Seimas pritarė: bus kuriamas renovacijos kompetencijų centras

Seimas po svarstymo pritarė Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIVP-436(2), kuriomis numatoma panaikinti Būsto energijos taupymo agentūrą (BETA), o jos funkcijas perduoti Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA).

 Lietuvoje yra apie 660 tūkst. renovuotinų pastatų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Lietuvoje yra apie 660 tūkst. renovuotinų pastatų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2021, 12:58 PM

Tokiu būdu mažinant administracinį reguliavimą tikimasi spartinti renovaciją.

Kaip anksčiau yra sakęs aplinkos ministras Simonas Gentvilas, šiuo metu Aplinkos ministerijoje yra dvi agentūros, kurios užsiima renovacija, APVA užsiima viešųjų pastatų renovacija ir jos koordinavimu, BETA − gyvenamųjų namų renovacija.

Aplinkos ministerija teigia, kad kompetencijų centras, kuris bus atskiras APVA padalinys veiks „vieno langelio“ principu. Jis administruos valstybinę Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą, koordinuos visas su pastatais susijusias priemones, skirtas jų energiniam efektyvumui didinti ir klimato kaitai švelninti, bus atsakingas už standartizuotų dokumentų, procedūrų, taisyklių, techninių reikalavimų rengimą, teiks metodinę ir konsultacinę pagalbą savivaldybėms, renovacijos administratoriams, gyventojams ir kt.

Aplinkos ministerijos inicijuotos studijos duomenimis, Lietuvoje yra apie 660 tūkst. renovuotinų pastatų.

„Jiems atnaujinti planuojamos skirtingos priemonės, kurias administruoja skirtingos institucijos ir kurios yra finansuojamos iš skirtingų šaltinių. Įgyvendinant šias priemones trūksta koordinavimo, nepakankamai veiksmingai organizuojama viešoji komunikacija ir pastatų atnaujinimo poveikio stebėsena“, − pažymi Aplinkos ministerija.

Už šį projektą po svarstymo balsavo 78 Seimo nariai, prieš – 5, susilaikė 24 parlamentarai.

Tam, kad jis būtų priimtas, Seimas turės balsuoti dar kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.