekuliacijos dėl kitų sumų – juk ne visi žmonės supranta projekto esmę“, – kalbėjo P.Poderskis.

Skirtingai nei anksčiau bandžiusieji statyti stadioną nuo 1987 metų, savivaldybė norėjo riziką perduoti privačiam sektoriui. „Ketinome parduoti riziką, kad verslas sutiktų už tam tikrą sumą pastatyti stadioną, visa kita mums neįdomu.

Įdomu mums tampa tuomet, kai tame stadione sužaidžiamos testinės UEFA rungtynės, mums perduodami dokumentai ir pradedamos teikti paslaugos. Tik tada mes pradedame mokėti pinigus, iki tol nesumokamas nė centas. Reikia suprasti, kad pati idėja nauja žmonėms ir viešajam sektoriui.

Abejonių dėl sumos, jos dedamųjų labai daug, bet vasario 25 dieną išgirsime Apeliacinio teismo sprendimą, ar Viešųjų pirkimų tarnyba projektą sustabdė pagrįstai. Jei teismas pasakys, kad VTP yra neteisūs, mes galime pasirašyti sutartį, ir stadionas bus“, – aiškino savivaldybės administracijos direktorius.

Pašnekovas patvirtina – kitas objektas – Lazdynų baseinas – išties nesėkmė. 2015 metais įvyko konkursas, projektą buvo numatyta įgyvendinti už 25 mln., rangovai prisižadėjo pastatyti už 21 mln. Akivaizdu, kad tiek neužteko.

Rangovas bankrutavo, jungtinės veiklos partneriai sutarties pratęsti nenorėjo. Dabar vyks krūva bylų, ikiteisminių tyrimų, teismų karuselė įsisuks ir tęsis labai ilgai, bet, anot pašnekovo, yra naujas rangovas PST, kuris šią gėdą nuplaus ir antrų griaučių nebus, o naują baseiną turėsime už 13–14 mėn.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.