Kaunietis sumeistravo įrenginį, kuriuo nukasti sniegą – vieni juokai

Išradingas Vinco Kudirkos progimnazijos kiemsargis Juozas Tuinyla savo rankomis sumeistravo ne vieną įrenginį, kuris žiemą palengvina jo darbą. Vyras nesunkiai nukasa sniegą, o jo sukurtas lazerinis šildytuvas akimirksniu atrakina užšalusias spynas.

V.Kudirkos progimnazijos kiemsargis J.Tuinyla pagamino valytuvą, kuriuo lengvai nuvalo sniegą nuo šaligatvio.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Kudirkos progimnazijos kiemsargis J.Tuinyla pagamino valytuvą, kuriuo lengvai nuvalo sniegą nuo šaligatvio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kiemsargio sukurtas elektrinis sniego valymo įrenginys dirba maždaug valandą.
Kiemsargio sukurtas elektrinis sniego valymo įrenginys dirba maždaug valandą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 11, 2019, 11:18 AM, atnaujinta Feb 11, 2019, 5:02 PM

Trakų gatve vaikštantys ar važiuojantys kauniečiai dažną rytą mato prie mokymo įstaigos neįprastais sniego valytuvais besidarbuojantį vyrą, vilkintį iš tolo matomą ryškiai žalią liemenę.

V.Kudirkos progimnazijos kiemsargis tikino, jog į kovą su sniegu jis stoja pasitelkęs paties sukurtus ir pagamintus valytuvus. Jie ne tik paspartina darbą (kiekvienas jų atstoja mažiausiai tris žmones), bet ir tausoja sveikatą.

Kaušą pritaisė prie rato

„Ne vienus metus sniegą nuo šaligatvio prie mokyklos ir erdves vidiniame kieme kasiau kastuvu. Kiekvienas žino, kad tai nėra lengvas darbas, ypač kai sniego daug, jį reikia nukasti iki pamokų pradžios. Todėl nutariau sumeistrauti valytuvus, kurie leistų dirbti spėriau“, – kalbėjo J.Tuinyla.

Pirmąjį sniego valytuvą kaunietis pagamino panaudodamas dviračio ratą ir šakes, metalinius laikiklius. Prie įrenginio jis pritaisė parduotuvėje įsigytą metalinį kaušą, skirtą sniegui kasti.

Kiemsargis neslėpė, kad kažką panašaus jis matė Suomijoje, tačiau tas įrenginys buvo tiesiog ant plastikinio rato prisuktas kastuvo kaušas.

„Suomiai džiaugėsi, kad toks valytuvas sniegą kasa greičiau ir lengviau nei kastuvą rankose laikantis žmogus.

Jie jį net vadino „Sniego vilku“. Tačiau man tas įrenginys pasirodė gana primityvus“, – sakė J.Tuinyla.

Dirbdamas mažiau pavargsta

Vyras nutarė sukonstruoti gerokai patvaresnį ir našesnį sniego valytuvą. Supratęs, kad šis įrenginys – puikus pagalbininkas, po kurio laiko jį nusprendė dar patobulinti. Prie valytuvo pritaisė dar didesnį – 80 centimetrų pločio – kastuvo kaušą. Pirmojo plotis siekė pusę metro.

Kiemsargis džiaugėsi, kad juo pavyksta nukasti maždaug triskart daugiau sniego nei dirbant įprastu sniego kastuvu. Be to, dirbant šiuo įrenginiu neskauda nugaros ir rankų.

„Šios savaitės pradžioje buvo tiek sniego, kad keletą valandų jį pakasęs kastuvu būčiau sunkiai rankas pakėlęs. Manasis įrenginys saugo ir nuo pervargimo, ir nuo skausmo“, – kalbėjo kiemsargis.

Panaudojo golfo vežimėlį

Neseniai J.Tuinyla sukonstravo dar vieną sniego valytuvą. Jį kaunietis pagamino iš golfo vežimėlio korpuso ir kastuvo kaušo.

Įrenginyje įmontuotas elektros variklis.

„Šiuo sniego valytuvu dažniausiai valau mokyklos kiemą. Įkrautas variklis veikia maždaug valandą“, – sakė pašnekovas.

Mintis pagaminti elektrinį sniego valytuvą kilo prisiminus darbą Norvegijos golfo laukuose, kur dirbo ne vienus metus.

„Mačiau, kaip po golfo laukus važinėja elektriniai vežimėliai. Jų veikimo principą pritaikiau ir meistraudamas sniego valytuvą“, – tikino kaunietis.

Spynas atšildo lazeriu

Elektronikos ir elektrotechnikos mokslus buvusiame Kauno politechnikume (dabar Kauno kolegija) ir buvusiame Kauno politechnikos institute (dabar Kauno technologijos universitetas) krimtęs J.Tuinyla turi daugybę idėjų, kaip palengvinti ne tik sniego kasimą, bet ir kitus darbus.

„Esu sukūręs įrenginį, kuris leidžia lengvai surinkti nukritusius medžių lapus. Jau ne vienus metus juo naudojuosi“, – sakė kiemsargis.

Šiuo metu jis meistrauja prietaisą su lazeriu, kuris akimirksniu atšildo užšalusias spynas. Mat progimnazijoje yra kelios į pagalbines patalpas vedančios durys, kurių spynos per šalčius užšąla.

Išradingas kiemsargis svarsto ir apie galimybę mokyklos klasių ir kabinetų duryse įrengti elektronines spynas. Jas vyras galėtų sukonstruoti pats, o jų kaina būtų gerokai mažesnė nei tų, kurias siūlo kiti gamintojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.