Įspėja lietuvius apie jų laukiančias bėdas dėl butų su daline apdaila – kaimyninėse šalyse padėtis skiriasi kardinaliai

Lietuvos nekilnojamojo turto (NT) rinka klesti – gyventojai šluoja viską, ką tik galima nupirkti. Pirkėjai taikstosi su išaugusiomis ne tik NT objektų, bet ir apdailos medžiagų bei darbo jėgos kainomis. NT ekspertai sako, jog šiuo metu kainas ir darbų atlikimo terminus diktuoja meistrai, o žmonėms belieka priimti jų sąlygas arba ieškoti kitų būdų įsirengti naują būstą.

Pirkėjai taikstosi su išaugusiomis ne tik NT objektų, bet ir apdailos medžiagų bei darbo jėgos kainomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirkėjai taikstosi su išaugusiomis ne tik NT objektų, bet ir apdailos medžiagų bei darbo jėgos kainomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirkėjai taikstosi su išaugusiomis ne tik NT objektų, bet ir apdailos medžiagų bei darbo jėgos kainomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirkėjai taikstosi su išaugusiomis ne tik NT objektų, bet ir apdailos medžiagų bei darbo jėgos kainomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 14, 2021, 4:43 PM

Neįtikėtinos Lietuvos NT rinkos tendencijos

Šiuo metu naujos statybos butų pasiūlą net 90 proc. sudaro parduodami butai su daline apdaila. Visgi, kaip dėmesį atkreipia NT vystymo bendrovės „Bonava Lietuva“ vadovas Remigijus Pleteras, pati dalinės apdailos sąvoka ne visuomet reiškia tą patį.

„Dalinei apdailai gali būti priskiriama sienų bei grindų izoliacija, vėdinimo, rekuperacinės sistemos, išvystyti elektros tinklai bei sanitariniai mazgai, tačiau kartais net pusės šių dalykų gali ir nebūti“, – teigia NT specialistas ir priduria, jog kaimyninių šalių NT rinkoje tokie netikslumai pasitaiko tik ypatingai retais atvejais.

R. Pleteras stebisi dabartine Lietuvos NT rinkos situacija ir sako, kad, pavyzdžiui, kaimyninėje Latvijoje padėtis skiriasi kardinaliai – ten, priešingai nei Lietuvoje, daugiau nei 90 proc. visų naujų butų yra parduodami tik su visa apdaila.

NT ekspertai: dabar nepalankus metas savarankiškam būsto įrengimui

Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas tikina, jog naujakuriai išties šiuo laikotarpiu susiduria su rimtais ššūkiais. „Pandemijos įkarštyje buvo apriboti gamybiniai procesai, sutriko logistikos grandinės bei staiga šoktelėjo žaliavų paklausa, todėl ir atsirado visuotinis medžiagų stygius, ženkliai padidinęs jų kaštus“, – paaiškina statybų ekspertas.

D. Gedvilo teigimu, dėl žaliavų deficito, padidėjusio krūvio bei darbininkų trūkumo, vidaus apdailos paslaugas suteikiančioms įmonėms tenka ilginti jau užsakytų projektų terminus bei didinti darbų kainas. „Šiuo laikotarpiu, geriausia pirkti jau įrengtą būstą ir nevargti su apdailos darbų organizavimu. Jeigu būstas su daline apdaila jau įsigytas, deja, šiame laiko tarpsnyje sutaupymui receptų tikrai nėra“, – nedaugžodžiavo specialistas.

Jam antrina ir NT ekspertas R. Pleteras, kuris teigia, jog nesibaigiantys laukimo terminai bei rekordiškai išaugusios kainos kartais skatina žmones imtis neapdairių sprendimų.

„Dažnas jų – paslaugų pirkimas iš neoficialių bendrovių ar individualių darbininkų, neegzistuojant darbų vykdymo sutartims. Neretu atveju, tai išsivysto į konfliktines situacijas, kuomet rangovai ignoruoja užsakovą, nereaguoja į skundus bei nesulaukia jokios teisinės atsakomybės“, – aiškina R. Pleteras

Būstą įsirengti gali ne bet kas

Ekspertų teigimu, norint susiplanuoti apdailos darbus, reikia išmanyti tiek esamą apdailos paslaugų rinkos padėtį, tiek galimas grėsmes ir rizikas renkantis specialistus, tiek tarptautinę eksporto situaciją bei šiuo metu vyraujančias žaliavų ir medžiagų kainas. Nors savarankiškas būsto įrengimas yra puikus būdas įgyvendinti svajonių būsto viziją, tačiau visa tai užtrunka kur kas daugiau laiko, o neišmanant tam tikrų aplinkybių – gali nuvilti ir rezultatas, ir pernelyg didelė išleistų pinigų suma.

„Keista, tačiau Lietuvoje iki šiol retai kalbama, jog įsigijus visiškai įrengtą objektą galima išlošti finansų, laiko bei saugumo atžvilgiais“, – sako NT bendrovės vadovas R. Pleteras, pridurdamas, jog savarankiškas būsto įrengimas gali užtrukti netgi ne vienerius metus, kai tuo tarpu visiškai įrengtas kokybiškas būstas jau turi viską, ko gali prireikti apsigyvenimui nedelsiant.

Ekspertas tikina, jog šiuo metu labiausiai galima pasikliauti ilgametėmis, teisiškai pagrįstomis sutartimis su paslaugas teikiančiomis įmonėmis bei darbuotojais. Jo teigimu, perkant būstą su pilna apdaila, sutartyse tiksliai apibrėžiami terminai bei atsakomybės suteikia pirkėjui visapusišką saugumą, o nepertraukiamas bendradarbiavimas su tiekėjais bei paslaugų teikėjais – sklandžią darbų vykdymo eigą.

„Svarbu pasvarstyti ir apie finansinius įsipareigojimus: patartina rinktis tokį variantą, kuris reikalautų tik pačių minimaliausių papildomų piniginių investicijų. Priešingu atveju, tiek įsigijimui, tiek ir būsto įrengimui gali prireikti net keletos skirtingų banko paskolų, kas gali padidinti finansinę naštą“, – primena „Bonava Lietuva“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.