Prestižinio sostinės rajono gyventojai priblokšti: jų kieme stovintis medinis namas virs gerokai didesniu dvibučiu

Viename skelbimų portalų atsitiktinai pamatytas skelbimas apie sostinės Žvėryne, S. Moniuškos gatvėje, parduodamą namą su patvirtintu rekonstrukcijos projektu aplinkinių namų gyventojus pribloškė – jie net nenumanė, kad jų kieme stovintį avarinės būklės 170 kv. m ploto medinį namą gali pakeisti dviejų aukštų su mansarda, 250 kv. m ploto dvibutis.

Viename skelbimų portalų atsitiktinai pamatytas skelbimas apie sostinės Žvėryne, S. Moniuškos gatvėje, parduodamą namą su patvirtintu rekonstrukcijos projektu aplinkinių namų gyventojus pribloškė.<br>Vizual.
Viename skelbimų portalų atsitiktinai pamatytas skelbimas apie sostinės Žvėryne, S. Moniuškos gatvėje, parduodamą namą su patvirtintu rekonstrukcijos projektu aplinkinių namų gyventojus pribloškė.<br>Vizual.
Viename skelbimų portalų atsitiktinai pamatytas skelbimas apie sostinės Žvėryne, S. Moniuškos gatvėje, parduodamą namą su patvirtintu rekonstrukcijos projektu aplinkinių namų gyventojus pribloškė.<br>„Inreal“ nuotr.
Viename skelbimų portalų atsitiktinai pamatytas skelbimas apie sostinės Žvėryne, S. Moniuškos gatvėje, parduodamą namą su patvirtintu rekonstrukcijos projektu aplinkinių namų gyventojus pribloškė.<br>„Inreal“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 17, 2021, 9:30 PM

Nesuvokia, kaip projektas buvo palaimintas

S. Moniuškos g. 10, 10A ir 10C namų gyventojai, iš seniūnaitės išgirdę apie būsimus pokyčius jų kieme, kaip mat susivienijo ir dar kovo pabaigoje raštus išsiuntinėjo visoms institucijoms, tačiau reakcijų taip ir nesulaukė.

Gyventojai įsitikinę – nors leidimas išduotas namo rekonstrukcijai, realybėje dygs naujas pastatas. „Vietoje vieno aukšto medinio namo suplanuotos trijų su puse aukštų daugiabučio statybos. Leidime tai vadinama 2 butų namu su negyvenamu pusrūsiu (su langais) ir palėpe-studija su stoglangiais (namo aukštis 12.22 m)“, – rašte teigė gyventojai.

2020 metais, pirmame šio projekto pateikimo etape, anot gyventojų, specialistai nustatė insoliacijos pažeidimų, projektas buvo grąžintas taisyti, tačiau tas padaryta nebuvo.

Gyventojai mano, kad didžiulis statinys mažame kieme iš gyventojų atims natūralią šilumą, padidės vidinio kiemo drėgmė, kas atsilieps žmonių sveikatai bei psichikai.

Vilniečiai mato ir daugiau pažeidimų. Projektiniai pasiūlymai nebuvo viešinami ar derinami su gyventojais, informacijos apie projektą nėra „Infostatyboje“, tik leidimo rekonstrukcijai registracijos numeris.

Nėra gyventojų pritarimo, nors planuojamas namas bus prijungtas prie jau esamo namo ir dengs esamo namo trijų aukštų gyventojų langus.

Planuojamo objekto tūris ir aukštingumas didės beveik dvigubai, neišspręsta automobilių statymo problema, nesuplanuota ugniasienė, nors šalia rytinės sienos vos už 5 metrų stovi medinis namas. Projektuojamo namo stogo konstrukcija sudaro galimybę atsirasti „sniego kišenei“ ir pan.

Bendraturčiai apie pokyčius informuoti nebuvo

„Šis projektas kelia daug klausimų, pagrįstų priekaištų ir nepasitenkinimo. Specialistų pastabos, nesutikimai dėl pažeidimų eigoje buvo anuliuoti, ir statybos leidimas išduotas. Vilniaus miesto savivaldybė tą padarė sąmoningai, puikiai suprasdama, kad, įgyvendinus šį projektą, labai pablogės gyvenimo kokybė ir saugumas Moniuškos 10, 10A ir 10C daugiabučiuose gyvenančioms vilniečių šeimoms“, – mano gyventojai.

