Norite židinio daugiabutyje? Prašom, jei pajėgsite gauti leidimą

Nusipirkau butą penkių aukštų daugiabutyje. Įsigytas butas yra penktajame aukšte. Viename kambaryje norėčiau įsirengti židinį. Ar tai leidžiama?

Jeigu gyvenamieji namai yra 1-5 aukštų, židiniai gali būti įrengti visuose aukštuose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jeigu gyvenamieji namai yra 1-5 aukštų, židiniai gali būti įrengti visuose aukštuose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 12, 2015, 11:08 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 10:19 AM

Daugiabučių gyventojai, išskyrus tam tikrus atvejus, gali turėti židinius.

Jie gali būti įrengti visų tipų daugiabučiuose. Jeigu gyvenamieji namai yra 1-5 aukštų, židiniai gali būti įrengti visuose aukštuose.

Aukštesniuose negu 5 aukštų namuose židiniai gali būti statomi visų tipų daugiabučių paskutiniuose aukštuose. Taip pat bet kuriame ten esančio dviaukščio buto aukšte.

Židiniai turi būti išdėstyti ir suprojektuoti taip, kad nesukeltų gaisro, sprogimo, apsinuodijimo pavojaus ar kitokio neigiamo poveikio.

Prie židinio esančios konstrukcijos, įranga ir namų reikmenys turi neįkaisti daugiau kaip iki 80 laipsnių karščio. Šis reikalavimas įgyvendinamas, jeigu atstumas nuo židinio išorės iki degių medžiagų yra ne mažesnis kaip 50 centimetrų.

Grindys po židiniu turi būti iš A1 arba A2 degumo klasių statybos produktų arba dengtos tokiais statybos produktais. Tokiomis medžiagomis turi būti išklotos grindys ir aplink židinį – ne mažesniu kaip 50 centimetrų atstumu.

Židinys turi turėti rankinę arba automatinę dūmų sklendę, kuri uždaryta praleidžia oro tėkmę per ne mažesnę kaip 20 kvadratinių centimetrų ploto angą.

Židiniai su degimo produktų šalinimo kanalais priskiriami atskiroms statinio inžinerinėms sistemoms. Tai yra nepriklausomos nuo kitų vienos ar kelių pastato patalpų inžinerinės sistemos (nesusijusios su bendrosiomis pastato inžinerinėmis sistemomis), užtikrinančios šių patalpų funkcionavimą ir tenkinančios jų naudotojų poreikius.

Atskirų statinio inžinerinių sistemų įrengimas priskiriamas statinio kapitaliniam remontui.

O jam atlikti, kaip ir naujam statiniui statyti, rekonstruoti, remontuoti, privaloma gauti leidimą, išskyrus nesudėtingus statinius ar statinių paprastus remontus.

Todėl, norint įsirengti bute (tik ten, kur tai galima) židinį, pirmiausia reikia kreiptis į savivaldybę. Jos pareigūnų reikia prašyti išduoti statinio kapitalinio remonto projektavimo sąlygas.

Tuomet statybos techninio reglamento STR 1.05.06:2002 „Statinio projektavimas“ nustatyta tvarka parengti statinio kapitalinio remonto projektą, gauti statybos leidimą, atlikti kitas procedūras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.