„Apex Intelligence“ pastatuose teikia ne tik finansinę, bet ir socialinės atsakomybės grąžą

Pastaraisiais metais techninėje pastatų priežiūroje įsitvirtina nemažai skaitmenizuotų sprendimų, kurie orientuoti ne tik į pastato naudojamų išteklių mažinimą, bet ir į aplinkos saugojimą bei ekologiją.

„Apex Intelligence“ vadovas D.Karčiauskas: „Kuo efektyviau pastatas valdomas, tuo mažiau žmogiškųjų išteklių jis reikalauja.“
„Apex Intelligence“ vadovas D.Karčiauskas: „Kuo efektyviau pastatas valdomas, tuo mažiau žmogiškųjų išteklių jis reikalauja.“
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 22, 2021, 8:00 AM

Tiesa, maksimaliai automatizuotą pastatų valdymą ryžtasi pasirinkti ne visi turto valdytojai.

Tačiau specialistai dalijasi įžvalgomis, kad šioje rinkoje aiškiai pastebimi tendencijų pokyčiai, kuriuos savo skaitmeniniais pasirinkimais kuria ne tik didžiosios, bet ir socialiai atsakingos įmonės.

Inovatyvi priežiūra būtina

Kaip pasakojo komercinių pastatų administravimo įmonės „City Service Engineering“ unikalios Lietuvoje paslaugos „Apex Intelligence“ sistemos vadovas Donatas Karčiauskas, įvairių verslų atstovai vis drąsiau investuoja į inovatyvius sprendimus.

Ypač į tokius, kurie susiję su jų valdomu turtu ir atsiperkančia ne tik finansine, darbo efektyvumo, bet ir į aplinką nukreipta grąža. „Apex Intelligence“ paslauga – viena jų.

„Ji sujungia naujausias technologijas ir dirbtinį intelektą, kai įdiegtas algoritmas dirba nuolatos, 24 valandas ir 7 dienas per savaitę be pertraukų stebi visus pastato duomenis. Prieš metus būtume sakę, kad tai yra ateitis, tačiau daiktų internetui vis labiau įsigalint, įmonėms priimant esminius pažangos sprendimus paslaugos, dar ir dabar kažkam atrodančios kaip futurizmas, yra ne kas kita, o šių laikų būtinybė“, – įsitikinęs D.Karčiauskas.

Be algoritmų – nė iš vietos

„APEX Intelligence“ paslauga – tai tikslingas pastato duomenų srauto surinkimas, sisteminimas, analizė ir nuotolinis valdymas.

Paslaugą apima šios funkcijos: automatizuotas energijos išteklių ir valdymo įrangos duomenų perdavimas į analitinį centrą; surenkamų duomenų analizė; algoritmų ir KPI aprašymas bei konfigūravimas analitinėje sistemoje; automatizuotas parametrų (KPI) tikrinimas; sistemų (įrangos) periodinė veikimo analizė ir tikrinimas; įspėjimų, indikacijų, aliarmų reagavimas ir sprendimas nuotoliniu būdu.

Sistemos tikslas – užtikrinti, kad kiekvienas pastate esantis ir energiją naudojantis įrenginys nuolat veiktų efektyviausiu būdu ir tik tuo paros laiku, kai jo veikimas yra būtinas: būtų užtikrinamos komforto sąlygos naudojant optimalų energijos kiekį.

„Visi šie sprendimai padeda siekti visų pastato sistemų – vėdinimo, vėsinimo, šilumos ir apšvietimo – veiklos efektyvumo. Pastate vienu metu veikia iki kelių tūkstančių skaitmeninių signalų.

Kad būtų užtikrintas tinkamas jų veikimas, reikia apdoroti didelius duomenų kiekius. Šiuolaikiniuose pastatuose žmogus to fiziškai atlikti negali.

Be robotizuotų algoritmų, kaip pagalbininkų, efektyvi pastato priežiūra nebeįsivaizduojama“, – teigė „Apex Intelligence“ vadovas D.Karčiauskas.

Dėmesys duomenims atsiperka

Verta atkreipti dėmesį, kad ši paslauga neapsiriboja vien tik automatizuotų duomenų surinkimu. Automatizuota analitikos sistema pagal specialius algoritmus, pasitelkus pastatų robotus, nuolat apdoroja visą surenkamą informaciją.

Tai ypač palengvina darbą specialistų, dirbančių su pastato energijos ištekliais ir sistemų priežiūra.

Vietoj ilgą laiką užimančios analizės specialistai gali koncentruotis į „Apex Intelligence“ sistemos pateikiamas įžvalgas ir neatitikimus nustatytiems rodikliams, tai padeda lengviau ir greičiau priimti energijos išteklius taupančius sprendimus ar suderinti tinkamą sistemų darbą, pavyzdžiui, vėdinimo, apšvietimo, šaldymo sutrikimus. Priklausomai nuo pastato, tai leidžia sumažinti pastato energijos sąnaudas nuo 10 iki 20 proc.

Anot D.Karčiausko, skaitmenizuotų pastato valdymo sprendimų pasirinkimas artimiausioje ateityje visiškai pakeis pastatų valdymo tendencijas mūsų šalyje.

„Tikiu, kad po penkerių metų inovatyvūs pastatų valdymo sprendimai bus populiarus ir aiškiai suprantamas pasirinkimas. Juk pastatai šiuo metu konkuruoja ir tarpusavyje.

Kuo efektyviau pastatas valdomas, tuo mažesnių žmogiškųjų išteklių jis reikalauja ir suvartoja mažiau energijos, o tai padeda auginti ir didesnę pastato vertę“, – teigė „Apex Intelligence“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.