Nuo šiol nieku gyvu nelaužysiu šios virtuvės taisyklės

Kada keičiate virtuvinius rankšluosčius? Kai prisimenate? Jei taip pasitaiko du kartus per mėnesį, pateiksime svarių argumentų, kodėl rizikuojate taip elgdamiesi.

Dažnai gamindami maistą brūkštelime rankas į virtuvinį rankšluostį: jei jį skalbiate per retai, ant rankšluosčio gali būti žarninių lazdelių. <br> 123rf.com nuotr.
Dažnai gamindami maistą brūkštelime rankas į virtuvinį rankšluostį: jei jį skalbiate per retai, ant rankšluosčio gali būti žarninių lazdelių. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2018, 4:29 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:51 PM

Dažnai gamindami maistą brūkštelime rankas į virtuvinį rankšluostį. Jei jį skalbiate per retai, ant rankšluosčio gali būti žarninių lazdelių. Tą nustatė mokslininkai iš Arizonos (JAV).

Lazdelinės bakterijos gali sukelti stiprų apsinuodijimą maistu. Kai kurių jų rūšių neveikia net antibiotikai. Ir nors daugelis mano, kad sąlytis su pavojinga bakterija galimas tik per nešviežius produktus ar nevirintą vandenį, neseni tyrimai rodo ką kita: žarninių lazdelių gali būti kiekvienoje virtuvėje. Mat šiai bakterijai tinkama vieta kauptis – virtuvės rankšluosčiai, rašo novate.ru.

Mokslininkai iš Arizonos universiteto tyrė 82 virtuvinius rankšluosčius, kuriuos surinko didžiuosiuose JAV ir Kanados miestuose gyvenančiose šeimose. Rezultatai nugąsdino: 89 proc. rankšluosčių buvo koliforminių bakterijų (joms priklauso ir salmonelės), o 25,6 proc. – žarninių lazdelių. Pastarųjų rasta praktiškai visuose rankšluosčiuose, kuriuos seniai skalbė.

Vienas tyrimo autorių Charlesas P.Gerba tam turi paaiškinimą. Po tokių darbų virtuvėje, kaip žuvies, mėsos, šakniavaisių valymas, dažnai rankas nusiplauname nepakankamai kruopščiai. Tad nusivalę jas į rankšluostį ant jo pernešame dalį bakterijų.

Štai dėl ko patariama virtuvės rankšluosčius skalbti ne rečiau nei sykį per savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.