Pirmojo Rusijos prezidento B. Jelcino dukra Tatjana kratosi viešai duoto skambaus pažado: „Žmonės nenutvėrė už rankos“

Pirmojo Rusijos prezidento B.Jelcino žentas Valentinas Jumaševas ir jo žmona Tatjana turi 15 mln. eurų vertės vilą Karibuose. Tai atskleidžia bendras leidinio „Važnyje istorii“ ir pasaulinės nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Rusijoje skyriaus tyrimas.

Valentinas Jumaševas ir jo žmona Tatjana turi 15 mln. eurų vertės vilą Karibuose, milijonierių saloje.
Valentinas Jumaševas ir jo žmona Tatjana turi 15 mln. eurų vertės vilą Karibuose, milijonierių saloje.
Praėjus kelioms valandoms po straipsnio apie Jumaševų vilą paviešinimo, buvo pranešta, kad T.Jumaševa niekam neatiduos rastą jos nekilnojamąjį turtą.<br>Wikipedia nuotr.
Praėjus kelioms valandoms po straipsnio apie Jumaševų vilą paviešinimo, buvo pranešta, kad T.Jumaševa niekam neatiduos rastą jos nekilnojamąjį turtą.<br>Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 13, 2021, 8:24 PM, atnaujinta Apr 13, 2021, 11:34 PM

Tai – vila Sen Bartelmi saloje, kuri yra Prancūzijos užjūrio teritorija.

2020-aisiais Valentinas ir Tatjana Jumaševai tapo šioje saloje įregistruotos bendrovės CDA savininkais. Dokumentuose nurodoma, kad bendrovė buvo įsteigta nekilnojamojo turto objektams įsigyti. Sutuoktiniai taip pat įteisino 2,5 tūkst. kv. m. namo pirkimą. Sutartį CDA vardu pasirašė V.Jumaševas.

Jumaševų vila, kurios vertė 15 mln. eurų, įsikūrusi ant kalvos už 160 m nuo kranto. Statinys turi šešis miegamuosius, aštuonis vonios kambarius, sporto salę, masažo kabinetą, didelį baseiną ir sūkurinę vonią terasoje.

Sen Bartelmi sala populiari tarp milijonierių nuo praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio. Čia Amerikos bankininkas David Rockefeller nusipirko žemės sklypą prie paplūdimio. Jo pavyzdžiu netrukus pasekė kiti stambių JAV verslo dinastijų atstovai.

2009-aisiais sklypą, kuris priklausė D.Rockfelleriui, įsigijo rusų milijardierius Romanas Abramovičius.

Anksčiau V.Jumaševas tvirtino, kad jis su žmona niekada neturėjo didelių pinigų ir nekilnojamojo turto užsienyje.

„Jei uždirbome milijonus, šie turėjo būti kur nors investuoti. Nei Tania, nei aš neturime lėktuvų, vilų Prancūzijoje ar Anglijoje“, – pareiškė V.Jumaševas 2011-aisiais interviu leidiniui „Moskovskij komsomolec“.

B.Jelcino duktė dar 2010-aisiais į savo tinklaraštį įkėlė tokį įrašą:

„Prancūzija, Žydrasis Krantas. Nuolat įvardijamos įvairios vilos, poilsio nameliai, namai ir t.t. Interviu žurnalui „Medved“ sakiau – nieko nėra. Ir pridūriau, kad bet kuris žmogus, radęs bet kokį nekilnojamąjį turtą bet kokiame pasaulio krašte, kuris neva priklauso man, šį gali pasiimti. Na, ar gi bloga istorija tyrimų mėgėjams? Suraskite, paimkite ir gyvenkite gražiuose rūmuose ar nuostabioje viloje iki savo gyvenimo pabaigos, mėgaukitės!“, – rašė pirmojo Rusijos prezidento duktė T.Jumaševa.

V.Jumaševas buvo prezidento B.Jelcino administracijos vadovas, paskui tapo visuomeniniu prezidento patarėju. Apie šį V.Jumaševo darbą tapo žinoma tik 2018-aisiais. Tuomet į Kremliaus tinklalapį buvo įkeltas įsakas dėl V.Jumaševo paskyrimo. Bet paaiškėjo, kad prezidento patarėjo pareigas jis atlieka jau 18 metų.

„Jūsų klausimai liečia mano asmeninį gyvenimą ir aš, privatus asmuo, turiu teisę į juos neatsakyti. Bet, būdamas profesionalus žurnalistas, suprantu jūsų tiriamąją veiklą. Todėl pateiksiu trumpą komentarą. Tikrai neseniai investavau į nekilnojamąjį turtą Sen Bartelmi saloje. Pagrindinė pinigų suma išleista namo pirkimui – tai kreditas, paimtas viename Rusijos bankų, plius uždirbti pinigai, už kuriuos buvo sumokėti visi mokesčiai.

Pastaraisiais metais pagrindiniai mano pajamų šaltiniai – bendrovės „En plius“ akcijų dividendai, konsultacinė veikla ir darbas direktorių taryboje. Man priklauso 1,6 proc. akcijų, kur dirbau nuo bendrovės sukūrimo ir šias akcijas gavau kaip atsilyginimą“, – pareiškė V.Jumaševas, atsakydamas į žurnalistų prašymą pakomentuoti.

Jis taip pat pažymėjo, kad yra visuomeninis Rusijos prezidento patarėjas ir tvarkingai moka mokesčius.

Anksčiau V.Jumaševo duktė Polina buvo milijardieriaus Olego Deripaskos žmona. Žiniasklaida pranešė, kad tėvui ir dukteriai bendrai priklauso 6,75 proc. bendrovės „En plius“ akcijų. 2019-aisiais šio akcijų paketo vertė siekė beveik 358 mln. dol. (301 mln. eurų).

Praėjusiais metais „Važnyje istorii“ rašė, kad Britų Mergelių (Didžioji Britanija) saloje esanti lengvatinio apmokestinimo Ališero Usmanovo bendrovė „Epion Holdings“ 2006-2008 m. pagal sutartis dėl paslaugų sumokėjo V.Jumaševui per 5 mln. eurų. Apie tai sakoma JAV finansų ministerijos kovos su finansiniais nusikaltimais (FinCEN) padalinio ataskaitoje.

Praėjus kelioms valandoms po straipsnio apie Jumaševų vilą paviešinimo, B.Jelcino centro pirmoji vykdomojo direktoriaus pavaduotoja Liudmila Telen pranešė internetiniam leidiniui „Otkrytyje media“, kad T.Jumaševa niekam neatiduos rasto jos nekilnojamąjį turtą.

Pasak L.Telen, prieš vienuolika metų T.Jumaševa neturėjo nekilnojamojo turto užsienyje – vila buvo nupirkta praėjusių metų pabaigoje.

„Tai nėra tas atvejis, kai žmonės nutvėrė už rankos. Pajamų šaltiniai žinomi, visi mokesčiai sumokėti“, – pažymėjo L.Telen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.