Niekaip nepavyksta užsiauginti baklažanų? Vadinasi, darote šias klaidas

Be didesnių įžangų atrinkome jums dešimt populiariausių klaidų, kurias daro, jei nepavyksta užsiauginti  baklažanų.

Profilaktiškai baklažanus apipurškite česnakų užpilu (30 g tarkuotų česnakų 10 l vandens; palaikyti dvi paras).<br>123 rf nuotr.
Profilaktiškai baklažanus apipurškite česnakų užpilu (30 g tarkuotų česnakų 10 l vandens; palaikyti dvi paras).<br>123 rf nuotr.
Baklažanų augimą palankiai veikia purenimas, bet ne giliau nei 3 ar 5 cm. Purenti geriau po laistymo.<br>123 rf nuotr.
Baklažanų augimą palankiai veikia purenimas, bet ne giliau nei 3 ar 5 cm. Purenti geriau po laistymo.<br>123 rf nuotr.
Baklažanai labai stipriai šakojasi. Šį procesą būtina kontroliuoti. Palikti 3 ar 4 augalo ūglius, o likusius geriau nuskabyti.<br>123 rf nuotr.
Baklažanai labai stipriai šakojasi. Šį procesą būtina kontroliuoti. Palikti 3 ar 4 augalo ūglius, o likusius geriau nuskabyti.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 5, 2017, 12:23 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 2:14 PM

Pirmoji klaida. Pernelyg vėlyvas sėklų sėjimas sumažina derlių. 60 dienų daigai duoda 60 proc. daugiau derliaus nei 80-ies.

Antroji klaida. Konteineriuose auginamus daigus tenka persodinti, bet baklažanų daigams, jų šaknims persodinimas ne į naudą. Būtent dėl to baklažanų sėklas daigams reikėtų iškart sėti į vazonėlius su durpėmis. Baklažanų daigų geriau nepikuoti.

Trečioji klaida. Labai dažnai baklažanų daigai 24 val. lepinami šviesa. Idealiam jų augimui kaip tik reikalinga trumpa šviesos diena. Baklažanų daigus nuo 6 val. vakaro iki 8 val. ryto uždengus aukštomis faneros dėžutėmis derliaus galima laukti maždaug dviem savaitėmis anksčiau.

Ketvirtoji klaida. Nors baklažanai ir pomidorai priklauso vienai daržovių šeimai, jų daigų sodinti šalia negalima. Daigų sodinimo metu jų net negalima laikyti ant vienos palangės.

Penktoji klaida. Dažnai manoma, kad mėšlą naudojant kaip trąšas baklažanams nereikia papildomai azoto trąšų. Tai klaidinga nuomonė. Be azoto trąšų, baklažanai mėgsta kompostą ir karvių mėšlo užpilą. Ypač šaltuoju periodu baklažanus būtina apibarstyti medžio anglimi ar pelenais.

Šeštoji klaida. Netinkamas laistymas turi įtakos ne tik baklažanų augimui, bet ir derliui. Augalas labai jautrus didelei drėgmei. Dėl jos pertekliaus gali atsirasti grybelinių susirgimų, o tai neigiamai atsiliepia apdulkinimui. Drėgmės trūkumas taip pat kenksmingas, kadangi baklažano šaknys išsikeroja viršutiniame dirvos sluoksnyje.

Baklažanus reikia laistyti gausiai, bet drėgmė neturi užsilaikyti. Vanduo turi būti šiltas. Jokiu būdu nesušlapinkite augalo lapų, nes padidės susirgimų rizika.

Septintoji klaida. Baklažanų augimą palankiai veikia purenimas, bet ne giliau nei 3 ar 5 cm. Purenti geriau po laistymo.

Aštuntoji klaida. Žinoma, kad baklažanai labai stipriai šakojasi. Šį procesą būtina kontroliuoti. Palikti 3 ar 4 augalo ūglius, o likusius  geriau nuskabyti. Tą patį reikia padaryti ir su daugybe žiedelių,  ypač jei oro sąlygos nepalankios. Jei oras geras, tuomet reikia palikti. Šiuo atveju viskas priklauso nuo konkrečių oro sąlygų.

Devintoji klaida. Skindami baklažanus daugelis daržininkų juos tiesiog nulaužia. Tuomet augalas pažeidžiamas ir į jį gali pakliūti infekcija. Nuimant baklažanų derlių geriau naudoti sekatorių.

Dešimtoji klaida. Laiku nenuskynėte ligų pažeistų lapų? Augalas gali užsikrėsti įvairiomis puvinio ligomis. Nuskabykite laiku ligotus, pageltusius lapus ir tuos, kurie liečia žemę. Kai augalas pasipuošia pirmais žiedais, geriau nuskinti žemiau jų esančius ūglius.

Profilaktiškai baklažanus apipurškite česnakų užpilu (30 g tarkuotų česnakų 10 l vandens; palaikyti dvi paras).

Parengė Ona Kacėnaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?