Pasitikrinkite: ar jūsų kaimynai turi šias 7 gero kaimyno savybės

Kas yra geras kaimynas? Ar tai žmogus, gyvenantis šalia ir besielgiantis taip tyliai, kad jo niekada nesigirdi? O gal tai tas, kuris kaip tik kasdien pabeldžia į duris, paklausia, kaip jums sekasi, ir dar pats papasakoja kokią nors istoriją? Tikriausiai kiekvienas atsakytų skirtingai ir galėtų sudaryti savo asmeninį gero kaimyno savybių sąrašą, tačiau yra tokių svarbių bruožų, kurie neabejotinai atsirastų kiekvieno žmogaus sąraše.

 Apklausa parodė, kad žmonėms svarbiausia, jog kaimynai būtų mandagūs ir aktyvūs.<br>  „Realco“ nuotr.
 Apklausa parodė, kad žmonėms svarbiausia, jog kaimynai būtų mandagūs ir aktyvūs.<br>  „Realco“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2019, 3:35 PM

Štai 2015 m. Nielsen kompanija Jungtinėse Amerikos Valstijose atliko reprezentatyvų tyrimą, kurio tikslas buvo išsiaiškinti, koks yra gero kaimyno paveikslas. Apklausa parodė, kad žmonėms svarbiausia, jog kaimynai būtų mandagūs ir aktyvūs. Trys pagrindinės gero kaimyno savybės, kurias respondentai paminėjo dažniausiai (jas nurodė ne mažiau kaip 3 iš 5 apklaustųjų): ramus ir pagarbus, besirūpinantis kitų saugumu ir nuosavybe, padedantis tuomet, kai nėra prašomas.

Bet ar šie bruožai taip pat svarbūs ir lietuviams? „Realco“ būsto pardavimų vadovė Raimonda Meškelė visiškai sutinka, kad nurodytos trys savybės yra esminės gerai atmosferai tarp kaimynų užtikrinti ir gražiems santykiams vystyti. Ji teigia, kad rinkdamiesi naują būstą, žmonės domisi ne tik techniniais jo parametrais, bet ir būsimais kaimynais. Tiesa, iš savo patirties specialistė pridėjo dar keletą papildomų bruožų, kuriuos jai pamini klientai susitikimų metu. Aptarkime visus juos plačiau.

Draugiškas ir noriai bendraujantis

„Geras kaimynas pirmiausiai yra tas, kuris bendrauja mandagiai ir visuomet atrodo draugiškas“, – teigia R.Meškelė. Nebūtina su kiekvienu kaimynu tapti geriausiais draugais, tačiau labai svarbu prasilenkiant nusišypsoti, pasisveikinti, o atgal gauti tokį patį gražų gestą. Žinoma, yra nelinkusių į draugystes ar nedrąsių žmonių, tačiau visiems daug maloniau palaikyti pozityvią atmosferą ir vengti nejaukių prasilenkimų tyloje.

Pagarbus ir ramus

Visi, kuriems kada nors yra tekę gyventi šalia triukšmadarių, tikrai pasakys, kad geras kaimynas yra tas, kuris supranta, jog už sienos gyvena kiti žmonės ir stengiasi savo veiksmais nesukelti jiems nepatogumų dėl triukšmo. Geras kaimynas kasdien iki paryčių nerengia vakarėlių, nerėkia laiptinėje, netranko durų. Žinoma, minimalių garsų niekada neišvengsime, nes žmonės tvarkosi namuose, bendrauja, švenčia gimtadienius, o šie veiksmai juk skleidžia garsus. Tačiau čia svarbiausia pagarba kitam. „Realco“ būsto pardavimų vadovė Raimonda Meškelė pataria: „Jeigu planuojate savaitgalį namuose rengti gimtadienį, nueikite pas kaimynus ir draugiškai sutarkite, iki kurios valandos vyks vakarėlis. Jeigu pradedate būsto remontą, būtinai parašykite įspėjamąjį raštą ir pakabinkite jį visiems matomoje vietoje. Taip kaimynai galės planuoti savo laiką, žinos, kas ir kodėl vyksta bei kada tai baigsis.“

