Radviliškiečiams ilgai lauktas remontas tapo tikru prakeiksmu

Vaisių gatvėje gyvenantys radviliškiečiai metų metus keiksnojo lietų, nes gatvė virsdavo tvenkiniu. Pavasarį jie džiūgavo, kai prasidėjo ilgai laukta rekonstrukcija, bet netrukus džiaugsmas virto dideliu nusivylimu.

Vaisių gatvė jau turėjo būti sutvarkyta, bet ja nei paeisi, nei pavažiuosi.<br>G.Šiupario nuotr.
Vaisių gatvė jau turėjo būti sutvarkyta, bet ja nei paeisi, nei pavažiuosi.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-12 10:11

Gera gyventojų nuotaika išblėso, kai vidurvasarį paaiškėjo, jog darbai Vaisių gatvėje užsitęs iki amžinybės. Mat konkursą laimėję valstybės įmonės „Kelių priežiūra“ Pakruojo kelių tarnybos atstovai maitino tik pažadais.

Ir asfaltą, ir skaldos sluoksnius 200 metrų atkarpoje nukasę remontininkai gyventojus įkalino namuose – ties kiemo riba atsivėrė didžiulis skardis.

Į šią gatvės atkarpą nebegalėjo atvažiuoti nei greitosios pagalbos medikai, nei šiukšliavežiai, o grįžti į namus reikėjo ir alpinisto įgūdžių, mat įkopti į daugiau nei metro skardį – ne kiekvieno garbaus amžiaus radviliškiečio jėgoms.

Šiukšles kaupė kiemuose

Sunkiausia dalia ištiko vyriausius Vaisių gatvės gyventojus, kuriems tempti šiukšlių maišus per visą gatvę buvo pernelyg didelis iššūkis. Todėl dalis radviliškiečių už komunalinių atliekų išvežimą mokėjo, bet šiukšles vertė į kalnus savo kieme.

Tris vaikus globoti paėmusi šeima sumanė per vasarą pastatyti globotiniams priestatą, nupirko statybinių medžiagų. Tada paaiškėjo, kad pirkinių parsivežti neįmanoma – negalėjo privažiuoti nė viena mašina.

Savaičių savaites žadėtos remonto pabaigos laukęs šeimininkas galiausiai su talkininkais statybines medžiagas susinešė, vežė karučiais.

Kelios šeimos rudens sulaukė neturėdamos malkų.

Vienas gyventojas per rekonstrukcijos įkarštį sirgo, todėl nukasus gatvės dangą jo automobilis liko įkalintas kieme.

Dirbo tik po kelias valandas

„Iš pradžių ypač stebino vangus darbininkų darbas, nes dirbo tik po kelis žmones. Jie atvažiuodavo vėlai, pasikrapštydavo kelias valandas ir dingdavo. Apskaičiavome, kad jie vidutiniškai dirbdavo tik po keturias valandas“, – pasakojo gyventojai.

Jie stebėjosi vadovų požiūriu į pavaldinius, nes darbininkams nebuvo atvežtas net kilnojamasis lauko tualetas. „Apie bendravimą net nekalbame – per pasitarimus rusiški keiksmai aidi per visą gatvę“, – piktinosi radviliškiečiai.

Gyventojų neguodė pasiteisinimai, kad darbus pristabdė aptiktas durpingas sluoksnis. Mat vietiniams nebuvo paslaptis, kad čia anksčiau būta pelkės: „Galėjo mūsų paklausti, būtume parodę.“

Verslininkas tapo sargu

Rekonstruojamoje Vaisių gatvės dalyje ketvirtus metus veikia kebabinė „EM-Liuks“. Ją atidaręs jaunasis verslininkas Edgaras Normantas sakė, kad iki bankroto tetrūko kelių savaičių.

„Kelis mėnesius negalėjo privažiuoti tiekėjų automobiliai. Prekes susinešdavau rankomis, bet tai nebuvo jokia išeitis – didžiuliai grioviai mus atkirto nuo klientų“, – pasakojo radviliškietis.

Ilgai pažadais maitintas jaunasis verslininkas galiausiai atleido abi darbuotojas, nes kebabinė nuolat buvo tuščia, o surinktų pinigų nepakakdavo net už elektrą sumokėti.

„Atleidęs žmones dirbau pats, bet tai buvo sargo darbas – niekas čia nebėjo. Beldžiausi į rajono valdžios kabinetus, kalbėjau su rangovo atstovais, bet nepadėjo niekas“, – pasakojo kreditą verslo pradžiai paėmęs E.Narmontas.

Kaltę suvertė durpių klodui

Rangos konkursą laimėjusios valstybės įmonės „Kelių priežiūra“ Pakruojo kelių tarnybos vadovas Vytautas Brobaitis patikino, kad gyventojai skundžiasi be reikalo. Esą viskas būtų buvę atlikta laiku, jei nebūtų atsivėręs didžiulis durpių sluoksnis.

„Mums teko trečdalyje gatvės nukasti durpių sluoksnį iki 3 metrų gylio. Prieš konkursą buvo atlikti tyrimai, bet jie šios staigmenos nerodė“, – kalbėjo V.Brobaitis ir pažymėjo, kad visą kelių gatvių projektą jie yra įsipareigoję įgyvendinti iki 2021 metų.

Kelininkų atstovas galiausiai sutiko, kad gyventojams sukėlė nepatogumų, bet kaltės vis tiek kratėsi: „Nukastu loviu buvo galima važiuoti – žmonėms realių problemų kilo tik kelias savaites, o ne visą vasarą. Dabar situacija jau smarkiai pagerėjusi – nemažą dalį gatvės užpylėme žvyru, o per artimiausią savaitę užpilsime ir skaldą.“

V.Brobaitis sakė, kad gatvės gyventojai asfaltu galės pasidžiaugti tik kitais metais, bet taip nusprendė užsakovas. Norima, kad per žiemą susistovėtų vietoj durpyno supilti sluoksniai – tada asfaltas bus ilgaamžiškesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.