Pernai mano daržą niokojo kurkliai, šiemet jų nėra – atskleisiu, kodėl

Puikiai skraido, plaukia, bėgioja, o didžiąją dalį laiko gyvena požeminiuose urvuose – šitokių sugebėjimų turi ne vienam daržininkui tikru prakeiksmu virtę kurkliai. Šis didelis ir šarvuotas vabzdys – tikras daržo niokotojas, po žeme nukertantis augalus. Nors jie itin vislūs ir puikiai sugebantys išgyventi, yra priemonių juos išnaikinti ar bent jau išbaidyti iš savo valdų.

 Šis didelis ir šarvuotas vabzdys – tikras daržo niokotojas.<br>„YouTube“ nuotr.
 Šis didelis ir šarvuotas vabzdys – tikras daržo niokotojas.<br>„YouTube“ nuotr.
Ten, kur gyvena kurmiai, kurklių paprastai nebūna.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ten, kur gyvena kurmiai, kurklių paprastai nebūna.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 22, 2018, 4:16 PM, atnaujinta Jun 25, 2018, 10:15 AM

Kurkliai – tai svirplinių šeimos vabzdžiai, galintys užaugti iki maždaug 6 cm ilgio. Iš pažiūros jie panašūs į vandenyje gyvenančius vėžius – visas kūnas šarvuotas, ant galvos styro „antenos“, stambios priekinės kojos panašios į žnyples (o iš tiesų pritaikytos rausti urvus po žeme). Tačiau jų „įranga“ dar papildyta sparnais, kuriuos jie prireikus panaudoja pagal paskirtį ir gali nuskristi net apie 8 kilometrus. Kurkliai – tikra bėda žmonėms, kurių daržuose ar gėlynuose jie apsigyvena. Nors jų pagrindinis maistas – sliekai, lervos ir įvairūs vabzdžiai, tačiau jie taip pat minta ir augalų dalimis, o jų randa rausdami po žeme savo tunelius.

Jei gražiai žaliavęs augalas netikėtai suvysta, o trūktelėjus lengvai išsirauna ir paaiškėja, kad jis tarsi nukirptas ir nebeturi šaknų, priimkit užuojautą – jūsų sklype įsitaisė kurklys. Tiksliau, greičiausiai visa jų kompanija, nes šie padarai labai vislūs.

Kurkimu vilioja pateles

Kurklių tuoktuvių metas – birželis. Tada patinai, išrausę specialios formos urvelius, kurie veikia tarsi garsiakalbiai, antsparniais išgauna specifinį garsą ir vilioja pateles atskristi. Dėl šio specifinio kurkimo kurkliai yra gavę savo pavadinimą. Dar jie vadinami parpliais, turkliais. Po poravimosi patelės maždaug 10-20 cm gylyje sudeda apie 200-300 kiaušinių, iš kurių kurkliukai išsirita po 2-3 savaičių. Iš pradžių tai būna lervutės, vėliau jos augdamos įgauna vabzdžio išvaizdą. Jei kartais netyčia kasant dirvą pavyktų užkabinti ir išversti kurklienės lizdą, dairykitės į neįprastai dideles skruzdėles panašių mažylių ir juos be gailesčio sunaikinkite.

Jaunikliai iš pradžių maitinasi smulkiomis augalų šaknelėmis ir humusu, ten, kur yra jų lizdas. Vėliau, kiek paūgėję, išsiskirsto eibių daryti po visą daržą ir apylinkes.

Mielai keistų į kurmius

„Kurmių daroma žala, palyginus su daroma kurklių, menka, todėl labai apsidžiaugiau savo sklype išvydusi net kelioliką kurmių kupstų. Ten, kur gyvena kurmiai, kurklių paprastai nebūna. Išties, dabar mano daržas klesti – vabzdžiai jo neniokoja. Nieko papildomai neruošiau, todėl esu tikra, kad kurmiai – mano daržo gelbėtojai.O štai dar prieš porą metų jie viską naikino ir daržo lysvėse, ir šiltnamyje. Kito viską iš eilės – paprikas, pomidorus, salierus. Bulvių stiebus taip pat nukirpo“ , – portalui lrytas.lt pasakojo panevėžietė. Ji taip pat pasidalino keliais girdėtais daržininkių patarimais, kaip kurklius išnaikinti ar bent jau išvyti iš savo sklypo. Skaitytojų pageidavimu, kartojame moters surinktus patarimus.