Rūpinasi kaimynų saugumu ir nuosavybe

Dažniausiai žmogus linkęs pastebėti tik su juo pačiu susijusius dalykus, tačiau pasitaiko ir išimčių. Geras kaimynas, pamatęs, kad jūs palikote įjungtas savo automobilio šviesas, visuomet ateis jums to pranešti. Pastebėjęs, kad aplink jūsų butą sukiojasi neaiškūs asmenys, nedelsiant imsis veiksmų. O lauke gausiai prisnigus, suorganizuos talką, kad visi kaimynai draugiškai nukastų sniegą, ir niekas paslydęs nesusižeistų.

Padeda, kai nėra prašomas

„Tikrai geras kaimynas padeda į penktą aukštą užnešti jūsų vaiko vežimėlį, atidaro duris, kai grįžtate iš parduotuvės, nešinas pirkinių krepšiais, padeda pakrauti automobilio akumuliatorių šaltą žiemos rytą. Kasdieniame gyvenime nutinka daugybė panašių situacijų“, – pasakoja R. Meškelė, – „ir tuomet pasirodo, kad be kaimynų pagalbos sunkiai išsiverstume. Jie mums be galo padeda, ištiesdami savo ranką, o kitą kartą mes būtinai jiems atsilyginame tuo pačiu. Taip ir vystosi gražūs kaimyniški santykiai.“

Neskleidžia gandų ir apkalbų

Viena nemaloniausių situacijų, kuomet tarp kaimynų įsivyrauja apkalbos. Dažniausiai gandų skleidimas vyksta tose kaimynystėse, kur nėra draugiško bendravimo ir žmonės vienas kito nepažįsta. Tuomet labai lengva daryti skubotas išvadas ir prisigalvoti nebūtų istorijų. Geras kaimynas niekuomet pats nekuria gandų ir neprisideda prie jų tolesnio sklidimo.

Brandžiai sprendžia problemas

Visi sutaria geriau, o problemos sprendžiamos paprasčiau, kuomet bet kokioje situacijoje yra elgiamasi brandžiai ir mandagiai. „Kaimynų gyvenime per daug metų pasitaiko įvairiausių netikėtumų ir problemų. Galbūt paskutiniu metu jūsų šuo loja per garsiai, bet geras kaimynas visų pirma mandagiai paklausia, kas jam nutiko, o nepuola iš karto rėkti. Kitą kartą, jeigu kaimyno namuose nutiks vandentiekio avarija, jūs nerėksite ant jo, kad buvo apipiltas jūsų butas, o ramiu tonu bandysite kartu išspręsti bėdą“, – dalijasi klientų patirtimi R.Meškelė.

Rūpinasi bendra nuosavybe

Kiekvienas žmogus pirmiausiai rūpinasi savo namais, tačiau egzistuoja ir bendros patalpos bei kiemas, už kurį yra atsakingi visi gyventojai. „Realco“ klientai, paklausti, kokius veiksmus turi atlikti geras kaimynas bendrose zonose, atsako, kad geras kaimynas niekuomet nepaliks savo šiukšlių maišo bet kur kieme, neišmėtys pašto dėžutėje rastų reklamų ant žemės, neleis savo augintiniams atlikti gamtinių reikalų laiptinėje, o sudaužęs uogienės stiklainį, viską nedelsiant išvalys.

„Jūs visuomet galite pasirinkti, kur gyventi, tačiau ne visuomet pasirinksite kaimynus. Prieš kraustydamiesi į naują vietą, visuomet atlikite nedidelį savo tyrimą: pabendraukite su būsimais kaimynais, kad pajustumėte, kokie jie žmonės, ar jums malonu su jais kalbėtis. Juk draugiški kaimyniniai santykiai visuomet pagerina gyvenimo kokybę“ , – pataria Raimonda Meškelė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.