Siekiantiems pasikeisti asbestinę stogo dangą – beveik 2 mln. eurų parama

Asbestas ir jo gaminiai, anksčiau dažnai naudoti dengti stogus, dėl sveikatai keliamos rizikos nuo 2005 metų uždrausti visoje Europos Sąjungoje (ES). Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonę „Pagrindinės paslaugos ir kaimų atnaujinimas kaimo vietovėse“, kaimo gyventojai nuo gegužės 3 iki 31 d. kviečiami teikti paraiškas pagal priemonės veiklos sritį „Parama asbestinių stogų dangos keitimui“ ir pakeisti asbestinę stogo dangą į kitą – sveikatai ir aplinkai saugesnę.

Parama, skirta asbestinei stogo dangai pakeisti, skiriama fiziniams asmenims, gyvenantiems kaimo vietovėje ir deklaravusiems savo gyvenamąją vietą būtent tame name, kurio stogo dangą ketinama atnaujinti.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Parama, skirta asbestinei stogo dangai pakeisti, skiriama fiziniams asmenims, gyvenantiems kaimo vietovėje ir deklaravusiems savo gyvenamąją vietą būtent tame name, kurio stogo dangą ketinama atnaujinti.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Parama, skirta asbestinei stogo dangai pakeisti, skiriama fiziniams asmenims, gyvenantiems kaimo vietovėje ir deklaravusiems savo gyvenamąją vietą būtent tame name, kurio stogo dangą ketinama atnaujinti.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Parama, skirta asbestinei stogo dangai pakeisti, skiriama fiziniams asmenims, gyvenantiems kaimo vietovėje ir deklaravusiems savo gyvenamąją vietą būtent tame name, kurio stogo dangą ketinama atnaujinti.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 29, 2021, 7:00 AM

Galimybė susikurti geresnes gyvenimo sąlygas

Parama, skirta asbestinei stogo dangai pakeisti, skiriama fiziniams asmenims, gyvenantiems kaimo vietovėje ir deklaravusiems savo gyvenamąją vietą būtent tame name, kurio stogo dangą ketinama atnaujinti. Prašyti paramos gali tie asmenys, kurių visas gyvenamojo namo stogas yra padengtas asbestine danga.

Pakruojo rajono savivaldybėje, Mažeikonių kaime gyvenanti Jurgita Gelažienė kartu su šeima paraišką dėl paramos asbestinių stogų dangos keitimui pateikė 2020 metų pavasarį. Tokį sprendimą lėmė šeimos noras susikurti geresnį būvį, tausoti gamtą ir pasinaudoti galimybe sumažinti išlaidas, keičiant asbestinę stogo dangą į sveikatai ir aplinką nekenksmingą alternatyvą.

„Apie paramą iš lūpų į lūpas teko girdėti ne vieną kartą. Su šeimos nariais šia galimybe pradėjome domėtis įsigiję nuosavą būstą kaimo vietovėje ir nusprendę jį renovuoti. Kaip daugeliui įprasta, visų pirma ieškojome daugiau informacijos internete, tačiau vėliau nusprendėme kreiptis į Pakruojo raj. savivaldybę ir ten mums buvo atsakyta į rūpimus klausimus“, – apie sprendimą kreiptis dėl paramos pasakoja J. Gelažienė.

Ji priduria, jog paraiškos pildymas – nėra sudėtingas, o karantinas dar labiau palengvino šį procesą. Reikiamus dokumentus šeima gavo elektroniniu būdu, tad buvo išvengta papildomų kontaktų. Moteris pažymi, jog paramos suteikimo mechanizmas taip pat pasirodė gana paprastas – jokių nesklandumų patirta nebuvo, o visą informaciją, susijusią su paraiškos pildymu, šeimai suteikė Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA).

Paramai – beveik 2 mln. eurų

KPP priemonės „Pagrindinės paslaugos ir kaimų atnaujinimas kaimo vietovėse“ veiklos srities „Parama asbestinių stogų dangos keitimui“ bendra paramos lėšų suma siekia 1 713 921 eurą. Vienam fiziniam asmeniui gali būti finansuojama iki pusės visų paramai tinkamų išlaidų, tačiau paramos suma negali viršyti 2 tūkst. eurų su PVM. Į paramą nepretenduoja namų, priklausančių sodo bendrijai ar kurortui, savininkai.

NMA Kaimo plėtros ir paramos regionams departamento Regionų koordinavimo skyriaus specialistė Žaneta Kirsnienė paaiškina, jog pagrinde parama skirta kompensuoti stogo dangos bei reikalingų statybinių medžiagų išlaidas. Jų fiksuotieji įkainiai nurodyti įgyvendinimo taisyklėse.

