Įrodyta: Lietuvoje vandenį galima drąsiai gerti iš čiaupo

Dažnai diskutuojama apie vandens iš čiaupo kokybę ir ar galima jį gerti. Savaitgalį Vilniaus centre vykusios Aplinkos ministerijos organizuota akcija sukvietė sostinės gyventojus daugiau sužinoti šia tema. Į visus aktualiausius klausimus tiek renginyje susirinkusiems tiek lrytas.lt skaitytojams atsakė socialinės iniciatyvos „Geriausias vanduo iš čiaupo nemokamai!” atstovė Justė Rybelytė.

Vanduo iš čiaupo - ar jis tinkamas gerti?<br>V.Balkūno nuotr.
Vanduo iš čiaupo - ar jis tinkamas gerti?<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Bružaitė

2014-09-23 15:08, atnaujinta 2018-01-29 23:53

1. Ar galima gerti. Lietuvoje vandenį iš čiaupo galima gerti visiškai nesibaiminant – iš požemio išgaunamas vanduo yra filtruojamas ir į vandentiekį patenka švarus ir yra saugus vartoti.

2. Kalkėtas vanduo. Daugelis žmonių baiminasi, jog vandenį iš čiaupo nesaugu gerti, nes jis kalkėtas – sunkiai pašalinamomis kalkėmis nusėda vandens arbatinukai. Tačiau, kalis yra žmogaus organizmui reikalingas ir naudingas mineralas, tad tikrai nereikėtų baimintis dėl vandens iš čiaupo kokybės.

3. Mineralai. Vanduo be kalio turi ir kitų naudingų žmogui mineralų – kalcio, magnio, natrio, geležies ir jodo. Kiti žmonės tiki distiliuoto ar filtruoto vandens pranašumais, tačiau toks vanduo nebeturi visų naudingųjų medžiagų ir yra tinka tik troškuliui numalšinti, o ne organizmo naudai.

4. Jonizuotas ar sidabruotas vanduo. Tokiomis ypatybėmis išgirtas vanduo dažniausiai yra prekybininkų triukas patraukti vartotojus. Neretai parduodamas vanduo nesiskiria nuo kitų rinkoje esančių mineralinio vandens tiekėjų.

5. Skonis. Daugelis pastebi, jog vandens iš čiaupo skonis skiriasi ne tik miestuose, bet ir skirtingose jų dalyse. Taip yra dėl to, jog požemis ir jame susikaupęs vanduo viename Lietuvos kampelyje gali būti visai kitoks - jame gali būti daugiau jodo, kitur kalcio.

6. Kaina. Vandens iš čiaupo ir vandens parduotuvėje ar kavinėse kainos ženkliai skiriasi, apytikriais skaičiavimais vanduo iš čiaupo yra 200 – 300 kartų pigesnis nei parduotuvėje.

7. Rudas vanduo. Kartais pasitaiko, jog iš vonios čiaupo pasipila rudas vanduo, žmonės baiminasi ne tik jį gerti, bet ir po juo maudytis. Žinoma, rudas vanduo atrodo neestetiškai, tačiau jis nėra kenksmingas, nes jo spalva lemia skystyje esantis didesnis anglies kiekis, tačiau toks mineralas nesikaupia žmogaus organizme ir nėra jam žalingas.

8. Nauda aplinkai. Vandens vartojimas iš čiaupo ne tik pigus, bet ir naudingas aplinkai. Dažniau vartojant tokį vandenį, dingsta poreikis pirkti mineralinį vandenį sunkiai suyrančiuose plastikiniuose buteliuose.

9. Nemokamas vanduo kavinėse. Ši socialinė iniciatyva paskatino įvairias Lietuvoje veikiančias kavines bei viešbučius savo svečiams teikti vandenį iš čiaupo nemokamai, šiuo metu prie projekto prisidėjo apie 150 viešojo maitinimo įstaigų.

Daugiau naudingų patarimų - mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.