Už vieną litą galite išblizginti visus namus

Kad actas turi valomųjų galių, įsitikinsite, jei pasinaudosite šiais patarimais. Tai viena iš pigiausių ir universaliausių valymo priemonių. Jis nepalieka dryžių, nekenkia rankų odai ir yra saugus aplinkai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 10, 2014, 3:29 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 8:14 PM

Pagalbininkas virtuvėje

Maisto gaminimo kvapus galima pašalinti virinant puodelį vandens su arbatiniu šaukšteliu acto. Dūmų pilname kambaryje kvapus pašalins pastatytas nedidelis dubenėlis su actu.

Išskalavus indus actu, išnyks žemės riešutų sviesto, spagečių padažo ar majonezo kvapas. Lygiomis dalimis sumaišykite druskos ir acto – pašalinsite kavos ar arbatos dėmes nuo puodelių. Nerūdijančio plieno įrankius nuvalysite patrynę juos actu sudrėkintu skudurėliu.

Jei norite sumažinti sunkiai pašalinamas aliumininių, stiklinių, porcelianinių puodų ar prikaistuvių dėmes, pavirinkite šiuose induose ketvirtį puodelio acto, išmaišyto dviejuose puodeliuose vandens. Perplaukite šiltu muilinu vandeniu.

Stiklinius indus plaukite actu ir vandeniu, išmaišytu tokiu santykiu: pusė stiklinės acto ir 4,5 litro vandens. Perskalaudami indus, į vandenį įpilkite šiek tiek acto – pašalinsite muilo nuosėdas ir stikliniai indai ims spindėti.

Pusvalandžiui pamerkite nešvarius puodus ir keptuves į actą. Po to išskalaukite šiltame, muiliname vandenyje.

Tinka ne tik rūbams

Norėdami panaikinti riebalų dėmes ar nemalonų drabužių kvapą, į vandenį įpilkite acto. Jei norite panaikinti dezodoranto dėmes, prieš įprastai skalbdami švelniai pavalykite rūbą actu.

Susikaupusias skalbyklės nuosėdas taip pat galima pašalinti actu. Įpilkite puodelį acto į skalbyklės būgną ir skalbkite (neįdėję skalbinių) įprastu režimu aukštoje temperatūroje. Medvilnines ir vilnones antklodes skalaukite vandenyje su actu.

Jei namuose įsiveisė skruzdėlių ar kitų vabzdžių, juos galima išnaikinti pašlaksčius actu palanges ir įpylus jo už grindjuosčių. Vabzdžiai niekada neperžengs šios ribos, nors niekas nežino, kodėl. Elektrino lygintuvo dėmes pašalinsite pavalę jį mažame aliuminio prikaistuvyje pašildytu baltuoju (arba vyno) actu ir druska. Blizginkite lygintuvą taip, kaip blizginate sidabrą.

Kiti naudojimo būdai

Kačių tualeto dėžės kvapą taip pat galima pašalinti actu. Išvalykite dėžę, įpilkite į ją acto (apytikriai 1 cm). Palikite dvidešimčiai minučių, pateliuskuokite, po to išskalaukite šaltu vandeniu, dėžę išdžiovinkite.

Jei užsikimšo kanalizacijos vamzdis, įpilkite į jį saują geriamosios sodos ir stiklinę acto. Kai liausis burbuliuoti, išskalaukite karštu vandeniu. Jei reikia, procedūrą kartokite. Nakčiai pamerkite dušo galvutę į actą. Ryte nuskalaukite karštu vandeniu, kad pašalintumėte vandens nuosėdas.

Nedideliu acto kiekiu nuo rankų galite pašalinti vaisių dėmes. Sausai nusišluostykite.

Daugiau patarimų - mūsų "Facebook" paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.