„Nuo šių metų kovo 30 d. nebeliko reikalavimo vadovautis NMA nustatytais 1 kv. m stogo dangos įkainiais. Vietoje to, bus remiamasi tik fiksuotais įkainiais, nurodytais projekto įgyvendinimo taisyklėse. Šiuo metu trims stogo dangų rūšims nustatyti šeši fiksuoti stogų dangos ir (ar) stogų dangos bei statybinių medžiagų įkainiai. Nurodytas ir reikalingų kuro sąnaudų iki asbesto gaminių atliekų šalinimo vietos įkainis, kuris šiais metais yra 0,05 euro be PVM už 1 km“, – pasakoja Žaneta Kirsnienė.

Tuo atveju, jei paramą gavęs asmuo nusprendė asbestinę stogo dangą keisti tokia, kurios nėra priemonės įgyvendinimo taisyklėse, pateikiant paraišką, būtina nurodyti ne mažiau kaip trijų skirtingų dangos tiekėjų komercinius pasiūlymus bei išlaidų technines savybes apibūdinančius parametrus.

Asbesto gaminių pašalinimo reikalavimai

NMA specialistė pabrėžia, kad gyvenamojo būsto savininkas, siekiantis paramos, įsipareigoja visiškai pakeisti asbestinę namo stogo dangą per vienerių metų laikotarpį nuo pirmosios NMA sprendimo priėmimo dienos. Taip pat, paraiškos teikėjas privalo likti namo savininku dar 5-erius metus nuo tada, kai bus išmokėta visa jam skirta parama. Taip pat paramos gavėjas turi atitinkamai pašalinti visas po stogo keitimo darbų likusias asbesto atliekas ir pateikti tai patvirtinančią pažymą iš įmonės, kuriai buvo patikėti asbesto pašalinimo darbai.

„Derėtų paminėti ir tai, kad gyvenamosios vietos stogo dangą keičiantis paramos gavėjas apdrausti naujojo stogo neprivalo, tačiau naujos dangos sugadinimo ar eliminavimo atveju, ją tektų atkurti asmeninėmis lėšomis“, – patikslina NMA specialistė.

Ji taip pat nurodo, jog asbestinių atliekų šalinimo paslaugos finansuojamos tada, jeigu nuo 1 kv. m stogo ploto bus pašalinta mažiausiai 11 kg asbestinio šiferio ir, jei tokių yra, 1,04 kg kitų asbesto elementų. Tokiomis aplinkybėmis, NMA reikia pateikti asbesto gaminių inventorizacijos ataskaitą arba savivaldybės administracijos išduotą bei patvirtintą dokumentą su pagrįstu asbestinės stogo dangos plotu.

Kas gali prašyti paramos?

NMA specialistė Ž.Kirsnienė įvardija, jog kreiptis dėl paramos gali tiek vienbučių, tiek dvibučių ar daugiabučių namų gyventojai, o jei pastatas turi keletą savininkų, kartu su paraiška privaloma pateikti visų jų sutikimus. Daugiau nei vieną butą turinčių namų savininkai taip pat turi pateikti su kitais nekilnojamo turto (NT) savininkais sudarytą jungtinės veiklos sutartį, skirtą projekto įgyvendinimui.

„Teikiant paraišką taip pat svarbu parengti ir asbesto kiekių gaminiuose apskaičiavimų ataskaitos, parengtos pagal Duomenų apie asbesto turinčių gaminių kiekius teikimo tvarkos aprašą, kopiją arba kitą savivaldybės, kurioje yra gyvenamasis namas, administracijos išduotą bei patvirtintą dokumento kopiją, kurioje būtų įvardijamas keičiamos asbestinės dangos plotas“, – pažymi specialistė.

Ji pabrėžia būtinybę, kad namas, kurio stogo dangą planuojama atnaujinti, būtų savivaldybėje, kuri iki sprendimo dėl paramos skyrimo dienos įgyvendina Asbesto šalinimo veiksmų plano įgyvendinimo priemones arba (ir) vadovaujasi Asbesto turinčių gaminių šalinimo programa.

Paraiškos pagal KPP priemonę „Pagrindinės paslaugos ir kaimų atnaujinimas kaimo vietovėse“ teikiamos elektroniniu būdu www.zumis.lt bei NMA teritoriniuose paramos administravimo skyriuose.

Kiekvieno pareiškėjo projektas bus vertinamas pagal specialius atrankos kriterijus, kuriais vadovaujantis bus suteikiami konkursiniai balai bei nurodoma paraiškos pirmumo eilė. Daugiau informacijos apie atrankos kriterijus rasite ČIA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.