Lietuvių pamėgta sala ateityje gali atsidurti po vandeniu – architektai pasiūlė išeitį

Ne vienam iš mūsų Maldyvai – tai svajonių atostogų vieta. Galbūt ateityje šias svajones įgyvendinsite, bet teks gyventi plūduriuojančiuose namuose. Kodėl?

Plūduriuojantis Maldyvų miestas.<br>Projekto autorių vizual.
Plūduriuojantis Maldyvų miestas.<br>Projekto autorių vizual.
Susisiekimas vyks ir burlaiviais.<br>Projekto autorių vizual.
Susisiekimas vyks ir burlaiviais.<br>Projekto autorių vizual.
Daugiau nuotraukų (2)

www.technologijos.lt

2021-05-04 08:47

Nes Maldyvai yra viena iš žemiausių pasaulio valstybių. Vidutinis aukštis virš jūros lygio šioje salų šalyje – vos daugiau nei metras.

Visos klimato kaitos simuliacijos, nurodančios, kad tirpstant ledynams pakils jūros lygis, rodo, kad Maldyvai greičiausiai pirmieji atsidurs po vandeniu. Ir dėl to dabar projektuojamas plūduriuojantis miestas.

„Maldives Floating City“ (Plūduriuojantis Maldyvų Miestas, MFC) – taip vadinamas šis projektas, kurį neseniai parodė Maldyvų Vyriausybė. Jo projektą kuria olandų kompanija „Dutch Docklands“, jis plūduriuos lagūnoje prie sostinės Malės.

MFC sudarys korį primenančią struktūrą ir užims maždaug 200 hektarų plotą. Gyvenamieji namai bus pakankamai žemi ir, žinoma, bus sujungti su miestui būtina infrastruktūra. Plūduriuojantys pastatai ir takai bus sutvirtinti tarpusavyje ir prikabinti prie lagūną supančių salų – tai, aišku, būtina dėl saugumo.

Jau numatyta ir namų kaina – nuo 250 tūkstančių dolerių. Daug? Na, Maldyvai yra turistinė vieta, todėl pigaus nekilnojamojo turto tikėtis neverta. Ypač turint omenyje, kad tai – netradicinės architektūros statiniai.

Statybos turėtų prasidėti 2022 metais. Planuojama, kad MFC bus ne tik gyvenamieji namai, bet ir komerciniai pastatai, restoranai ir viešbučiai. Susisiekimas vyks plūduriuojančiais takais, bet pas kaimynus bus galima nuplaukti ir laiveliu.

MFC projektas dabar yra pakankamai unikalus, tačiau tikėtina, kad kylant vandenynų lygiui tokių gyvenviečių bus daugiau. Maldyvų populiacija – vos 380 tūkstančių žmonių. Ar visi jie su laiku gyvens plūduriuojančiuose namuose? Sunku pasakyti, bet gyvenimas žemose salose su laiku greičiausiai taps per daug sudėtingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.