Renkate vaikui gyvūną? Sužinokite, kurie netinka jūsų namams

Jei namie auga maži vaikai, po tuo pačiui stogu laikyti laukinių ir egzotinių gyvūnų nepatariama, sako Vilniaus savivaldybės visuomenės sveikatos biuro atstovė Dovilė Jakubavičiūtė. „Tiek laukiniai, tiek egzotiniai gyvūnai yra pavojingi, nenuspėjami, su jais bendrauti ir rūpintis sudėtinga“, – teigia pašnekovė.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrt.lt

Jul 24, 2014, 11:10 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 6:40 PM

Anot jos, tinkamiausias gyvūnas mažiesiems – žuvytės.

Bendruosiuose sveikatos saugos reikalavimuose nurodyta, kad naminiai gyvūnai ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose gali būti laikomi tik atskiroje patalpoje, išskyrus akvariumus su žuvytėmis, kurie saugiai įrengti gali būti laikomi ir vaikų ugdymo patalpose. Laikomi gyvūnai turi būti sveiki, saugūs vaikams ir suaugusiesiems, lengvai prižiūrimi. „Laukiniai ir egzotiniai gyvūnai tokie nėra“, – pridūrė D.Jakubavičiūtė.

Taigi, pasak Visuomenės sveikatos centro atstovės, tėvams, turintiems mažus vaikus, žuvytės yra patraukliausias gyvūnas, kurį patartina laikyti. Jos sukelia mažiausiai problemų ir turi mažiausią riziką užsikrėsti kokiu nors susirgimu.

Laikant naminį gyvūnėlį, svarbi asmens higiena. Suaugusieji turi mokyti mažuosius, pažaidus su augintiniu, plauti rankas.

Šunis reikėtų vedžioti tik jiems skirtose aikštelėse. Tai labai svarbu įteigti ir vaikams, kurie rūpinasi augintiniais, juos vedžioja.

Reikėtų neužmiršti, kad negalima leisti šunims/katėms laižyti veido, lėkščių, valgyti iš tų pačių indų, taip pat neleisti vaikams žaisti su nepažįstamais gyvūnais.

Reikėtų saugoti poilsio vietas, parkus, paplūdimius, vaikų žaidimo bei sporto aikšteles, kiemus, smėlio dėžes nuo šunų ir kačių išmatų.

Reikėtų nešerti naminių gyvūnų veterinarijos tarnyboje nepatikrinta ir termiškai neapdorota skerdiena. Sergančio gyvūno skerdiena turi būti neprieinama - saugiai užkasta ar sudeginta - naminiams gyvūnams.

Siekiant užkirsti kelią infekcinėms ir parazitinėms ligoms, gyvūnų šeimininkai turėtų patys pasirūpinti gyvūnų sveikata – tirti, ar nėra helmintų, o prireikus augintinius gydyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.