Jei pomidorai gausiai lapojasi, o vaisių nemezga – sukeliu jiems stresą, padeda

Šiltnamyje auginamiems pomidorams negalima ruošti pernelyg maistingo grunto. Būtų protinga jau rudenį į šiltnamį prinešti mėšlo, o vegetacijos laikotarpiu žemę patręšti tūbės augalu. Pastarąjį galima naudoti kaip mulčą.

 Visose vegetacijos etapuose pomidorų nereikia persotinti azotu.<br> 123rf.com  asociatyvinė nuotr.
 Visose vegetacijos etapuose pomidorų nereikia persotinti azotu.<br> 123rf.com  asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2018, 5:00 PM

Šiais ir kitais pastebėjimais iš praktikos tinklapyje ogorodsad.rf dalijasi  pomidorų augintojas Nikolajus.

Pirmąsias dvi tris savaites po sodinimo pomidorų nelaistykite. Sodinant daigus į duobutę įlieto vandens visiškai pakanka, o nedidelis drėgmės stygius tik suaktyvina medžiagų pasisavinimą iš dirvos per šaknis.

Tačiau dirvos jokiu būdu negalima perdžiovinti. Jei taip nutinka, pomidorai sustos augę, o žiedai nubyrės.

Gausiau lieti pomidorus reikia šiems pradėjus gausiai megzti vaisius. Išsiaiškinti, ar pakanka drėgmės, paprasta. Tereikia iš 10-15 cm gylio pasemti grunto ir jį suspausti delne. Jei žemių gumulėlis nesubyra, drėgmės pakanka.

Jei šias daržoves liesite dažnai ir negausiai, formuosis paviršinė šaknų sistema. Dėl to augalas taps mažiau atsparus išoriniam poveikiui.

ss etapuose pomidorų nereikia persotinti azotu. Jei taip nutinka, augalas leidžia vien žalius lapus, o vaisių nemezga. Jei pomidorams akivaizdžiai netrūksta azoto, tai juo papildomai augalų ir nemaitinkite.

„Pirmąjį kartą pomidorus patręšiu tik tada, kai ima žydėti 5-6-oji kekė. Tręšiu tik kaliu. Kai stinga magnio ir mikroelementų, šių elementų tirpalu apipurškiu augalų lapus“, – rašo Nikolajus.

Iš asmeninės patirties žinau, kad, pomidorams praėjus pasiutusiai lapoti, jiems reikia sukelti nedidelį stresą. Jis priverčia augalus „susimąstyti“ apie giminės pratęsimą, todėl šie ima krauti žiedus ir brandinti vaisius. Stresas – tai sumažintas vandens kiekis. Taip pat veiksminga nuskabyti vieną-tris didelius apatinius lapus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.