Kinijoje netikėtai pradėjęs drebėti dangoraižis ne tik sukėlė paniką, bet ir pasėjo nerimą dėl visų statybų

Pietų Kinijoje inžinieriai trečiadienį apžiūrėjo dangoraižį, kuris išvakarėse ėmė drebėti ir sukėlė paniką, interneto vartotojams spėliojant, kad incidentas galėjo įvykti dėl prastos statybos.

Pietų Kinijoje inžinieriai trečiadienį apžiūrėjo dangoraižį, kuris išvakarėse ėmė drebėti ir sukėlė paniką, interneto vartotojams spėliojant, kad incidentas galėjo įvykti dėl prastos statybos.<br>AFP / Scanpix nuotr.
Pietų Kinijoje inžinieriai trečiadienį apžiūrėjo dangoraižį, kuris išvakarėse ėmė drebėti ir sukėlė paniką, interneto vartotojams spėliojant, kad incidentas galėjo įvykti dėl prastos statybos.<br>AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Androšiūnaitė, BNS

2021-05-20 08:23, atnaujinta 2021-05-20 08:38

Šendženo mieste esantis kone 300 m aukščio pastatas „SEG Plaza“ antradienio vidurdienį pradėjo drebėti, o jo viduje ir gretimose gatvėse buvę žmonės ėmė evakuotis.

Ekstremalių situacijų valdymo tarnybos tučtuojau paneigė, kad incidentas Šendženo – šalies technologijų centro – Futiano rajone įvyko dėl žemės drebėjimo.

Pasak pareigūnų, tolesnio pastato svyravimo neaptikta, o ekspertai nenustatė „jokių saugos nukrypimų pagrindinėje pastato konstrukcijoje ir supančioje aplinkoje“.

Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad pastatas liovėsi drebėti iki evakuacijos pabaigos ir kad į dangoraižį nebuvo įleidžiami žmonės.

Incidentai, kai sugriūva pastatai, Kinijoje nėra reti. Nesant griežtų statybos standartų ir itin sparčiai vykstant urbanizacijai statybos dažnai būna skubotos.

Negriežti statybos standartai dažnai siejami su vietos pareigūnų korupcija. Vėliausias toks skandalas įvyko pernai, kai pietrytiniame Čiuandžou mieste sugriuvo netvirtai pastatytas penkių aukštų karantino viešbutis.

Praėjus dienai po pastato evakuacijos, JAV konsulatas netoliese esančiame Guangdžou mieste trečiadienį paragino piliečius vengti dangoraižį supančios teritorijos, įspėdamas, kad „nepakanka informacijos pavojams saugumui įvertinti“.

Vietos žiniasklaidos priemonės „Jimu News“ paskelbtoje vaizdo medžiagoje matyti, kaip kai kurie pardavėjai sugrįžta pasiimti atsargų iš elektronikos prekybos centro, esančio apatiniuose dangoraižio aukštuose. Remiantis vaizdo įrašu, viršutiniai aukštai lieka uždaryti, o pirkėjai ten neįleidžiami.

Po antradienio įvykio į „Twitter“ panašioje platformoje „Weibo“ išplitę saitažodžiai, susiję su dangoraižio drebėjimu, surinko daugiau nei 780 mln. peržiūrų ir sulaukė šimtų tūkstančių komentarų, o daugelis vartotojų reiškė nerimą dėl statybos standartų.

„Šendženas nebeturėtų naudoti šio drebančio pastato – jis tinkamas tik griovimui“, – parašė vienas vartotojas.

„Šių laikų miestuose nėra jokių dangoraižių kokybės garantijų“, – pridūrė kitas.

Šiame 2000-aisiais baigtame statyti pastate, stūksančiame sparčiai augančio Kinijos metropolio centre įsikūrę įvairūs biurai, didelė elektronikos prekių prekyvietė.

Pastatas yra pavadintas pagal puslaidininkių ir elektronikos gamintoją „Shenzhen Electronics Group“ (SEG). Dangoraižyje yra įsikūrę kompanijos biurai.

Pagal aukštį tai 18-as pastatas Šendžene, rodo dangoraižių duomenų bazė.

Kinijos valdžia pernai uždraudė statyti aukštesnius nei 500 m dangoraižius, išplėsdama aukščio apribojimus, jau anksčiau įvestus kai kuriuose šalies miestuose, įskaitant Pekiną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.