Prieš dėdami parašą ant šios NT pirkimo sutarties turite įsidėmėti kelis svarbius dalykus

Gyvenamojo nekilnojamojo turto (NT) pirkimas – iš keleto svarbių etapų susidedantis procesas. Tam, kad ši patirtis klostytųsi kuo sklandžiau, verta išsamiai susipažinti su esminėmis jo dalimis, kaip preliminarios būsto pirkimo-pardavimo sutarties pasirašymas.

Gyvenamojo nekilnojamojo turto (NT) pirkimas – iš keleto svarbių etapų susidedantis procesas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Gyvenamojo nekilnojamojo turto (NT) pirkimas – iš keleto svarbių etapų susidedantis procesas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2021, 6:16 AM

Ką apie šią sutartį verta žinoti iš anksto, komentuoja NT plėtros bendrovės „Omberg“ pardavimų ir klientų patirčių vadovė Edita Gudauskienė.

Būsto pardavimo sandoriai susideda iš keleto svarbių, išankstinio pasiruošimo ir žinių reikalaujančių stadijų, susijusių su kelių sutarčių pasirašymu.

„Būsto įsigijimas – labai atsakingas žingsnis, todėl, įsigilinę ir įsivertinę atskirus šio proceso etapus, ne tik jausitės kur kas ramesni ir labiau užtikrinti, bet ir pamatysite, kad nerimauti neverta. Išsirinkus trokštamą būstą, pirmasis esminis žingsnis yra preliminarios pirkimo-pardavimo sutarties sudarymas“, – pasakoja E. Gudauskienė.

Preliminari sutartis pasirašoma tada, kai klientas priima sprendimą įsigyti būstą. Jei klientui reikia daugiau laiko apsispręsti, plėtotojai paprastai suteikia galimybę nemokamai rezervuoti butą 3–5 dienoms. Tokiu būdu pirkėjas gali neskubėdamas įvertinti planuojamą įsigyti turtą bei priimti sprendimą.

„Paprastai tariant, preliminari sutartis yra abiejų šalių susitarimas ir įsipareigojimas pagal sutartas sąlygas vėliau sudaryti pagrindinę notarinę sutartį. Todėl svarbu atsiminti, kad preliminari sutartis dar nepažymi turto perleidimo, o veikiau įtvirtina sutarimą tai padaryti ateityje“, – komentuoja „Omberg“ ekspertė.

Verta nepamiršti, kad nors preliminari sutartis netvirtinama pas notarą, ji turi tokią pačią juridinę galią ir dėl to įpareigoja abi šalis laikytis joje nurodytų sąlygų.

Sutartyje atkreipkite dėmesį į nurodytus perkamo būsto duomenis

Preliminarioje būsto pirkimo-pardavimo sutartyje nurodomi perkamo būsto ir papildomo turto, tokio kaip parkavimo vieta ir sandėliukas, duomenys: kaina, plotas, būsimo atsiskaitymo tvarka ir garantijos. Taip pat joje apibrėžiamos abiejų šalių teisės ir pareigos, būsto apžiūros tvarka, galimi sutarties pakeitimai.

„Ypač rekomenduočiau atkreipti dėmesį į būsto paskirtį ir perdavimo pirkėjui terminus, vieno kvadrato ir bendrą turto kainą. Jei jos mokėjimo terminas bendru susitarimu skaidomas į atskirus mokėjimus, peržiūrėkite ir tikslius tarpinius terminus, mokėjimų dydžius“, – pataria E. Gudauskienė.

Prie preliminariosios sutarties paprastai pridedami tokie priedai kaip buto planas, paties buto apdailos aprašymai, padedantys pirkėjui aiškiai suprasti, kokį turtą jis ruošiasi įsigyti.

„Preliminariai sutarčiai ypač svarbūs perkamo turto aprašymų tikslumas ir detalumas, kuriuos užtikrins aukštų kokybės standartų besilaikantys pardavėjai. Nepamirškite patys atidžiai peržiūrėti ir įvertinti visas jos dalis ir nurodytus duomenis. Profesionalūs plėtotojai pasiūlys kartu atidžiai peržiūrėti sutartį ir iškart atsakyti į visus kylančius klausimus. Tvirtai žinodami, su kokiomis sąlygomis sutinkate, galėsite jaustis užtikrinti, kad tolimesnis procesas vyks sklandžiai“, – patikina NT įsigijimo ekspertė.

Preliminari sutartis leidžia tęsti būsto įsigijimo procesą

Preliminari pirkimo-pardavimo sutartis įsigalioja pervedus sutartą įmoką, paprastai siekiančią porą tūkstančių eurų. Vėliau, iki pagrindinio sandorio sudarymo, pirkėjas pagal laisvai su plėtotoju derinamą grafiką sumoka avansą, dažniausiai siekiantį 10–15 proc. turto vertės.

„Jeigu būstą įsigyjate kreditu, būtent po preliminarios sutarties įsigaliojimo bankas gali suformuoti jums būsto paskolos pasiūlymą. Taip pat šiame etape gali būti pasirašoma kredito sutartis, kurioje įtvirtinamos visos ilguoju laikotarpiu galiojančios paskolos sąlygos bei banko palūkanų marža.

Tada jūs kaip pirkėjas jau būsite užtikrintas, kad būstą galėsite įsigyti su paskola. Jeigu visgi paskolos pasiūlymo gauti nepavyksta, preliminarioje sutartyje nurodoma, kad tokiu atveju ją galima nutraukti“, – komentuoja E. Gudauskienė.

Prieš pat užbaigiant statybas (jeigu namas yra statomas) arba sutartą dieną (jeigu namas jau pastatytas), klientas atvyksta priimti preliminarioje pirkimo-pardavimo sutartyje atliktų darbų – pasirašyti turto apžiūros akto.

„Pasirašydami turto apžiūros aktą jūs patvirtinate, kad plėtotojas įvykdė visus įsipareigojimus, numatytus preliminarioje pirkimo-pardavimo sutartyje. Po to klientui pateikiama informacija – svarbi toliau įrenginėjant butą, tokia kaip rangovų sąrašas, įrengimo taisyklės.

Tačiau svarbiausia, kad šiame etape klientas jau pakviečiamas pasirašyti pagrindinę notarinę būsto pirkimo-pardavimo sutartį“, – pasakoja E. Gudauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.