Ministerijų miestelis keis sostinės centro veidą: tikisi, kad neeilinis kvartalas patiks visiems

Turto banko skelbtą viešą atranką organizuoti A. Goštauto g. administracinio kvartalo architektūrinį konkursą laimėjo Lietuvos architektų sąjunga. Planuojama, kad kvartalo architektūrinis konkursas bus paskelbtas liepą. Jam įvykus paaiškės, kaip atrodys administracinis kompleksas, kuriame įsikurs dalis ministerijų ir kitų valstybės įstaigų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Turto banko skelbtą viešą atranką organizuoti A. Goštauto g. administracinio kvartalo architektūrinį konkursą laimėjo Lietuvos architektų sąjunga.
Turto banko skelbtą viešą atranką organizuoti A. Goštauto g. administracinio kvartalo architektūrinį konkursą laimėjo Lietuvos architektų sąjunga.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2023, 2:53 PM

Sutartį su Lietuvos architektų sąjunga ketinama pasirašyti artimiausiu metu, architektūrinio konkurso organizavimas kainuos 64,7 tūkst. eurų.

„Tikimės, kad ilgametę patirtį turintis parneris užtikrins sklandų architektūrinio konkurso organizavimą. Administracinio kvartalo konversija pakeis miesto veidą šioje dalyje, todėl mums, kaip ir ministerijoms bei visuomenei, bus įdomu sulaukti profesionalų siūlomų vizijų“, – sako Turto banko generalinis direktorius Mindaugas Sinkevičius.

1-asis etapas jau įgyvendinamas

Administracinio kvartalo konversija A. Goštauto g. Vilniuje yra suskirstyta į 6 etapus, visą projektą ketinama baigti įgyvendinti 2028-aisiais. Siekiant paspartinti darbus ir finansuoti būsimus etapus, pirmojo etapo – pastato A. Goštauto g. 11 – kapitalinis remontas jau įgauna pagreitį. Šiuo metu rengiami projektiniai pasiūlymai, kurie apibrėš pastato išplanavimo koncepciją.

„Siekiame, kad sovietmečiu statyti pastatai atitiktų šiuolaikišką dvasią – taptu atviresni, draugiškesni aplinkai ir patogesni tiek darbuotojams, tiek miestiečiams. Projektinius pasiūlymus šiuo metu deriname su trijų ministerijų – Sveikatos apsaugos, Susisiekimo ir Žemės ūkio – atstovais“, – teigia M. Sinkevičius.

A. Goštauto g. 11 pastatas šiuo metu yra tuščias, todėl apsispręsta pirmiausia jį pritaikyti trijų ministerijų veiklai. Pirmąjį etapą planuojama užbaigti 2025 m. pirmąjį ketvirtį. Perkėlus ministerijas ir pardavus jų šiuo metu užimamas patalpas būtų užtikrintas finansavimas tolesniam projekto vystymui. Visa preliminari 1-ojo etako vertė siekia apie 16 mln. eurų, rašoma pranešime.

Projektinius pasiūlymus pirmajam projekto etapui rengia „Do Architects“, laimėję atvirą viešąjį konkursą su mažiausia pasiūlyta kaina. Projektinių pasiūlymų parengimo vertė siekia 80 tūkst. eurų.

„Seną pastatą atverti, paversti šiuolaikišku nėra taip paprasta – kalbame apie dalies perdangų griovimą, konstrukcinius skaičiavimus, išplanavimo keitimą ir kitas sudedamąsias dalis. Pastatas pasikeis neatpažįstamai, tikimės, kad nauja koncepcija patiks ne tik ministerijų darbuotojams, bet ir visuomenei“, – aiškina M. Sinkevičius.

Suderintus projektinius 1-ojo projekto etapo sprendinius visuomenei ketinama pristatyti balandžio pabaigoje. Po projektinių pasiūlymų bus skelbiamas viešasis pirkimas techniniam darbo projektui parengti. Šiame projekte bus numatytas konkretus inžinerinių tinklų išdėstymas, darbo vietų skaičius, tikslus išplanavimas.

Pagal šį projektą jau bus vykdomi rangos darbai. Techninis projektas turės būti parengtas iki 2024 1-ojo ketv., rangos darbų konkursą ketinama skelti 2024-ųjų balandžio mėn. Visi pirmojo etapo sprendiniai turės būti priderinti prie bendros architektūrinis vizijos po architektūrinio konkurso pabaigos, pažymima pranešime.

Lygiagrečiai A. Goštauto kvartalo projektui, Turto bankas vykdo ir dar vieno ministerijų pastato kapitalinį remontą Gedimino prospekte 38, Vilniuje. Kapitaliai remontuoti ketinama Ekonomikos ir inovacijų bei Energetikos ministerijos pastatą. Čia projektinius pasiūlymus rengia mažiausia kainą pasiūliusi „Viltekta“. Projektinių pasiūlymų parengimo darbų vertė – 85 tūkst. eurų.

„Kalbame apie viso Turto banko Vilniuje valdomo turto portfelio peržiūrą, optimizavimą ir modernizavimą. Šiuo metu vien sostinėje Turto bankas vykdo projektų, kurių vertė su pirmuoju A. Goštauto g. kvartalo etapu siekia apie 90 mln. eurų“, – teigia M. Sinkevičius.

Nauda visuomenei ir valstybei

Turto bankas šiuo metu valdo apie 750 tūkst. kv. m administracinio valstybės turto – t.y. apie 7,2 proc. viso valstybės turto. Didžioji dalis administracinių patalpų yra Vilniuje, o jų energetinė klasė yra F arba dar žemesnė. Įgyvendinus A. Goštauto g. administracinio kvartalo konversiją Vilniuje būtų atsisakoma beveik 90 tūkst. kv. m neefektyvaus ploto, o jį pardavus valstybė gautų apie 150 mln. eurų. Iš šių pinigų ketinama finansuoti administracinio kvartalo konversiją, rašoma pranešime.

Turto banko skaičiavimu, įgyvendinus projektą kasmet valstybė taupytų apie 3 mln. eurų institucijų išlaikymo kaštų, tarnautojams būtų sukurtos šiuolaikiškos darbo sąlygos, o miestiečiams atsivertų naujos viešosios erdvės.

„Panašius projektus vykdome visoje Lietuvoje, tik jie yra gerokai mažesnės apimties. Turto banko tikslas kiekviename mieste ir miestelyje – sukelti įstaigas į vieną ar kelis modernizuotus ir šiuolaikinius standartus atitinkančius pastatus, o nereikalingą turtą parduoti, taip finansuojant projektus. Valstybei tai papildomai nekainuoja, taupomi išlaikymo kaštai, jau nekalbant apie papildomą darbuotojų motyvaciją dirbant šiuolaikiškuose biuruose“, – pasakoja M. Sinkevičius.

Šiuo metu turto bankas vykdo 32 atnaujinimo projektus, kurių bendra vertė siekia apie 150 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.