„Vieną dieną sužinai, kad situacija tavo kieme labai keisis. Gyventojai, kurie neseniai įsigijo butus, suvokia, kad jų langai atsidurs tamsiame tunelyje. Nė vienas gyventojas nėra nusiteikęs prieš rekonstrukciją, visi supranta, kad avarinės būklės namas nepuošia kiemo ir miesto.

Neramina, jog namas prilipdytas prie kito daugiabučio, o šio fasadas sutrūkinėjęs, sulopytas. Prasidėjus namo griovimo darbams, neaišku, kas nutiks su daugiabučiu ir ar atliktos visos techninės ekspertizės, įvertintos galimos pasekmės“, – kalbėjo viename daugiabučių gyvenanti Rūta.

Rūta kartu su keliais kaimynais iš valstybės 24 arų ploto kieme nuomojasi dalį sklypo. Kaimynai susitarę, kur kieno automobilių stovėjimo vietos. Pastačius daugiau butų, anot moters, tektų spręsti automobilių stovėjimo problemą. Nesinori kiekvienąsyk kviesti policijos ir aiškinti, kad automobilio statyti bet kur panorėjus negalima.

Rūta neabejoja – projektas turėjo būti derintas su sklypo bendraturčiais, tačiau bent į ją niekas nesikreipė.

Moteris prisiminė situaciją, kokius kryžiaus kelius teko nueiti norint rekonstruoti namo palėpės dalį, valdininkų siuntinėjimas iš kabineto į kabinetą, projekto derinimas užsitęsė penkerius metus, nes viskas vyko sąžiningai, be kyšių ar užtarimų, laikantis įstatymų.

„Pernai sužinojus apie šį projektą, niekas netikėjo, kad jį gali patvirtinti, nes namo tūris ir aukštingumas didėja kelis kartus. Bet, pasirodo, kažkokiu būdu parašus ir suderinimus gauti įmanoma“, – apgailestavo pašnekovė.

Visos sąlygos įvykdytos

Vilniaus savivaldybės portalui lrytas.lt pateiktame komentare teigiama, jog statybos leidimas išduotas 2020-ųjų lapkričio 11 d. Projekto sprendiniai parengti atsižvelgus į Žvėryno gyvenamojo rajono detalųjį planą ir išduotus 2016 m. specialiųjų architektūrinių reikalavimus bei Kultūros paveldo departamento specialiuosius paveldosaugos reikalavimus. 2016-aisiais buvo patvirtinti projektiniai pasiūlymai.

Esamas rekonstruojamas vienbutis gyvenamasis namas į dvibutį nėra daugiabučio gyvenamojo namo dalis. Pagal nustatytas sąlygas rekonstruojamas dvibutis gyvenamasis namas neperžengia buvusio vienbučio namo užstatymo ribos, yra dviejų aukštų su mansarda ir rūsio patalpomis. Žemės sklypo bendraturčių sutikimai yra. Pateiktiems insoliacijos skaičiavimams Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamentas pritarė.

Kaip rašoma skelbime, 173 kv. m ploto medinis namas pastatytas 1908–1925 metais, į kultūros paveldo vertybių registrą neįtrauktas. Parengtas projektas ir gautas leidimas jo rekonstrukcijai į mūrinį, dviejų aukštų su mansarda, 250 kv. m ploto dvibutį.

Jame suplanuotas 78 kv. m ploto pusrūsis, beveik 69 kv. m ploto 3-ų kambarių butas 1-ame aukšte ir 103 kv. m ploto, 5-ų kambarių butas per 2 aukštus (2 aukštas ir mansarda). Žemės sklypo, kuriame stovi parduodamas namas, dalis yra išpirkta, dalis nuomojama iš valstybės.

Objekto savininkas – privatus asmuo – per NT brokerį taip pat perdavė savo komentarą.

„Leidimas objekto rekonstrukcijai gautas įvykdžius visas reikalingas procedūras. Tikime, kad bendruomenė bėgant laikui pripažins, jog pokyčiai padarys šią vietą daug tvarkingesnę ir saugesnę“, – teigė savininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.