Kai namai virsta pragaru, o gyventi vis vien reikia

Namai nėra tik nekilnojamojo turto objektas – tai jausmų, prisiminimų ir šeimos erdvė. Todėl tam tikros gyvenimiškos aplinkybės juos paverčia arba rojumi, arba pragaru. Ką daryti, kad namų sienos padėtų gyventi?

Kai jus palieka mylimas žmogus, sunku linkti namuose, kuriuose išgyvenote su juo laimingas dienas.<br>123rf.com nuotr.
Kai jus palieka mylimas žmogus, sunku linkti namuose, kuriuose išgyvenote su juo laimingas dienas.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Bružaitė

Oct 18, 2014, 9:00 AM, atnaujinta Jan 26, 2018, 7:44 PM

1. Naujas interjeras

„Jei žmogus persikelia į nuomojamą butą, jam reikėtų jį apstatyti savo daiktais, kad jis primintų senuosius namus“, – pasakojo psichoterapeutė Genovaitė Petronienė. Patartina prikabinti savo ir šeimos nuotraukų, nepagailėti laiko ir pinigų šiek tiek paremontuoti būstą, kad čia žmogus galėtų jaustis kuo saugiau, kad nauja erdvė nebūtų tokia tuščia ir svetima.

2. Pagyventi dviejose vietose

Jei įmanoma, prieš išsikraustant rekomenduotina pagyventi tai senuose namuose, tai naujuosiuose namuose. „Žmogus turėtų po truputį priprasti prie naujų namų dar neišsikraustęs iš savųjų, galima porą naktų bandyti panakvoti naujame būste, ten po truputį gabenti savo daiktus“, – teigė G.Petronienė. Jau persikrausčius rekomenduojama, jei tik yra galimybė, kartkartėmis grįžti į senuosius namus, kad žmogus dar galėtų pagyventi senąjį savo gyvenimą.

Persikraustymas iš mylimų namų yra sunkus procesas, gali praeiti ir keli mėnesiai, kol žmogus pradės gerai jaustis naujoje vietoje.

3. Nuotraukų albumas

Jei parduodate būstą, greičiausiai jis atrodo geriau negu visada. Sienos neseniai nudažytos dažais, seni griozdai išmesti, o visi sulaužyti daiktai jau pataisyti. Štai kas pasunkina atsisveikinimą su namais: būstas atrodo pažįstamas, tačiau visi mieli niekučiai ir netobulumai jau pašalinti. Norint atsisveikinti su būstu, rekomenduojama peržiūrėti nuotraukas, kaip jis atrodė prieš tai ir kaip atrodo dabar, tuomet galėsite įsiminti, kokie namai išties buvo, kai juose gyvenote.

4. Surenkite vakarėlį

Žinoma, kur kas lengviau vienam liūdėti namuose, kuriuos ruošiatės palikti, tačiau kur kas geriau į juos pasikviesti draugų ir surengti atsisveikinimo su būstu vakarėlį. Arba kai įsikelsite į naująją vietą suorganizuokite įkurtuves, nėra nieko blogo ilgėtis savo senųjų namų, tačiau smagus laisvalaikis su draugais pagreitins atsiskyrimo procesą.

5. Bendraukite su kaimynais

Jei pasiilgsite savo kaimynų, nenutraukite bendravimo su jais – apsikeiskite telefono numeriais ar susiekite vienas su kitu per socialinius tinklus. Galbūt metų metus gyvenant šalia jums net nereikėjo kaimynų telefono numerių, draugystė su kaimynais pasikeis, kai išsikraustysite, tačiau ji neprivalo nutrūkti.

6. Išsikraustė mylimasis

Labai sunku gyventi namuose, kai juos palieka mylimasis. „Kai išsikrausto mylimas žmogus: vyras palieka žmoną ar ji palieka vyrą, žmogus turėtų būti pasiruošęs, kad kurį laiką jis jausis tarsi benamis“, – teigė psichoterapeutė G.Petronienė. Reikia nusiteikti, jog žmogus dienos metus gali jaustis normaliai, tačiau po darbų, kai grįš į tuščius namus, jam bus itin skaudu.

Specialistė pataria iš naujo susikurti namų ritualus, pakeisti aplinką, patobulinti interjerą, perstatyti baldus ar atnaujinti jį, šiek tiek paremontuoti, įsigijus naujų interjero detalių.

„Svarbu suvokti, jog tai krizinis periodas ir jį reikia ištverti, skausmą šiek tiek gali palengvinti, jei žmogus neleidžia vakarų vienas namuose – į juos pasikviečia svečių arba pats kur nors lankosi“, – sakė G.Petronienė.

7. Mirusiojo kambarys

Ypač skaudu gyventi namuose, kai miršta šeimos narys. Tuomet pirmuosius du mėnesius rekomenduojama išvis neiti į to žmogaus kambarį.

„Kai kurie žmonės mirusiųjų artimųjų erdves palieka tokias pat, kokios jos buvo, neišmeta daiktų, nekeičia interjero, tačiau taip nereikėtų daryti“, – pažymėjo G.Petronienė.

Praradusiems šeimos narį artimiesiems patartina metus nieko nekeisti, bet vėliau būtina atiduoti kai kuriuos žmogaus daiktus, pakeisti kambario interjerą.

Daugiau naudingų patarimų – mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.