Vienas efektyviausių – į kurklių urvelius pridėlioti jauko – iš sumaltų kiaušinio lukštų ir aliejaus suminkytus kukulius.

Kurkliai jų prisiriję nudvesia arba leisgyviai išropoja į žemės paviršių, kur juos pamačius galima sunaikinti. Daržininkai taip pat bando ir specialias granules – jas reikia įterpti apie augalus, kuriuos norima apsaugoti nuo kurklių.

Kalbama, kad kurkliai nemėgsta gendančios žuvies kvapo. Žalios žuvies gabaliukų reikėtų užkasti jų urveliuose. Kai kurie daržininkai, norėdami apsaugoti šiltnamius nuo kurklių invazijos, aplink juos iškasa griovelius ir, pripylę smėlio ar pjuvenų, palaisto stipriai dvokiančiu skysčiu (pvz. žibalu). Tiesa, toks kvapas bus nemalonus ne tik šiems požeminiais terminatoriams, tačiau ir žmonėms.

Kurkliams nepatinka ir serenčių kvapas. Ten, kur auga šios nuo seno lietuvių mėgstamos gėlės, kurkliai nesirausia.

Mėšlas – geras jaukas

Kurklių kiaušiniai ir lervos sunaikinami ir purenant dirvą. Pastebėta, kad jie dažniau veisiasi mažai judinamoje dirvoje. Tačiau labiausiai kurklius vilioja mėšlo krūvos. Augalų nepatartina tręšti šviežiu karvės mėšlu ne tik baiminantis juos nudeginti, tačiau ir dėl to, kad jo kvapas gali privilioti kurklius net ir iš kaimynų. O štai skiestas paukščių mėšlas šiuos kenkėjus atbaido. Mėšlu galima pasinaudoti ir kaip jauku.

Galima tiesiog padėlioti mėšlo ant dirvos. Po tuoktuvių kurklienės sulenda ten dėti kiaušinėlių. Kadangi išsiritusios lervos iš karto nepalieka lizdų ir minta mėšlu, po 3–4 savaičių juos reikia surinkti ir sunaikinti. Panašiai mėšlu galima pasinaudoti ir rudenį. Reikėtų specialiai ant dirvos palikti mėšlo krūvelių. Į jas žiemoti mielai sulys kurkliai. Beliks po šalnų mėšlą išsklaidyti ant dirvos ir kurkliai sušals.

Vasarą galima naudoti ir kitokius kovos būdus: į kurklių urvų landas įlašinama po kelis lašus saulėgrąžų aliejaus ir tuoj pat įpilama 1–2 l vandens. Po kelių minučių kurkliai išlenda į dirvos paviršių ir žūva. Į landas taip pat galima pripilti maždaug po 0,5 l muilino vandens (kibire vandens ištirpinama 10 g ūkinio muilo ir 50 g skalbiamųjų miltelių). Paskui dar galima įpilti ir švaraus vandens. Kurkliai žūva po žeme arba išlenda į paviršių, sugaudomi ir sunaikinami. Pasirodo, alkoholis vilioja ne tik žmones. Įpilkite į stiklinius butelius po 50–100 g alaus. Kaklelius apriškite gabalėliu marlės. Butelius įkaskite 45° kampu į žemę ir užberkite 3–4 cm storio žemių sluoksniu. Kurkliai bematant aptiks „alaus barą“. Jie pragrauš marlę ir sulįs į vidų, bet atgal išlįsti nebegalės. Per porą savaičių butelius palaipsniui pripildys troškulio iškankintieji. Tada pats laikas juos iškasti ir kurkliams pasiūlyti šviežio alaus.

parengė R.Stundžienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.