Aktyvi lietuvė pasiūlė idėją ypatingai stovyklai – prisidėti gali kiekvienas

Aktyvi visuomenės veikėja, tinklaraštininkė, keturių vaikų mama Birutė Jakučionytė, jau septintus metus gyvenanti Didžiojoje Britanijoje, nusprendė įnešti vakarietiškų vėjų į Lietuvą – vaikų stovykloms skirtą sodybą „Gervių lizdas“ pasišovė sukurti Lietuvoje dar neįprastu, tačiau užsienyje tikrai populiariu būdu – naudotų daiktų prikėlimo naujam gyvenimui, vadinamo „upcycling“ principu, o stovyklavietės įrengimo darbus ketina atlikti sutelkusi žmones į talkas – savanorystės principu.

Savanoriai kviečiami kurti stovyklavietę, atnaujinti surinktus ir rasti jiems naują pritaikymo būdą.<br>Organizatorių nuotr.
Savanoriai kviečiami kurti stovyklavietę, atnaujinti surinktus ir rasti jiems naują pritaikymo būdą.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-19 11:41, atnaujinta 2019-04-19 11:43

„Jau mėnuo, kai renkame stovyklavietei reikalingus daiktus: kušetes, dviaukštes lovas, suolus, stalus, kėdes, langus, duris, statybines medžiagas. Žmonės noriai atiduoda begalę dalykų, ir jie džiaugiasi tą darydami. O aš labai laiminga, kad gana konservatyvioje Lietuvoje idėja pasiteisino. Man skambina ir rašo ne tik jaunimas, propaguojantis „zero waste“ idėjas, bet ir senyvo amžiaus žmonės. Kaip tik vakar vežėmės senus medinius langus iš Elektrėnų. Juos atidavusi miela aštuoniasdešimtmetė ponia Vida pasijuto labai laiminga, naudinga ir reikalinga. Pradėjus kalbėti apie tokį stovyklavietės kūrimo būdą tikrai sulaukiau ir daug skeptiškų nuomonių, iki galo netikėjau, kad pavyks, bet dabar matau, kad skleidžiama idėja atneša ne tik mums džiaugsmo ir naudos, bet ir tiems, kurie dalinasi savo daiktais. Didžiąją dalį reikalingų daiktų jau surinkome, tačiau mielai dar priimsim dviaukštes lovų ir kušetes“, – pasakojo Gervinių stovyklų organizatorė B.Jakučionytė.

„Gervių lizdas“ – vaikų ir jaunimo renginių ir edukacijų erdvė Trakų rajone, Gervinių kaime. Tai nuolatinė stovyklų, edukacinių renginių, rankdarbių ir kitų dirbtuvių: stalių, molio, „upcycling“, ąžuolų auginimo ir kt. su 50 vasarinių miegamųjų vietų įdomiuose statiniuose, vieta. Stovyklavietėje bus propaguojamos mažesnio vartojimo, rūšiavimo idėjos, todėl stengiamasi geru pavyzdžiu parodyti, kaip vartoti mažiau, ką galima sukurti iš panaudotų daiktų.

Organizatoriai teigia, kad naudotų daiktų rinkimas yra tik pirmas žingsnis visos idėjos įgyvendinimo link. Toliau seks pačios stovyklavietės kūrimas, surinktų daiktų atnaujinimas, pritaikymas. Šiomis dienomis stovyklavietės kūrėjai dažnai sulaukia klausimo: „Kas nudirbs visus tuos suplanuotus darbus „Gervių lizde“?“

„Darysime viską drauge su savanoriais, su visais, kurie palaiko, kurie tiki, kad atsakingų ir sąmoningų žmonių bendruomenė gali sukurti labai daug. O tai yra trijų stoginių įrengimas ir pavertimas gyvenamais nameliais, erdvių, skirtų rankdarbių dirbtuvėms, miegojimui, valgymui sukūrimas, surinktų baldų atnaujinimas, dušų ir tualetų įrengimas. Todėl ir organizuojame net du renginių savaitgalius ir skleidžiame žinią apie juos“, – sako stovyklavietės vadovė Agnė Andriulionytė.

Iniciatyvos organizatoriai prisimena praeitų metų patirtį organizuojant panašų renginį: „Gervių lizde“ sėjome dešimt tūkstančių gilių. Susirinko beveik aštuoniasdešimt žmonių ir per vieną dieną viską padarėme. Visi nustebome, kiek daug nuveikėme. Pamažu į Lietuvą ateina ir užsienyje populiari įmonių savanorystė, kai į kokią nors socialinę ar labdaros, aplinkos tvarkymo akciją vyksta drauge visi įmonės darbuotojai. Tokia savanorystės patirtis suartina bendradarbius ir duoda puikią kolektyvinę patirtį. Mes labai skatiname tokią savanorystę ir kviečiame ne tik pavienius asmenis, bet ir įmonių kolektyvus.“

„Gervių lizdo“ kūrimui organizuojami net du savaitgalių renginiai, į kuriuos kviečiami palaikantys bendruomeninę idėją, norintys pasisemti naujos patirties:

Pirmoji „Gervių lizdo“ talka „Kuriame Gervių lizdą“ vyks Balandžio 26–28 d. Jos metu numatomas teritorijos tvarkymas, Gaia kalnelio kūrimas ir apželdinimas, Ažuolų namo apkalimas ir Žeminės sienų drėbimas molio ir šiaudų mase, Angelų name esančių erdvių, skirtų veikloms ir miegui suformavimas, dekoravimas.

Antroji talka „Gražiname Gervių lizdą“ vyks Gegužės 3–5 d. Jos metu vyks stovyklavietei atiduotų baldų restauravimas ir dažymas, namelių dekoravimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.