Nekvailiokite – už būsto remonto likučius gresia rimtos baudos

Nekvailiokite – už būsto remonto likučius gresia rimtos baudos

Už didelių gabaritų šiukšles gresia nuobaudos: nuo 30 iki 140 eurų pirmą kartą ir nuo 140 iki 600 eurų už pakartotinį nusižengimą.<br> A.Švelnos nuotr.
Už didelių gabaritų šiukšles gresia nuobaudos: nuo 30 iki 140 eurų pirmą kartą ir nuo 140 iki 600 eurų už pakartotinį nusižengimą.<br> A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

panskliautas.lt, www.panskliautas.lt

Sep 12, 2018, 2:56 PM

Už sienos kažką gręžiantys kaimynai turbūt yra viena tų nemalonių gyvenimo mieste dalių, kurias kažkuriuo momentu yra patyręs kiekvienas. Bet ar žinojote, kada dėl to skųstis visiškai pagrįsta, o kada reikia tiesiog pakentėti? Viešosios tvarkos specialistai aiškina, kaip darantis remontą neįgristi kaimynams ir ką daryti, jei už sienos daromas remontas jau baigia išvesti iš kantrybės.

Artėja remontų sezonas

Panevėžio miesto savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus vedėja Daiva Svirelienė teigia, jog vasaros pabaiga – puikus metas kalbėti apie remontus, nes būtent prasidedant rudeniui, daugeliui grįžus iš atostogų, gyventojai suskumba keisti bei tvarkyti būstą. Ir kartais tai darydami patingi vykti iki specialių didelių gabaritų atliekų aikštelių bei atliekas meta tiesiog konteineriuose.

„Pagal Panevėžio miesto tvarkymo ir švaros ir Panevėžio miesto savivaldybės atliekų tvarkymo taisykles, jokių statybinių medžiagų negalime mesti į konteinerius. Taip pat draudžiama jas sandėliuoti, krauti gatvėje, užkasti, laikyti ar laužyti. Patys asmenys turėtų pasirūpinti jų nugabenimu į didžiųjų ir pavojingų atliekų priėmimo aikšteles, į kitas šių atliekų surinkimo priemones, arba susitarti su tai tvarkančia įmone dėl atliekų paėmimo“, – aiškina D.Svirelienė.

Didelių ir pavojingų atliekų priėmimas Panevėžio mieste vyksta aikštelėse Savitiškio g. 8 bei Senamiesčio g. 114B. Abi jos vasaros sezono metu (iki spalio 28 d.) dirba nuo 9.30 iki 18.30 val. nuo pirmadienio iki šeštadienio. Vežti jas galima ir į Dvarininkų kaime esantį Panevėžio sąvartyną.

Reidus vykdo dukart per savaitę

Savivaldybės atstovė teigia, jog iš gyventojų skundų apie kažkieno ne vietoje paliktas statybines atliekas sulaukia maždaug kartą per mėnesį. Tačiau didelių gabaritų atliekos prie konteinerių paliekamos daug dažniau.

„Didelių gabaritų šiukšlių išmetimas į konteinerius nėra vien remontą darančių žmonių problema. Dažnai prie daugiabučių namų randami palikti klozetai, baldai, padangos ir kiti panašūs objektai. Ypač ryškus tokių nusižengimų padažnėjimas pavasario bei rudens mėnesiais“, – teigia specialistė.

Norėdamas pagauti taip nusižengusius panevėžiečius Teisės ir viešosios tvarkos skyrius bent dukart per savaitę vykdo specialius reidus, kurių metu kameros seka konteinerius bei tai, ką žmonės į juos išmeta.

Nusprendus taip atsikratyti savo remonto atliekų ar bet kokių didelių gabaritų šiukšlių gresia administracinės nuobaudos: nuo 30 iki 140 eurų pirmą kartą ir nuo 140 iki 600 eurų už pakartotinį nusižengimą.

Prašo skirti tapetų klijavimą nuo sienų griovimo

Kita ne ką rečiau pasitaikanti problema – remontų triukšmas, kurio radikaliai tvarkantis būstą išvengti turbūt neįmanoma. Remontą planuojantys Panevėžio miesto gyventojai turi bent prieš septynias dienas iki darbų pradžios pateikti savivaldybei apie tai pranešimą, kuriame nurodoma, kas ir kaip bus remontuojama, bei priemonės, kurių gyventojas imsis norėdamas nesukelti aplinkiniams nepatogumo.

„Situacija dėl remonto triukšmo sudėtinga, nes kiekvienas žmogus gali tvarkytis patalpas ir dėl to nieko nepadarysi. Nėra jokio teisinio pagrindo gyventojui to neleisti ir pykstant ant kaimynų už remontą reiktų skirti, kas yra tapetų klijavimas, o kas jau sienos griovimas. Kažkoks triukšmas daugiabutyje yra neišvengiamas, tad kaimynai turėtų būti supratingi, o pats remontą besidarantis įspėti iš anksto ir nepažeisti triukšmui leidžiamų valandų“, – sako D.Svirelienė.

Daugiabučių namų gyvenamosiose patalpose draudžiama vykdyti ūkinę, gamybinę veiklą, atlikti statybų, remonto, rekonstrukcijos darbus darbo dienomis nuo 18 val. iki 8 val. bei poilsio ir švenčių dienomis nuo 00 iki 24 val. Darbo dienomis nuo 6 val. iki 18 val., poilsio ir švenčių dienomis nuo 00 iki 24 val. draudžiama groti muzikos instrumentais, šaukti, rėkauti ar kitais triukšmą keliančiais veiksmais trikdyti viešąją rimtį, neigiamai veikti žmonių sveikatą, darbą, poilsį arba miego kokybę.

Visi turime teisę į laisvą laiką

D.Svirelienė atskleidžia, jog skundus dėl remonto triukšmų iš panevėžiečių taip pat gauna maždaug kartą per mėnesį, tačiau tai toli gražu ne vienintelis vietinius erzinantis triukšmo šaltinis.

„Šiltuoju metų laiku bene dažniausias triukšmo skundas yra dėl šunų lojimo. Vasarą žmonės mėgsta laikyti langus atvirus, o neturinčius naminių gyvūnų tai erzina, nes kiekvienas sulojimas girdisi visiems aplinkiniams butams. Dėl to skambučių sulaukiame bent kartą per savaitę. Kalbant apie remonto triukšmą, šiandien žmonės supratingesni ir dažnai skambina, klausia kaip turėtų pranešti ir ko imtis, o pranešimų dėl remonto planų kartais gauname net iki 10 per savaitę, tad ir skundų statistika mažėja“, – dalinasi Panevėžio miesto savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus vedėja.

Savivaldybių tarybų patvirtintų triukšmo prevencijos viešosiose vietose taisyklių nesilaikymas užtraukia baudą nuo 80 Eur iki 300 Eur. Pakartotinis nusižengimas gali kainuoti iki 600 eurų.

Apie triukšmo atvejus pranešti galima Teisės ir viešosios tvarkos skyriui arba tiesiogiai policijai, kuri duoti perspėjimus ar baudas triukšmautojams gali bet kuriuo paros metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.