Ukmergiškė stoja į kovą su valdininkais: moteris verčiama mokėti už paslaugas, kurių atlikti ji neprašo ir jai jų nereikia

Ukmergės gyventoja, įvairiais skundais ir raštais atakuodama institucijas, vis dar nepraranda vilties įrodyti, kad Ukmergė – valstybė valstybėje, kur, jos žodžiais, priimami nelogiški arba su įstatymais prasilenkiantys sprendimai.

Ukmergės gyventoja, ne vienerius metus įvairiais skundais atakuodama institucijas, vis dar nepraranda vilties įrodyti, kad Ukmergė – valstybė valstybėje, kur, jos žodžiais, priimami nelogiški arba su įstatymais prasilenkiantys sprendimai. <br>V.Balkūno nuotr.
Ukmergės gyventoja, ne vienerius metus įvairiais skundais atakuodama institucijas, vis dar nepraranda vilties įrodyti, kad Ukmergė – valstybė valstybėje, kur, jos žodžiais, priimami nelogiški arba su įstatymais prasilenkiantys sprendimai. <br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2021, 7:32 PM, atnaujinta Oct 14, 2021, 8:04 AM

Nesupranta valdininkų logikos

„Ukmergėje galioja savi tarybos sprendimai, prieštaraujantys įstatymams. Kai kurie jų nėra paviešinti, tačiau būtent jais mieste ir remiamasi. Pirmiausia – prie daugiabučių nėra suformuoti žemės sklypai, tačiau įmonė „Ukmergės butų ūkis“ savo nuožiūra surašo faktinių aplinkybių protokolus, o namo pirmininkas susirinkime įpareigoja žmones mokėti už valstybinės žemės šienavimą, sniego valymą, šlavimą. Žmonės net neinformuoti, kokie taikomi įkainiai, šie nustatyti tarybos sprendimu“, – pasakojo į portalą lrytas.lt paskambinusi Ukmergės gyventoja.

Ji teigia kreipusis į Aplinkos ministeriją, sulaukė atsakymo, kad kol žemės sklypai nesuformuoti, jie priklauso valstybei, tad už priežiūrą atsakinga savivaldybė. Iš moters pateiktų dokumentų kopijų matyti, kad išties AM išaiškinime teigiama, jog savivaldybėms teisės aktai nesuteikia teisės daugiabučiam namui priskirti teritorijos, kuri nėra teisės aktų nustatyta tvarka suformuotas ir įregistruotas žemės sklypas ir namo bendrojo naudojimo objektas, spręsti, kaip savininkai turėtų atsiskaityti (proporcingai, visi vienodai ar pan.) už šios teritorijos tvarkymą ir priežiūrą.

„Atsižvelgę į išvardintų teisės aktų nuostatas, manome, kad nurodytas teisinis reguliavimas nustato teises ir pareigas vietos savivaldos institucijoms organizuoti prie daugiabučių namų esančiose teritorijose žemės sklypų formavimą ir pareigą šias teritorijas tvarkyti ir prižiūrėti, kol minėti sklypai įstatymų nustatyta tvarka bus suformuoti ir priskirti šiems namams (registruojami Nekilnojamojo turto registre, nurodant paskirtį, su sklypu susijusias namo butų ir kitų patalpų savininkų teises ir pan.)“, – teigiama AM atsiųstame išaiškinime.

Dar vienas ukmergiškę piktinantis dalykas – Ukmergėje žmonės, priklausomai nuo būsto ploto, privalo prisidėti prie šaligatvių, gatvių asfaltavimo, automobilių stovėjimo aikštelių, komunikacijų įrengimo, trinkelių klojimo.

Vietos gyventojai prisideda, mat toks tarybos sprendimas, nors tokio įstatymo, anot pašnekovės, nėra. „Ukmergėje prie gatvių ir šaligatvių asfaltavimo gyventojai prisideda 70 proc., 30 proc. lėšų dengia savivaldybė. Ar mes tampame asfalto, automobilių stovėjimo aikštelių bendraturčiais?“, – susisiekusi su redakcija klausė moteris.

Tenori tvarkos mieste

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas sutiko pakomentuoti savivaldybei išsakytus priekaištus. Anot D. Varno, visus sprendimus savivaldybė priima vadovaudamasi įstatymais.

Priimant sprendimą dėl aplinkos tvarkymo tarifų patvirtinimo buvo remtasi Vietos savivaldos įstatymu, kuriame numatyta išimtinė savivaldybės tarybos kompetencija nustatyti (tvirtinti) kainas ir tarifus už savivaldybės valdomų įmonių, biudžetinių ir viešųjų įstaigų (kurių savininkė yra savivaldybė) teikiamas atlygintinas paslaugas ir keleivių vežimą vietiniais maršrutais, centralizuotai tiekiamos šilumos, šalto ir karšto vandens kainas, vietinių rinkliavų ir mokesčių tarifus.

Nauji teritorijos priežiūros bei daugiabučių gyvenamųjų namų laiptinių valymo tarifai buvo patvirtinti atsižvelgiant į pasikeitusias darbo užmokesčio išlaidas, minimalų mėnesinį atlyginimą, išlaidas socialiniam draudimui, pridėtines išlaidas, tarifinio atlygio koeficientus ir kt.

UAB „Ukmergės butų ūkis“ (kaip pastatų administratorius) gavęs prašymus iš gyventojų jiems teikti minimas paslaugas (laiptinių, teritorijų priežiūra ir pan.), sudaro sutartį su namo gyventojais arba patvirtina daugumos gyventojų pasirašytą protokolinį sprendimą. Minimos paslaugos teikiamos Ukmergės rajono savivaldybės tarybos patvirtintais tarifais.

„Savivaldos pareiga – užtikrinti švarą ir elementarią tvarką mieste, deja, reikia pripažinti, kad kai kurių namų plotai buvo visiškai netvarkomi. Kadangi pajėgų ir galimybių viską tvarkyti savivaldybei neužtenka, buvo imtasi kitų įmanomų priemonių.

Pabrėžiame, kad gyventojai patys gali pasirinkti aplinkos prižiūrėtoją – samdytis ar paskirti savo žmogų. Turime nepamiršti, kad gyventojai yra savo miesto ir, ypač, kiemo šeimininkai, tad turėtų savo aplinka rūpintis dėl savęs, augančios kartos ir aplinkinių.

Švaros palaikymą mieste galime priskirti prie prioritetinių darbų, kadangi tai ne tik vieno namo gyventojų naudojama ir matoma teritorija. Net ir viena apleista teritorija formuoja neigiamą miesto įvaizdį, tampa vizitine miesto kortele, patiems gyventojams kelia neigiamas emocijas“, – kalbėjo pašnekovas.

Prie gatvių ir šaligatvių įrengimo gyventojai gali prisidėti, bet neprivalo. Jei gyventojai nusprendžia prisidėti prie gatvių ar šaligatvių įrengimo darbų, procesai vyksta sparčiau, nes įgyjama pirmumo teisė. Žmonės patys sprendžia, ar nori naudotis jiems suteikta galimybe ar yra pasiruošė palaukti, kada ateis eilė tvarkyti šalia jų esančias gatves ar šaligatvius, gatvės tvarkomos pagal patvirtintą sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.