Susitvarkai savo namo fasadą – gauni finansinę paramą

Centrinėje miesto dalyje gyvenantiems šiauliečiams bus siūloma finansinė parama už sutvarkytą daugiabučio fasadą. Miesto vaizdą pagražinę gyventojai iš savivaldybės galės atgauti iki pusės visų išlaidų.

Šiaulių centre esančių daugiabučių gyventojams savivaldybės vadovai ketina skirti finansinę paramą, kad kuo greičiau būtų sutvarkyti apšiurę fasadai.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių centre esančių daugiabučių gyventojams savivaldybės vadovai ketina skirti finansinę paramą, kad kuo greičiau būtų sutvarkyti apšiurę fasadai.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2018, 12:19 PM

Ėmus tvarkyti centrines miesto gatves ir iškirtus neprižiūrėtus ir ligotus medžius, atsivėrė skauduliai – miestiečiams ir svečiams akis ėmė badyti smarkiai aptriušę namų fasadai. Todėl nuspręsta finansiškai paskatinti gyventojus tvarkytis savo nuosavybę.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Marijus Velička sakė, kad kaip pavyzdys buvo paimtas Kaunas.

Šiame didmiestyje tokia programa vykdoma jau kelerius metus, ir tai matoma plika akimi – Laisvės alėjoje ir centrinėje miesto dalyje jau atnaujinta apie trečdalį namų fasadų.

Šiaulių miesto savivaldybės komisija pasiūlė gyventojams kompensuoti pusę patirtų išlaidų. Tiesa, įvestas ir kainų „stogas“ – kaina už kvadratinį metrą sutvarkyto fasado negali siekti daugiau 50 eurų.

Jei gyventojai sumokės daugiau, jie vis tiek galės gauti iki 25 eurų už kvadratinį metrą siekiančią kompensaciją.

Tiesa, į paramą galės pretenduoti tik Šiaulių centre esančių daugiabučių gyventojai.

Be to, pasinaudoti programos lėšomis bus siūloma tiktai tiems namams, kurie stovi atnaujintose Vilniaus, Tilžės, Varpo ir Dvaro gatvių atkarpose.

„Savivaldybė skirs pinigų tik fasadinei daliai atnaujinti, o tai reiškia, kad kiemą teks susitvarkyti už savo pinigus. Namas turi atitikti ir daugiabučio statusą – jame turi būti ne mažiau kaip trys butai. Komerciniai pastatai paramos negaus, nebent įmonės patalpos bus daugiabutyje“, – sakė M.Velička.

Kaunas tokią paramą siūlo jau kelerius metus, bet norinčiųjų skaičius išaugo tik pastaraisiais metais. Su kauniečiais konsultavęsi Šiaulių savivaldybės specialistai išsiaiškino, kad vien šiemet Kaune bus išmokėta apie 800 000 eurų kompensacijų.

„Mums toks skaičius nėra realus. Manau, kad pirmiems metams pakaktų ir 200 tūkstančių eurų. Esame apskaičiavę, kad už 3–4 aukštų daugiabučio fasado atnaujinimą iš biudžeto kompensuotume 15–20 tūkstančių eurų. Kompensacija būtų išmokama atlikus visus darbus“, – sakė M.Velička.

Savivaldybės atstovas neabejojo, kad norinčiųjų atsiras. Juolab kad išgirdę apie tokius svarstymus į savivaldybę kreipėsi kelių daugiabučių gyventojai – jie jau norėtų ruoštis kitam sezonui, nes šiemet tvarkyti namo išorę nėra tinkamiausias metas.

Naujoji tvarka bus tvirtinama artimiausiame Šiaulių miesto tarybos posėdyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.